Τώρα που μπαίνει σιγά-σιγά το καλοκαίρι και θα αρχίσεις τα μπάνια και θέλεις να μαυρίσεις, αλλά, να μην καθίσεις πολύ στον ήλιο γιατί δεν πρέπει, χρειάζεσαι να αυξήσεις την μελανίνη του οργανισμού σου.  Ένα υλικό που θα σε βοηθήσει είναι τα καρότα σε κάθε τους μορφή.  Ωμά σκέτα ή σε σαλάτα, σε σούπα ή ψητά, βραστά να συνοδεύουν το φαγητό, καροτόψωμο ή muffins όπως αυτά της συνταγής είναι ότι πρέπει.

Είναι νόστιμα και υγιεινά και τόσο εύκολα να τα ετοιμάσεις που θα τα έχεις στο σπίτι για κάθε στιγμή.  Για πρωϊνό ή απογευματινό, για δεκατιανό ή για το snack που θα τσιμπήσεις κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.  Θα τα πάρεις μαζί στη δουλειά, στη βόλτα ή στη θάλασσα και θα απολαύσουν όλα τα παιδιά του κόσμου.
Θα ανακατέψεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ εύκολα και γρήγορα και θα τα ψήσεις στην φόρμα για muffins όπου μπορείς να βάλεις και χαρτάκια (βρίσκεις άφθονα στα supermarkets, στο ΙΚΕΑ, το Lidl αλλά και στα Jumbo) για να μην την λερώσεις οπότε θα έχεις, για πλύσιμο, μόνο ένα μπολ και το εξάρτημα που θα χρησιμοποιήσεις για το ανακάτεμα. Τι ποιο εύκολο.
Με την δοσολογία που ακολουθεί θα ετοιμάσεις 12 muffins:
Τα στεγνά σου υλικά είναι:
  • 50 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
    • Βρίσκεις σε όλα τα ξηροκαρπάδικα και, ίσως, στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, ωστόσο είναι πανεύκολο να τα κάνεις στο σπίτι.  Τα βάζεις στο multi και απλά τα αλέθεις — όχι πολύ μην γίνουν πάστα — όσο να γίνουν πούδρα και αν έχουν και μερικά χοντροκομμένα κομμάτια δεν πειράζει καθόλου 
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. αλάτι

Τα υγρά σου υλικά είναι:

  • 240 ml. γάλα σόγιας – αν δεν σου αρέσει καθόλου μπορείς να βάλεις γάλα κανονικό ή light, γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας.  το γάλα σόγιας πάντως είναι πιο ελαφρύ με λιγότερο έντονη γεύση και ταιριάζει πιο καλά στη συνταγή αυτή
  • 1 κ.γ. ξύδι
    • Μπορείς, αντί για γάλα και ξύδι να βάλεις βουτυρόγαλα ή kefir
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 125 γρ. πουρέ μήλου που θα ετοιμάσεις με 4 μήλα που θα καθαρίσεις και θα κόψεις σε μικρά κομματάκια.  Θα τα ρίξεις σε μια κατσαρόλα με 180 ml. νερό, 50 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. χυμό λεμόνι ½ κ.γ. κανέλα.  Θα τα αφήσεις να σιγοβράσουν, 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και απορροφηθούν τα υγρά.  Πολτοποιείς με ένα πιρούνι ή ένα potato masher και τοποθετείς σε ένα γυάλινο βάζο που διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.
    • Μια εύκολη λύση είναι να αγοράσεις ένα ή δύο βαζάκια παιδική τροφή με πουρέ μήλου (αν έχεις και λίγο πορτοκάλι ή μπανάνα ή και τα δύο δεν πειράζει καθόλου!) 
    • Μπορείς να αντικαταστήσεις τον πουρέ μήλου με πολτοποιημένο ανανά, βερίκοκο ή ροδάκινο (φρέσκο ή από κονσέρβα), πολτοποιημένες φρέσκες μπανάνες ή γιαούρτι.
  • 60 ml. λάδι καρύδας (αν δεν έχεις μπορείς να βάλεις ηλιέλαιο)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. τριμμένο φρέσκο ginger ή 1 κ.γ. σε σκόνη (προαιρετικά)

Η “γέμιση” περιλαμβάνει:

  • 50 γρ. τριμμένα καρότα (2-3 μέτρια καρότα)
  • 90 γρ. cranberries
  • 150 γρ. χοντροκομμένα καρύδια, τα μισά για ανακάτεμα και τα υπόλοιπα για να μπουν από πάνω πριν το φούρνισμα.
    • Μπορείς, αν σου αρέσουν καλύτερα ή αν κάποιος είναι αλλεργικός στα καρύδια να τα αντικαταστήσεις με peanuts, αμύγδαλα, φουντούκια, cashews ή ακόμα και φιστίκια Αιγίνης

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C και ετοιμάζεις την φόρμα για muffins είτε τοποθετώντας χαρτάκια σε κάθε θήκη ή περνώντας την επιφάνεια με λίγο λάδι και αλεύρι για να μην κολλήσουν.
    • Εγώ ψεκάζω τα χαρτάκια με λίγο spray λαδιού για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα κολλήσει το μείγμα με αποτέλεσμα να μείνει το μισό muffins κολλημένο στο χαρτάκι! Το έχω πάθει με muffins λαχανικών (είχαν τυρί και κρέμα γάλακτος βέβαια και ίσως αυτό έφταιγε) οπότε δεν το ρισκάρω!
  2. Ανακατεύεις το γάλα σόγιας με το ξύδι και το αφήνεις για 10 λεπτά να πήξει, θα γίνει σαν αραιή κρέμα.
  3. Εναλλακτικά βάζεις το βουτυρόγαλα ή το kefir οπότε προχωράς κατευθείαν στο επόμενο βήμα.
  4. Ανακατεύεις όλα τα υγρά υλικά μέχρι να ενοποιηθούν και προσθέτεις το γάλα σόγιας με το ξύδι ή το βουτυρόγαλα (ή το kefir) στο τέλος.
  5. Ανακατεύεις όλα τα στεγνά υλικά μαζί και αφού ενοποιηθούν τα προσθέτεις στα υγρά υλικά.  Ανακατεύεις όσο να ενοποιηθούν. Μην το παρακάνεις γιατί δεν θα φουσκώσουν.
  6. Πρόσθεσε τα υλικά της γέμισης (αφήνοντας τα μισά καρύδια, ή όποιον άλλο ξηρό καρπό βάλεις, στην άκρη) και ανακατεύεις ελαφρά με μια σπάτουλα όσο να ενοποιηθούν.
  7. Μοιράζεις το μείγμα στις θέσεις της φόρμας.  Θα πρέπει να γεμίσουν μέχρι λίγο παραπάνω από τη μέση. Μοιράζεις από πάνω τα υπόλοιπα χοντροκομμένα καρύδια και φουρνίζεις στη μεσαία θέση του φούρνου για 18-20 λεπτά.  Θα πρέπει να έχουν φουσκώσει και να έχουν ροδίσει ελαφρά.  Αν δεν έχεις βάλει χαρτάκια θα πρέπει να έχουν ξεκολλήσει λίγο στις άκρες.
  8. Αποσύρεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν τουλάχιστον 10 λεπτά πριν γα σερβίρεις.  Αν τα έχεις βάλει σε χαρτάκια καλύτερα να τα βγάλεις από τη φόρμα και να τα αφήσεις να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

 

Πηγή: www.ba-bamail.com