Οκτώ με δέκα άτομα (ή όχι, ανάλογα με το πως θα προσαρμόσεις την ποσότητα) θα απολαύσουν αυτήν την σαλάτα που μόνο καλοκαίρι μυρίζει.  Έχει χρώμα, δροσιά, άρωμα και γεύση με απλά υλικά που μπορείς να εμπλουτίσεις ανάλογα με τα υλικά που έχει το ψυγείο ή που βρήκες στον πάγκο της λαϊκής.

Το μυστικό είναι να την αρτύσεις ενώ τα ζυμαρικά είναι ακόμα ζεστά και, απαραιτήτως al dente, για να ρουφήξουν όλη τη γεύση του dressing που θα ετοιμάσεις και που αποκλείεται να κάνεις λάθος.  Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το avocado θα το κόψεις και θα το προσθέσεις την τελευταία στιγμή για να μην σου μαυρίσει. Με 360 (μόλις) θερμίδες θα απολαύσεις ένα τέλειο δροσερό και χορταστικό πιάτο, ιδιαίτερα αν έχεις περάσει μια ολόκληρη μέρα στη θάλασσα.

Τα υλικά του dressing είναι:

  • 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2 κ.σ. χυμό από λεμόνι (ή και παραπάνω αν θέλεις) μαζί με λίγο από το ξύσμα
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • ½ κ.γ αλάτι
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • ⅓ φλιτζάνι (80 ml.) extra παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα

Τα υλικά της σαλάτας είναι:

  • Μπόλικο αλάτι
  • 450-500 γρ. κοντό ζυμαρικό (campanelle, fusilli, farfalle, αχιβάδες, rigatoni, penne κοφτό ή ότι άλλο)
  • 1 ώριμο avocado κομμένο σε μικρό καρεδάκι (½-1 εκ.)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 30 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2-3 αγγουράκια κομμένα σε ζαράκι (½-1 εκ.)
  • 450 γρ. mozzarella, κομμένη σε μέγεθος μικρής μπουκιάς
  • 50 γρ. παρμεζάνα σε flakes ή σε φλούδες
  • Μερικά φύλλα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
Διαδικασία: 

  1. Βάλε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει και βράσε τα μακαρόνια για 1 λεπτό λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία για να είναι al dente.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια σαλατιέρα ετοίμασε το dressing ανακατεύοντας με το σύρμα καλά όλα τα υλικά και το αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά.
  3. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά τα σουρώνεις, τα αφήνεις να κρυώσουν για 2-3 λεπτά και τα προσθέτεις στο μπολ με το dressing.  Ανακατεύεις καλά και αφήνεις να κρυώσει σε δροσερό σημείο.
  4. Ανακατεύεις 1 κ.σ. λεμόνι με λίγο αλάτι και το avocado.  Προσθέτεις στην σαλάτα τα υπόλοιπα υλικά (τοματίνια, αγγουράκι, mozzarella και παρμεζάνα.  Ανακατεύεις καλά, προσθέτεις το avocado με τον βασιλικό, πασπαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεις.

Εννοείται ότι αυτή η σαλάτα και οποιαδήποτε άλλη συνοδεύεται με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι — αν και δεν το συνιστώ για το καλοκαίρι ειδικά — αλλά την σερβίρεις πάντα με ξεροψημένες πιτούλες, φρέσκο ψωμάκι ή σπιτικό σκορδόψωμο και εννοείται ότι μπορείς να την προσαρμόσεις ή να την εμπλουτίσεις με ότι υλικό άλλο θέλεις.  Ψητές, πιπεριές, αρακάς, καλαμπόκι, μανιτάρια, λαχανάκια Βρυξελλών ή σπαράγγια αλλά και μαριναρισμένες αγκινάρες ή ποικιλία από τουρσιά, ελιές, ξεροψημμένο bacon, κομματάκια λουκάνικο, τόνος, αντσούγιες, σολομός και ψητές ή ωμές πιπεριές είναι λίγες από τις επιλογές που μπορείς να επιλέξεις.