Πως είναι η σαλάτα caprese με τομάτα, βασιλικό και pesto.  Με περίπου τα ίδια υλικά θα ετοιμάσεις μια συγκλονιστική τάρτα που θα δε θα σταματήσεις να τρως μέχρι να την τελειώσεις.  Καλοκαιρινό, και όχι μόνο, φαγητό, snack, amuse bouche, πρώτο πιάτο, προσθήκη στο τραπέζι του πάρτι και στο καλάθι του pick-nick.

Μια παγωμένη μπύρα ή ένα δροσερό ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί θα συμπληρώσουν ιδανικά κάθε φέτα από αυτήν την πολύ νόστιμη και εύκολη τάρτα.  Μπορείς, εννοείται να βάλεις τομάτες αντί για τοματίνια (κομμένες σε λεπτές φέτες χωρίς πολλά υγρά) αν και τα τοματίνια είναι πολύ πιο γευστικά καλύτερα στο τελικό αποτέλεσμα.  Μπορείς να τα κόψεις στη μέση ή και στα τέσσερα αν προτιμάς ή να τα βάλεις ολόκληρα και μπορείς, όχι μόνο για γεύση αλλά και για ομορφιά να βάλεις (ολόκληρα) τοματίνια σε διάφορα χρώματα που θα βρεις σε πολλά supermarkets (κόκκινα, πορτοκαλιά, κίτρινα και, καμιά φορά μοβ).cherry tomatoes

Χρειάζεσαι για τη ζύμη: 

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 80-120 ml. παγωμένο νερό
  • 1 κ.γ. baking powder
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κ.γ. τριμμένη mozzarella ή κάποιο άλλο σκληρό τυρί (προαιρετικά αλλά γίνεται πιο νόστιμη η ζύμη)

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. φρέσκια mozzarella
  • 10-15 τοματίνια (ανάλογα με το μέγεθος)
  • Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξερό βασιλικό
  • 10-12 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα

Διαδικασία:

  1. Αφού κοσκινίσεις το αλεύρι το βάζεις στον κάδο του mixer μαζί με το αλάτι το baking power και το βούτυρο (παγωμένο και κομμένο σε κύβους).  Χτυπάς με το φτερό ή το γάντζο μέχρι να σπάσει το βούτυρο σε μικρά κομματάκια που θα είναι σκεπασμένα με το αλεύρι.
  2. Προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το τριμμένο τυρί, αν βάλεις, με το νερό, λίγο-λίγο, και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσεις μια λεία ζύμη.  Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέτεις λίγο νερό ενώ αν είναι πολύ υγρή προσθέτεις λίγο-λίγο αλεύρι. Τυλίγεις τη ζύμη σε λίγη πλαστική μεμβράνη και τοποθετείς στο ψυγείο για μισή ώρα.
  3. Ετοιμάζεις μια στρογγυλή ταρτιέρα που θα περάσεις με λίγο βούτυρο και ελάχιστο αλεύρι και προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
  4. Αφού περάσει το μισάωρο ανοίγεις το φύλλο και το απλώνεις στην έτοιμη ταρτιέρα και με ένα πιρούνι κάνεις τρύπες σε όλη την επιφάνεια για να μην φουσκώσει η ζύμη την ώρα που θα ψήνεται.
  5. Στρώνεις την mozzarella κομμένη σε φέτες σε όλη την επιφάνεια και συμμετρικά βάζεις τα τοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα.  Πασπαλίζεις με τον φρέσκο και τον ξερό βασιλικό και λίγο αλατοπίπερο.
  6. Φουρνίζεις για 45 λεπτά και αφήνεις να σταθεί 5-10 λεπτά πριν την σερβίρεις.
  7. Μπορείς, αν θέλεις, να συνοδέψεις την τάρτα με ένα μπολ με pesto για να βάλεις λίγο πάνω σε κάθε κομμάτι.

Ιδέα: Με την ίδια ποσότητα μπορείς να ανοίξεις μικρά ατομικά ταρτάκια — φρόντισε να έχουν ένα υπερυψωμένο περιθώριο γύρω γύρω ώστε να μην χυθεί απέξω η mozzarella καθώς θα λιώνει — που θα στρώσεις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ή μπορείς να κάνεις μικρά ταρτάκια χρησιμοποιώντας την φόρμα για τα muffins.