Ένα πιάτο «ιδανικό» για πολλά άτομα, για μεγάλη παρέα ή την αγαπημένη οικογένεια.  Κυριακάτικο και όχι μόνο. Για τις καλοκαιρινές βραδιές στην βεράντα ή στον κήπο ένα πιάτο που και γευστικό είναι, και ζουμερό είναι, και νόστιμο είναι, και εύκολο είναι, και, κυρίως Ιταλικό είναι! Ένα πιάτο που είναι τόσο δυνατό, σπιτικό και comfort food στην Ιταλία όσο και το δικό μας παστίτσιο ή τα μακαρόνια με κιμά που απολαμβάνουμε στα οικογενειακά Κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς ή της γιαγιάς εδώ στην Ελλάδα.

Αποκλείεται να κάνεις λάθος με μια Ιταλική συνταγή.  Ζυμαρικά, τυριά και σάλτσα, ένας συνδυασμός που δύσκολα θα αποτύχεις να τον πετύχεις.  Σε ένα σκεύος με ζυμαρικά «jumbo» όπως το λέει η λέξη.  Θα πάρεις τα μεγάλα κοχύλια, που είναι νόστιμα και πολύ εντυπωσιακά στην όψη, αλλά, αν δεν βρεις — που θα βρεις — θα βάλεις κανελόνια που θα τα γεμίσεις όπως λέει η συνταγή.  Με μπόλικο κιμά και ποικιλία τυριών θα τα βάλεις όλα σε ένα μεγάααααααλο pyrex και μαζί θα πάρεις φρέσκες μπαγκέτες ή ciabatta και θα φτιάξεις σκορδόψωμο. Μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα και μπόλικο δροσερό λευκό ή ροζέ κρασί και «την έκανες ταράτσα».  Ένα πιάτο που κάθε μερίδα έχει 450 θερμίδες.  Τι ψυχή έχουν μωρέ, φάε γιαουρτάκι για πρωϊνό και πιες ένα ποτήρι γάλα για βραδινό και δεν θα έχεις διαπράξει καμία απολύτως αμαρτία.

  • 450 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό ή ανάμεικτο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε μικρό ζαράκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 700 γρ. έτοιμη σάλτσα Marinara που θα βρεις, σε βαζάκι, σε όλα τα supermarkets (μπορείς όμως, αν προτιμάς, να ετοιμάσεις την δική σου σπιτική σάλτσα ακολουθώντας την συνταγή που βρίσκεται στο τέλος αυτής της ανάρτησης) *
  • 1 μεγάλο αβγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 450 γρ. τυρί cottage 
  • 250 γρ. μαδημένη mozzarella, χωρισμένη στα 2
  • 120 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, χωρισμένη στα 2
  • 20 jumbo κοχύλια βρασμένα– al dente — σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας 
  • Μερικά φύλλα βασιλικού (μεγάλα από τον χειμωνιάτικο ή περισσότερα μικρά) ψιλοκομμένα για διακόσμηση

Διαδικασία:

