Ο σολομός με βούτυρο και σκόρδο είναι ένα πιάτο με πολλά Ω3 λιπαρά, πολύ γευστικό, με εύκολο και γρήγορο μαγείρεμα και υπέροχη γεμάτη γεύση.  Ένα πιάτο με μόλις 250 θερμίδες, που μπορείς να μαγειρεύεις για μεσημέρι ή βράδυ όλο το καλοκαίρι που θα συνοδέψεις με σπαράγγια λεμονοβουτυράτα *, αλλά και με άγριο ρύζι ή λεμονάτα ζυμαρικά**, με πατατοσαλάτα αλλά και με άλλες βραστές ή ωμές σαλάτες ή με ψητά λαχανικά.

Θα χρειαστεί να ανάψεις το grill ή να βάλεις πάνω στο μάτι μια γκριλιέρα ή ένα μαντεμένιο τηγάνι.  Ότι και να χρησιμοποιήσεις θα το περάσεις με μπόλικο βούτυρο ή λάδι για μην κολλήσει ο σολομός.   Θα ετοιμάσεις μια πάστα από σκόρδο και βούτυρο που θα χρησιμοποιήσεις για να αλείψεις τον σολομό και σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχεις ένα τέλειο πιάτο για να σερβίρεις.

Χρειάζεσαι:

  • 2 γεμάτες κ.σ. πολτοποιημένο σκόρδο (3-4 σκελίδες)
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
  • 2 γεμάτες κ.σ. χυμό λεμόνι και λίγο ξύσμα
  • 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο (τις βελόνες) ψιλοκομμένο
  •  κ.γ. χοντρό αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο λιωμένο φρέσκο βούτυρο ή λάδι για να αλείψεις το σκεύος
  • 4 φιλέτα σολομού (160-170 γρ. το καθένα)

Βήματα:

  1. Προθερμαίνεις το grill καλά, περνάς το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο ή λάδι.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ή αν προτιμάς στο γουδί ανακατεύεις το λιωμένο σκόρδο με το βούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το δενδρολίβανο και το αλατοπίπερο μέχρι να δημιουργήσεις μια παχιά κρέμα.
  3. Απλώνεις την μισή κρέμα πάνω στα φιλέτα σολομού — και από τις δύο πλευρές — και τα βάζεις στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  4. Τοποθετείς τα φιλέτα σολομού (με την πέτσα προς τα επάνω) στο έτοιμο ταψί, σκεπάζεις με ένα αλουμινόχαρτο και βάζεις στον φούρνο, κοντά στο grill για 4-5 λεπτά.
  5. Γυρίζεις τα φιλέτα, απλώνεις την μισή από την υπόλοιπη κρέμα και ξαναβάζεις το ταψί στο φούρνο για 3-4 λεπτά.
  6. Γυρίζεις τα φιλέτα για ακόμα μια φορά, απλώνεις από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και φουρνίζεις για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να τραγανίζει η επιφάνεια.
  7. Βγάζεις από τον φούρνο, περιχύνεις με την σάλτσα που έχει μαζευτεί στο ταψί και σερβίρεις με ότι επιλέξεις.

Λίγο ξεροψημμένο σκορδόψωμο, μια παγωμένη μπύρα, αλλά και δροσερό λευκό ή ροζέ κρασί θα συμπληρώσουν αυτό το υπέροχο γεύμα.

https://www.thecookierookie.com