Αυτό το γλυκό είναι «σχεδόν» αμαρτία.  Είναι όμως καταπληκτικό και τέλειο και μυρωδάτο και υπέροχο και καταπληκτικό και τι άλλο να πω για να σε πείσω.  Και τάρτα είναι, και ζουμερό είναι, και σαν brownie είναι, και ξηρούς καρπούς έχει, και θερμίδες έχει, δε θα σου πω ψέμματα αλλά είναι εκείνο το γλυκό που θα φυλάξεις για κάποια πολύ ιδιαίτερη μέρα όπως μια αποφοίτηση, μια προαγωγή, έναν αρραβώνα, μια επέτειο, μια γιορτή……

Σπιτικά και νόστιμα brownies, ζουμερά και μαλακά, που θα τα απλώσεις πάνω σε τραγανή ζύμη τάρτας και μαζί μια στρώση από ξηρούς καρπούς (pecans, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης).  Μία τάρτα με μαλακά και τραγανά στοιχεία που στην πραγματικότητα είναι «δύο σε ένα».  Βάλε μαζί μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι και λίγο σιρόπι σοκολάτας και θα φτιάξεις το καλύτερο γλύκισμα.  Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το παγωτό που θα λιώνει και θα δένει τέλεια πάνω από ένα χλιαρό κομμάτι από αυτήν την νοστιμιά. Ωστόσο, θα ταιριάξεις ένα κομμάτι, επίσης, με λίγη κρέμα γάλακτος — χτυπημένη σε σαντιγί ή αχτύπητη εντελώς, με ζάχαρη ή χωρίς — αλλά και με ένα κρύο ποτήρι γάλα.  Για μένα το τέλειο πρωϊνό ή βραδινό!

Είναι ότι πρέπει για εμένα που αγαπώ τις τάρτες, για εσένα που λατρεύεις τη σοκολάτα και για όλους όσους θέλουν να δοκιμάζουν διαφορετικά γλυκίσματα.  Αυτό εδώ τα έχει όλα.  Δοκίμασε τη συνταγή με την πρώτη ευκαιρία και κράτησε την με μια σημείωση ότι αυτό το γλυκό ταιριάζει σε ότι, όποιον ή όποια αγαπάς περισσότερο!!!

Μπορείς, για ευκολία να αγοράσεις μια έτοιμη συσκευασία τάρτας και, να βρεις, που θα βρεις, μια έτοιμη συσκευασία chocolate fudge brownies από τα supermarkets.  Δεν σου χρειάζεται γιατί ακόμα και αν δεν ξέρεις τίποτα από μαγειρική η συνταγή είναι πολύ εύκολη.  Όσο για την ζύμη τάρτας δεν το συζητώ, είναι σίγουρα ευκολία (η καλύτερη είναι, μακράν, η Pillsbury,  αν και εγώ θα σου θυμίσω την δική mου συνταγή για να αποφασίσεις τι σε βολεύει καλύτερα. 
Και για να προσγειωθούμε πριν ξεκινήσουμε θα σου πω ότι η τάρτα αυτή θα βγάλει 10 καλά ή 12-14 μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με το πόσο εγκρατής είσαι!!!. Κάθε κομμάτι έχει 444 θερμίδες και θέλει μόλις 15 λεπτά προετοιμασία και 35 λεπτά ψήσιμο, στο σύνολο 50 λεπτά.  Λίγος περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί αν ετοιμάσεις τη ζύμη τάρτας στο σπίτι αντί να αγοράσεις την έτοιμη γιατί θα πρέπει να την ψήσεις ξεχωριστά και να περιμένεις να κρυώσει λίγο πριν την γεμίσεις. 

Χρειάζεσαι:

  • 1 συσκευασία ζύμη για τάρτα* (δες συνταγή για σπιτική ζύμη στο τέλος)
  • 1 κούπα (170 γρ.) chocolate chips ή δάκρυα σοκολάτας, bitter
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) φρέσκο βούτυρο, ανάλατο
  • ¼ φλιτζάνι (60 ml.) ηλιέλαιο, σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 170 γρ. καστανή ή καλύτερα μαύρη ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ¼ του φλιτζανιού (35 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γρ. ξηρούς καρπούς που θα επιλέξεις (Pecans, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης) χοντροκομμένους (3-4 γρήγορα click στο multi) και ελαφρά καβουρδισμένους.  Αν βρεις μπορείς να επιλέξεις και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή παστέλι που, επίσης, μπορείς να χοντροκόψεις.
  • Παγωτό (έτοιμο), κρέμα γάλακτος — χτυπημένη ή αχτύπητη με ζάχαρη ή χωρίς — σιρόπι σοκολάτας (έτοιμη συσκευασία στα supermarkets ή λιωμένη σοκολάτα σπιτική) – ότι επιλέξεις.