  1. Μαγειρεύεις τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες, για περίπου 9 με 10 λεπτά, τα σουρώνεις (κράτησε λίγο από το νεράκι με το άμυλο για την σάλτσα ή βάλε λίγο σε ένα βαζάκι και βάλτο στο ψυγείο για μερικές μέρες, είναι ότι πρέπει για να δέσεις σάλτσες)  — μην τα ξεπλύνεις με κρύο νερό, κρίμα είναι.  Απλώνεις τα κοχύλια, αφού τα ξεχωρίσεις και τα ανοίξεις λίγο, για να μην είναι κολλημένα,  πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.  Μπορείς να τα βάλεις στο ψυγείο για λίγο ή αν τα ετοιμάσεις από την προηγούμενη (γίνεται αν θες) να τα βάλεις στο ψυγείο σε ένα δίσκο σκεπασμένα ελαφρά με μια πλαστική μεμβράνη.
  2. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζεις τον κιμά να ροδίσει καλά και να αλλάξει χρώμα, να μην είναι καθόλου ροζ.
  3. Αδειάζεις τον κιμά σε ένα μπολ και στο ίδιο τηγάνι βάζεις 1 κ.σ. λάδι και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο για 2-3 λεπτά.  Προσθέτεις  το σκόρδο που θα σοτάρεις για 30 δευτερόλεπτα.  Χαμηλώνεις τη φωτιά, προσθέτεις την marinara με τον κιμά, δοκιμάζεις και αλατοπιπερώνεις — προσοχή στο αλάτι γιατί θα βάλεις παρμεζάνα στο μείγμα και έχεις βράσει τα κοχύλια σε αλατισμένο νερό. Αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο. (χωρίς να σκεπάσεις το τηγάνι) για περίπου μισή ώρα.  Αν χρειαστεί λίγη υγρασία για να δέσεις την σάλτσα θα προσθέσεις λίγο από το νερό που έχεις κρατήσει.
  4. Εν τω μεταξύ προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και περνάς με λίγο λάδι ή βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος (pyrex, κεραμικό ή μεταλλικό) με διαστάσεις 22 Χ 32.  Το σκεύος θα πάει με το φαγητό στο τραπέζι οπότε φρόντισε να είναι αξιοπρεπές και ευπαρουσίαστο!
  5. Σε ένα μέτριο μπολ ανακάτεψε το αβγό με το τυρί cottage την μισή mozzarella και την μισή παρμεζάνα.
  6. Στρώσε λίγο περισσότερη από την μισή σάλτσα με τον κιμά καλύπτοντας την επιφάνεια του σκεύους που θα χρησιμοποιήσεις.  Γεμίζεις τις αχιβάδες με το μείγμα που έχεις ετοιμάσει (με τα τυριά) και τις τοποθετείς, την μια δίπλα στην άλλη με το άνοιγμα προς τα επάνω.
  7. Προσθέτεις την υπόλοιπη σάλτσα με τον κιμά γύρω γύρω από τις αχιβάδες.  Θα χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι και θα προσπαθήσεις να πάει η σάλτσα γύρω-γύρω, όχι από πάνω.
  8. Σκεπάζεις με ένα αλουμινόχαρτο και φουρνίζεις για 30 περίπου λεπτά.
  9. Μετά από 30 λεπτά αφαιρείς το αλουμινόχαρτο. Πασπαλίζεις όλη την επιφάνεια με τα υπόλοιπα τυριά και φουρνίζεις για ακόμα 5-7 λεπτά μέχρι να δεις ότι το τυρί έχει λιώσει και έχει ροδίσει καλά.
  10. Σερβίρεις αμέσως αλλά με προσοχή γιατί θα καίει πάρα πολύ! Συνοδεύεις με σκορδόψωμο και μια δροσερή σαλάτα.
italian-stuffed-shells-recipe-6-of-8-768x1152
Πηγή: https://www.thecookierookie.com

*Κλασσική σάλτσα marinaramarinara

Υλικά:

  • 800 γρ. ώριμες σφιχτές τομάτες 
  • 60 ml. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο ψιλό καρεδάκι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 μεγάλο κλαράκι πλατύφυλλο βασιλικό ολόκληρο ή ½ κ.γ. ρίγανη

Πώς τη φτιάχνουμε:

  1. Αφού ξεφλουδίσεις τις τομάτες (χαράζεις σταυρωτά με ένα μαχαίρι το κάτω μέρος και τις βυθίζεις για λίγα λεπτά σε βραστό νερό), κόβεις σε χοντρά κομμάτια και φορώντας γάντια μιας χρήσεως τις πολτοποιείς με τα χέρια.  Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη.
  2. Σε ένα πλατύ και ρηχό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, αφού κάψει βάλε το λάδι να ζεσταθεί.  Μόλις κάψει πρόσθεσε το κρεμμύδι και σοτάρισε μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει.  Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε για 1 λεπτό (προσοχή να μη μαυρίσει ούτε το σκόρδο ούτε το κρεμμύδι).  Μόλις βγάλει και το σκόρδο τα αρώματα του πρόσθεσε τον πελτέ και ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ξίνοντας καλά τον πάτο του σκεύους.
  3. Πρόσθεσε τις τομάτες, το μπούκοβο, το αλάτι και δοκίμασε.  Ρίξε από πάνω τον βασιλικό και άφησε τον να μαραθεί και να βυθιστεί στη σάλτσα χωρίς να ανακατέψεις.  Μόλις πάρει βράση χαμήλωσε λίγο τη φωτιά και άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και το λάδι, στην επιφάνεια να έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα.
  4. Αν βάλεις ρίγανη αντί για βασιλικό θα πρέπει να αφήσεις να βράσει η σάλτσα για 10 λεπτά και στη συνέχεια να προσθέσεις τη ρίγανη. Δοκιμάζεις και προσθέτεις ρίγανη και αλάτι αν χρειάζεται.
  5. Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα αποσύρεις από τη φωτιά και με ένα πιρούνι βγάζεις το βασιλικό και τον πετάς.

Η σάλτσα αυτή, διατηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο — κλεισμένο καλά — ενώ, θα πρέπει να την καλύψεις με λίγο λάδι για να μην μουχλιάσει.