Ακούς soufflé και τρελαίνεσαι. Λες παλαβή είναι αυτή που θα με βάλει σε τέτοια περιπέτεια.  Η αλήθεια είναι ότι το soufflé δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα που θα φτιάξεις αλλά δεν είναι και το πιο δύσκολο.  Υπάρχουν πολύ δυσκολότερα ή πιο πολύπλοκα γλυκά.  Αυτό όμως είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό που όποιος το δοκιμάσει, είτε λατρεύει τη σοκολάτα είτε όχι, θα πάει κατευθείαν στον παράδεισο της γεύσης. 

Ένας ψαγμένος chef o Mathieu Pacaud, επικεφαλής chef τεσσάρων εστιατορίων στο Παρίσι, ένα από αυτά είναι το Divellec, λέει ότι με αυτό το επιδόρπιο «κάνει τους πελάτες του ευτυχισμένους«.  Δηλώνει δε ότι, αυτό ακριβώς το επιδόρπιο μπορεί να το ετοιμάσει εύκολα και η μικρή του κόρη αρκεί, όπως εκείνη, να ακολουθήσεις, ευλαβικά και με προσοχή, μερικά σημαντικά κόλπα. Δηλαδή να χτυπήσεις τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια πολύ, πολύ, πολύ, πολύ σφιχτή μαρέγκα, να λιώσεις την σοκολάτα σε bain-Marie για να παραμείνει παχύρρευστη, δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ, πρέπει «οριακά» να παραμείνει, κάπως υπερβολικά παχιά, αντί να λιώσει. Τέλος, θα ανακατέψεις την σοκολάτα με την μαρέγκα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και περιστρέφοντας τα υλικά σαν μια έλικα, σε οκτάρια, για να μη σπάσουν.  Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορείς να ετοιμάσεις τα soufflés από νωρίς, να βάλεις τα σκεύη στο ψυγείο και να τα βάλεις στο φούρνο 9 ακριβώς λεπτά πριν το σερβίρισμα!

Απαραίτητος εξοπλισμός:  Ατομικές φόρμες (ramekins) με διάμετρο 10 εκ. και ύψος 6 εκ. (εάν είναι μικρότερες θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος). Αν δεν έχεις μην παραλείψεις να αγοράσεις θα βρεις μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο (JAMBO, IKEA, Cook Shop, VICKO) και δεν θα χάσεις γιατί το soufflé αυτό θα σου αρέσει πολύ και, επειδή είναι τόσο εύκολο, θα το ετοιμάζεις συχνά. ramekins small

Χρειάζεσαι (για 4 μερίδες):

  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 4 κρόκους αβγών
  • 8 ασπράδια αβγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • Βούτυρο
  • Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και αλείφεις με βούτυρο φρέσκο και λίγη ζάχαρη τις φόρμες για να σκαρφαλώσει εύκολα το soufflé καθώς θα φουσκώνει.
  2. Ετοιμάζεις ένα bain-Marie βάζοντας πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό ένα ανοξείδωτο μπολ ή ένα μικρότερο κατσαρολάκι.  Λιώνεις τη σοκολάτα που θα έχεις κόψει σε μικρά κομματάκια
  3. Πριν λιώσει εντελώς η σοκολάτα προσθέτεις έναν-έναν τους κρόκους ανακατεύοντας καλά και γρήγορα με το σύρμα. Μην αφήσεις τη σοκολάτα να λιώσει εντελώς, θέλεις η υφή της κρέμας να είναι πηχτή.
  4. Με το σύρμα με το mixer χειρός ή στον κάδο του mixer χτυπάς τα αβγά σε σφιχτή μαρέγκα.  Προσθέτεις τη ζάχαρη και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να γίνει πολύ σφιχτή. Αν αναποδογυρίσεις τo σύρμα θα πρέπει να στέκει χωρίς να κυλάει όπως βλέπεις στη φωτογραφία. stiff meringue.jpg
  5. Προσθέτεις τη μαρέγκα στο μείγμα της σοκολάτας με τους κρόκους και ανακατεύεις απαλά με ελικοειδή κίνηση, σαν να κάνεις οκτάρια, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Γεμίζεις με προσοχή και με ένα κουτάλι τις φόρμες μέχρι τα ¾ ισιώνεις με μια σπάτουλα, σκουπίζεις τις άκρες αν σου έχει στάξει και βάζεις στο φούρνο για 9 ακριβώς λεπτά.
    • Όπως ανέφερα και παραπάνω μπορείς να μην προθερμάνεις το φούρνο αν έχεις κόσμο για φαγητό, να ετοιμάσεις το μείγμα και να το βάλεις στο ψυγείο και να ανάψεις το φούρνο να προθερμαίνεται την ώρα που θα καθίσετε στο τραπέζι ώστε να βάλεις τα soufflés στο φούρνο 9 λεπτά πριν το σερβίρισμα τους. Χοντρικά όταν θα έχει, σχεδόν, τελειώσει το κυρίως πιάτο.  Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι φόρμες αντέχουν την διαφορά της θερμοκρασίας, ότι δηλαδή μπορούν να πάνε από το ψυγείο κατευθείαν στο φούρνο διαφορετικά θα σπάσουν και αυτό θα είναι, εννοείται, καταστροφή!
  7. ΠΡΟΣΟΧΗ, σε καμία περίπτωση δεν θα ανοίξεις το φούρνο όσο ψήνεται το soufflé, θα πέσει αμέσως!!!.  Σερβίρεις αμέσως αφού πασπαλίσεις (αν θέλεις) με λίγη, κοσκινισμένη, ζάχαρη άχνη.

Μπορείς να συνοδέψεις τα soufflés με λίγη χτυπημένη (γλυκιά, πολύ γλυκιά ή άγλυκη) κρέμα γάλακτος για όποιον θέλει να προσθέσει λίγη από πάνω.  Εμένα μου αρέσει αυτό γιατί σπάει την «υπερβολική» γεύση σοκολάτας που είναι, για μένα, λιιιιίγο λιγωτική!


Συναρπαστικά, υπέροχα, μεταξένια, εντυπωσιακά αλλά, λίγο πιο περίπλοκα είναι αυτά τα δύο περίπου όμοια που έχω αναρτήσει παλαιότερα.  Δοκιμάζεις πιο καταφέρνεις καλύτερα ή πιο σου ταιριάζει περισσότερο: