Ένα απλό, διαφορετικό και εντελώς εντυπωσιακό πιάτο που θα αρέσει πολύ.  Θα ψηθεί στο grill, στην ψηστιέρα ή στα κάρβουνα και ο συνδυασμός του χοιρινού με το δενδρολίβανο, το σκόρδο και τα καβουρδισμένα ροδάκινα είναι το κάτι άλλο.  Θα τα καψαλίσεις όλα, χωρίς να τα κάψεις, για να μην πικρίσουν και θα συνοδέψεις το πιάτο με πατάτες στη χόβολη ή πατάτες τηγανητές αλλά και με πατατοσαλάτα, ψητά λαχανικά, βραστές ή ωμές σαλάτες. 

Ένα πιάτο ιδανικό για να ετοιμάσεις για την οικογένεια ή την παρέα στην ψησταριά του κήπου ή της βεράντας αλλά και στο grill του φούρνου σου.  Ο ιδανικός και σωστός τρόπος είναι στα κάρβουνα αλλά επειδή δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το grill.

  • 700-800 γρ. χοιρινό μπούτι (ή σπάλα) καθαρισμένο (να μην έχει πολύ λίπος) και ανοιγμένο σαν πεταλούδα
  • 8 με 10 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες 
  • 2 κ.σ. σούπας βελόνες από φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1-2 κλαράκια δενδρολίβανο
  • 8 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φρέσκα ροδάκινα με την πέτσα, κομμένα στη μέση και κάθε κομμάτι στα τρία κατά μήκος (όπως κόβουμε τις κυδωνάτες πατάτες) χωρίς το κουκούτσι 
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) φρέσκο βούτυρο (ανάλατο) κομμένο σε καρεδάκι 
Διαδικασία:

  1. Αν έχεις ψησταριά σίγουρα εσύ ή κάποιος άλλος ξέρει τι πρέπει να κάνει.  Ανάβεις τα κάρβουνα και περιμένεις να γίνει μια πολύ δυνατή θράκα.  Ακούμπησε πάνω από την σχάρα ένα μαντεμένιο ή σιδερένιο λεπτό σκεύος από πάνω να κάψει πολύ.  Αν δεν έχεις (όπως εγώ) θα ανάψεις το grill του φούρνου στο πιο δυνατό και θα βάλεις μέσα στο φούρνο ένα βαρύ μαντεμένιο σκεύος — το ιδανικό — (αν δεν έχεις το ταψί του φούρνου) που θα χρησιμοποιήσεις γιατί πρέπει να είναι πολύ ζεστό όταν θα υποδεχτεί το κρέας.
  2. Ανοίγεις το χοιρινό που θα ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου να το ανοίξει σαν πεταλούδα και αφού το καθαρίσει από τα παχάκια να το κοπανίσει λίγο ώστε να δημιουργήσει ένα κομμάτι με πάχος γύρω στα 2 εκ.Θα πρέπει το κρέας να έχει σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα.butterfly porkΑλατοπιπερώνεις καλά από όλες τις πλευρές το κρέας και το τρίβεις καλά με τα χέρια να πάει παντού.
  3. Ανακατεύεις το ψιλοκομμένο σκόρδο, με τις βελόνες του δενδρολίβανου και 6 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνεις το μισό μείγμα πάνω στην μια πλευρά και το άλλο μισό στην άλλη πλευρά του κρέατος.
  4. Τρία με τέσσερα λεπτά πριν βάλεις το κρέας πρόσθεσε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλε το σκεύος στο φούρνο ώστε να κάψει το λάδι και να τσιτσιρίσει.  Ανοίγεις γρήγορα το φούρνο και τοποθετείς το κρέας στο καυτό σκεύος.
  5. Το αφήνεις να ψηθεί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ για 10 λεπτά ή μέχρι να σχηματίσει μια καλή, τραγανή πέτσα. Το ίδιο θα κάνεις αν θα ψήσεις το κρέας στα κάρβουνα.  Λίγο πριν ακουμπήσεις το κρέας στο ζεστό σκεύος θα ρίξεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις απλώνεις το λάδι με ένα πινέλο ώστε να ακουμπήσει επάνω το κρέας.
  6. Όσο ψήνεται το κρέας ακουμπάς, τα κομμένα ροδάκινα, γύρω-γύρω από το κρέας και μαζί 1-2 κλαράκια δενδρολίβανο και 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο.
    • Μπορείς, βέβαια να τα ψήσεις ξεχωριστά σε ένα άλλο σιδερένιο σκεύος ή σε μια σχάρα ή το σχαροτήγανο πάνω στο μάτι με 2 κ.σ. βούτυρο (30 γρ.)  Θα τα ψήσεις για 5 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να κάνουν σκούρες χαρακιές σαν να έχουν καεί ελαφρά.  Τα μεταφέρεις σε μια πιατέλα και τα σκεπάζεις με λίγο αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά αλλά φρόντισε να αδειάσεις το βούτυρο που έχει μείνει στο τηγάνι στο πάνω από το κρέας που μαγειρεύεται.  Ωστόσο, αν χωράνε στο σκεύος με το κρέας είναι καλύτερο να μαγειρευτούν μαζί, απλά θα τα αποσύρεις μετά από 5-6 λεπτά.
  7. Όταν το κρέας ψηθεί και ροδίσει καλά από τη μια πλευρά, το γυρίζεις, με μια μεγάλη τσιμπίδα από την άλλη  και αφού του προσθέσεις τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο (30 γρ.) και μαζί το βούτυρο από τα ψημένα ροδάκινα αν τα έχεις ψήσει ξεχωριστά,  το αφήνεις να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, για ακόμα 5-7 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν το θέλεις πολύ καλά ψημένο.
  8. Μεταφέρεις το κρέας πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.  Κάνεις μια μικρή τέντα από αλουμινόχαρτο για να το σκεπάσεις ελαφρά. Το αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά πριν το κόψεις σε λεπτές λωρίδες για να το σερβίρεις μαζί με τα ψητά ροδάκινα. tent of foil
Πηγή: https://cooking.nytimes.com/recipes/