Η Κινόα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων που ασχολούνται με την σωστή και υγιεινή διατροφή. Είναι ευρέως γνωστή για τις πολύ θρεπτικές της ιδιότητες, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα super foods–δημητριακά.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα δημητριακό το οποίο την ανταγωνίζεται, ακούει στο όνομα «Farro» – που είναι ιταλικό – και, μάλλον, δεν μας είναι και τόσο άγνωστο, όσο θα νομίζαμε αρχικά.  Farro για τους Ιταλούς λοιπόν, Ζέα για εμάς τους Έλληνες, ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά, στου οποίου την καλλιέργεια έχει κάνει αναφορές και ο Όμηρος. Η Ζέα είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Είναι εύπεπτη και εύγευστη γι αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν αντί την, ελαφρώς πικρή κινόα, με αυτό το δημητριακό.  Ως προς την κατανάλωση της, τη συναντάμε τόσο στη μορφή του ψωμιού και ζυμαρικών ή άλλων αρτοσκευασμάτων, αλλά καταναλώνεται και ως σπόρος σε σαλάτες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης, ότι η Ζέα δεν ανήκει στην κατηγορία των gluten–free τροφών, οπότε αν κάποιος έχει δυσανεξία ή κάποια αλλεργία, χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο, περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι ελάχιστη και συνήθως είναι ανεκτή χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Το συγκεκριμένο δημητριακό περιέχει έως και 20 φορές περισσότερο μαγνήσιο από ότι το κοινό σιτάρι και πολύτιμες βιταμίνες της ομάδας Β κυρίως, βιταμίνη Ε και σάκχαρα βραδείας διάσπασης.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από : https://www.bovary.gr/health-diary/3064/faro-superfood-poy-antagonizetai-tin-kinoa

Θα ετοιμάσουμε λοιπόν μια σαλάτα που, εκτός από πάρα πολύ νόστιμη, είναι και θρεπτική. Θα έχει γεύση, άρωμα και χρώμα, θα φτουρίσει πολύ και θα σε δροσίσει όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.  Η σαλάτα αυτή δεν είναι χορτοφαγική γιατί έχει bacon, γίνεται, όμως, αν το αφαιρέσεις.  Θέλει λίγο παραπάνω από μισή ώρα για να την ετοιμάσεις και κάθε μερίδα έχει μόλις 383 θερμίδες.  Αποτελεί δε, από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.  Αν η διατροφή είναι σημαντική για σένα μπορείς να απολαμβάνεις την σαλάτα αυτή κάθε μέρα όλο το καλοκαίρι, τόσο νόστιμη και δροσερή είναι.

  • 4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 4 κ.σ. μαγιονέζα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (garlic powder)
  • 400 γρ. Farro (Ζέα, που θα βρεις στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και ίσως σε κάποια supermarkets)
  • 8 φέτες bacon
  • 2 ματσάκια τοματίνια (κεράσι – γύρω στα 25 τοματίνια)
  • 1 μέτριο κόκκινο ή κίτρινο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • Αλατοπίπερο
  • 100-120 γρ. baby ρόκα
  • 115 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Διαδικασία:

  1. Σε ένα μπολ ανακάτεψε, με το σύρμα, το ξύδι, την μαγιονέζα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο σε σκόνη (garlic powder). Αφήνεις στην άκρη ή σκεπάζεις και τοποθετείς στο ψυγείο για να είναι δροσερή.
    • Μπορείς, αντί να ετοιμάζεις αυτό το dressing μαγιονέζας σε μικρές δόσεις να ετοιμάσεις μια μεγάλη δόση (κυρίως αν φτιάχνεις σπιτική μαγιονέζα) που να έχεις στο ψυγείο σε ένα γυάλινο δοχείο και να παίρνεις όσο χρειάζεσαι κάθε φορά.  Εννοείται ότι θα προσαρμόσεις την δοσολογία και θα δοκιμάζεις για να ετοιμάσεις το dressing όπως σου αρέσει.  
  2. Ετοιμάζεις το farro (Ζέα) σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.  Το σύνηθες είναι να το ξεπλύνεις καλά και να το βάλεις σε μια κατσαρόλα με νερό. Η δοσολογία είναι 1 (farro) προς 3 (νερό). Στην προκειμένη περίπτωση θα βάλεις 1,200 lit. νερό με λίγο αλάτι και θα το σιγοβράσεις μέχρι να μαλακώσει.  Θα το σουρώσεις καλά και θα αφήσεις να κρυώσει πριν το βάλεις στην σαλάτα σου.
  3. Όσο μαγειρεύεις το farro ζεσταίνεις ένα φαρδύ τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Προσθέτεις το bacon και το μαγειρεύεις μέχρι να γίνει τραγανό, γύρω στα 8 λεπτά συνολικά. Το μεταφέρεις πάνω σε απορροφητικό χαρτί και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.  Κράτησε το τηγάνι με το λίπος από το bacon.
  4. Αν δεις ότι χρειάζεται λίγο ακόμη λάδι πρόσθεσε μια κ.σ. και μόλις ζεσταθεί ρίξε τα τοματίνια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ανακατεύοντας συνέχεια.  Προσθέτεις λίγο αλάτι και ανακατεύεις για 3-5 λεπτά μέχρι τα τοματίνια να αρχίσουν να σκάνε ελαφρά και το κρεμμύδι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.  Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγο garlic powder.
  5. Αποσύρεις από τη φωτιά και σουρώνεις το επιπλέον λάδι ή παίρνεις το περιεχόμενο με μια τρυπητή κουτάλα χωρίς τα λάδια από το τηγάνισμα.
  6. Βάζεις το έτοιμο farro σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτεις το μείγμα από τα τοματίνια, την θρυμματισμένη φέτα, την ρόκα και από πάνω το dressing μαγιονέζας που περιμένει στο ψυγείο.  Ανακατεύεις καλά και δοκιμάζεις μήπως χρειάζεται λίγο ακόμη αλατοπίπερο ή λάδι.  Θρυμματίζεις το bacon από πάνω, ανακατεύεις ελαφρά και σερβίρεις.

 

Πηγή:  https://www.thecookierookie.com