Διαδικασία (στο video που σου έχω στο τέλος θα δεις όλη τη διαδικασία με λεπτομέρεια ώστε να μην σου ξεφύγει τίποτα απολύτως):

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και αφού ετοιμάσεις μια ταρτιέρα με διάμετρο 22,5 εκ. με λίγο βούτυρο και αλεύρι απλώνεις την ζύμη που θα ψήσεις (blind bake = χωρίς τη γέμιση) σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
    • Μη παραλείψεις να κάνεις τρύπες με ένα πιρούνι παντού, και να αλείψεις την επιφάνεια με λίγο χτυπημένο ασπράδι αβγού ώστε να την αδιαβροχοποιήσεις και, ψήνεις για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  Αποσύρεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσει καλά πριν προσθέσεις τη γέμιση. 

  2. Βάλε τα ⅔ από τα  chocolate chips  (70 γρ.) μαζί με το βούτυρο σε ένα μπολ για να λιώσουν. Μπορείς στον φούρνο μικροκυμάτων (≈ 90 δευτερόλεπτα), σε bain-Marie ή σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ανακατεύεις και σε καμία περίπτωση να μην αφήσεις να βράσει το μείγμα.  Θα πρέπει να το αποσύρεις από οποιαδήποτε εφαρμογή όταν η σοκολάτα θα έχει σχεδόν λιώσει.
  3. Προσθέτεις το λάδι και το κακάο και ανακατεύεις με μια πλαστική σπάτουλα (marise) μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.  Αφήνεις στην άκρη.
  4. Σε ένα ξεχωριστό δοχείο χτυπάς (με το σύρμα ή στο mixer με το σύρμα, αν και δεν χρειάζεται να λερώσεις το mixer, γίνεται τόσο εύκολα στο χέρι με το σύρμα) τα αβγά με τη ζάχαρη το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες και αφράτο μείγμα.  Προσθέτεις την λιωμένη σοκολάτα και αναδεύεις με μια σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Προσθέτεις το αλεύρι (καλύτερα κοσκινισμένο), και τέλος, τα υπόλοιπα chocolate chips. Ανακατεύεις μέχρι να δεις ότι το αλεύρι απορροφήθηκε καλά.
  6. Απλώνεις τους ξηρούς καρπούς, που θα έχεις χονδροκόψει, καβουρδίσει (ή θα έχεις αγοράσει καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή παστέλι ξηρών καρπών επίσης χονδροκομένους) και αφήσει να κρυώσουν καλά,  πάνω στην έτοιμη — και κρύα — τάρτα και αδειάζεις το μείγμα από πάνω.  Στρώνεις και απλώνεις το μείγμα, με την marise, να ισιώσει και να πάει παντού ομοιόμορφα πάνω από τους ξηρούς καρπούς.
    • Είναι πολύ σημαντικό να είναι είτε καβουρδισμένοι είτε καραμελωμένοι οι ξηροί καρποί αλλιώς θα μαλακώσουν μέσα στο μείγμα μέχρι να ψηθεί και θα χαθεί το κριτσανιστό στοιχείο που είναι σημαντικό για την επιτυχία της τάρτας.
  7. Φουρνίζεις για 30-35 λεπτά μέχρι να δεις ότι έχει σκληρύνει και σκάσει ελαφρά η επιφάνεια.  Αν βυθίσεις στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα θα πρέπει βγαίνοντας να έχει μια πολύ ελαφριά στρώση από το μείγμα. Δεν πρέπει να στεγνώσει εντελώς. Για την ακρίβεια όταν βγει από το φούρνο θα πρέπει, στο κέντρο, να τρέμει λίγο σαν να μην έχει ψηθεί. Fudge brownie 2
  8. Μεταφέρεις την τάρτα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει, για μια ώρα, σερβίρεις την τάρτα χλιαρή (καλύτερα) με μια μπάλα παγωτό και μπόλικο σιρόπι σοκολάτας ή όπως αλλιώς την φαντάζεσαι.

*Για την σπιτική ζύμη τάρτας χρειάζεσαι:  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια, 3 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. baking powder, 1 βανίλια ή 1 κ.γ. ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι,2-3-4 δάχτυλα παγωμένο νερό (όσο χρειαστεί).  Η διαδικασία είναι η εξής: Χτυπάς το βούτυρο με την ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάς μέχρι να αποκτήσεις μια μαλακιά ζύμη που ξεκολλάει εύκολα από τον κάδο (αν χρειάζεται προσθέτεις νερό — στην περίπτωση που είναι πολύ στεγνή — ή λίγο-λίγο αλεύρι αν είναι πολύ υγρή.  Τυλίγεις σε μια μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο να παγώσει. Ανοίγεις σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 050-0,75 εκ., στρώνεις σε μια ελαφρά βουτυρωμένη ταρτιέρα, κάνεις τρύπες με ένα πιρούνι παντού, αλείφεις με λίγο ασπράδι αβγού για να την αδιαβροχοποιήσεις και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  Αποσύρεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσει πριν προσθέσεις τη γέμιση. 
Πηγή: https://www.thecookierookie.com