Θα μου πεις πάλι κοτόπουλο? Ναι, πάλι κοτόπουλο γιατί είναι εύκολο, νόστιμο και αρέσει σε όλους.  Γιατί μαγειρεύεται γρήγορα, είναι οικονομικό και μπαίνει στη σχάρα, στον φούρνο, στο τηγάνι, στην γάστρα ή στην κατσαρόλα και μπορείς να το μαγειρέψεις με χίλιους διαφορετικούς τρόπους και ποτέ να μην ακούσεις την ερώτηση: «Πάλι κοτόπουλο;»

Υλικά: 

  • 6 μεγάλα κομμάτια στήθος κοτόπουλο (χωρίς κόκαλο και πέτσα)
  • 6 καλές φέτες Ελβετική γραβιέρα (ή ότι άλλο επιλέξεις)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% ή light)
  • 1 ζελεδάκι ζωμό κοτόπουλο ή 1 κύβο  
  • 240 ml. λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γρ από ένα mix που θα ετοιμάσεις με:
    • 300 γρ. χοντροτριμμένη φρυγανιά ή μπαγιάτικο ψωμί
    • 4 κ.σ. (60 γρ.) φρέσκο βούτυρο
    • 1½ κ.γ. ξερό φασκόμηλο
    • 1 κ.γ. ξερό θυμάρι
    • ½ κ.γ. ξερή μαντζουράνα
    • ½ κ.γ. δενδρολίβανο
    • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
    • 1 κύβο κοτόπουλο πολτοποιημένο
      • Βάζεις όλα τα παραπάνω σε ένα μπολ και ανακατεύεις καλά.  Μπορείς, εννοείται να αντικαταστήσεις κάποιο από τα παραπάνω μυρωδικά αν δεν έχεις ή δεν σου αρέσει με ότι άλλο προτιμάς όπως ρίγανη, λεμονοθύμαρο ή ότι άλλο προτιμάς.  Αυτό είναι ένα mix που μπορείς να ετοιμάσεις σε μεγαλύτερη ποσότητα (και να το βάλεις στο ψυγείο για επόμενη χρήση!) 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και ψεκάζεις με λίγο λάδι ένα μακρόστενο pyrex, το σκεύος με το οποίο θα σερβίρεις το γεύμα.
  2. Ακούμπησε τα κομμάτια του κοτόπουλου το ένα δίπλα στο άλλο και από πάνω βάλε από μια φέτα τυρί.
  3. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνεις 1 φλιτζανάκι νερό για να διαλύσεις τον ζωμό κοτόπουλου.
  4. Βάζεις σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος μαζί με το κρασί και τον αραιωμένο ζωμό και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Αδειάζεις το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και σκεπάζεις με το mix που έχεις ήδη ετοιμάσει
    • Δεν χρειάζεται να βάλεις αλάτι γιατί έχουν αρκετό αλάτι οι ζωμοί από το κοτόπουλο που έχεις προσθέσει, ωστόσο δοκιμάζεις και προσθέτεις αν δεις ότι χρειάζεται.
  6. Σκεπάζεις το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και φουρνίζεις για 40 λεπτά.  Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και συνεχίζεις το φούρνισμα για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  7. Αφήνεις να σταθεί για 5 -10 λεπτά και σερβίρεις.

 

swiss-chicken-bake-recipe-2-of-8

Πηγή: https://www.thecookierookie.com