Έχω αναρτήσει και άλλη συνταγή για «mashed potatoes» που είναι, αλλά και δεν είναι, ακριβώς πουρές όπως τον εννοούμε εμείς.   Εκείνες που έχω αναρτήσει είναι πιο προς το gourmet με τυριά και βότανα και φούρνισμα.  Επίσης, έχω ανεβάσει συνταγή για τον κλασσικό πουρέ, έτσι όπως εμείς, εδώ τον αντιλαμβανόμαστε με πατάτες, βούτυρο, γάλα και αλατοπίπερο — άντε και λίγο μοσχοκάρυδο που πολλοί το προτιμούν.  Θα βρεις τις συνταγές στο τέλος της ανάρτησης.

Αυτή εδώ η συνταγή όμως είναι εκείνο το κλασσικό πιάτο που θα βρεις σε όλα τα diners, απανταχού της Αμερικής, και όσο πιο μέσα πας τόσο πιο rustique θα δεις ότι είναι.  Έχουν αναπτύξει την παραγωγή της πατάτας σε άλλα επίπεδα και έχουν ειδικές πατάτες για να ετοιμάσουν αυτό το πιάτο που το απολαμβάνουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ.  Όλες τις ώρες της μέρας, σκέτες με sour cream και μπόλικο σχοινόπρασο (το αγαπημένο μου) ή συνοδεύοντας, συνήθως, steaks (χοντροκομμένα, ζουμερά και λίγο ψημένα), ή τηγανητό κοτόπουλο.
Απλή και εύκολη συνταγή που θέλει ένα potato masher, ζεστές πατάτες, αλάτι, άφθονο βούτυρο και τσιγκουνιά στο γάλα ώστε να απογειώσεις την γεύση του βουτύρου καθώς θα ενώνεται με την πατάτα για να την κάνει να γυαλίσει και να διαπρέψει.
  • Αλάτι (όσο σου αρέσει, αν έχεις ανθό αλατιού δοκίμασε με αυτό θα δεις ότι θα σου αρέσει πολύ αλλά με προσοχή είναι πολύ πιο αλμυρό και γευστικό από το αλάτι του εμπορίου)
  • 6 μεγάλες πατάτες (600-700 γρ.)
    • Οι καλύτερες πατάτες είναι οι Νευροκοπίου, Νάξου, Κύπρου και Αιγύπτου.  Πες στον μανάβη σου τι τις θέλεις, καλύτερα να πάρεις πατάτες που κάνουν για φούρνο και φρόντισε να είναι άσπρες και πολύ σφιχτές.  
  • 4 κ.σ. βούτυρο (60 γρ.) και λίγο ακόμα (αν χρειαστεί)
  • ⅓  φλιτζάνι (80 ml.) πλήρες, φρέσκο γάλα

Διαδικασία:

  1. βάλε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2-3 λίτρα νερό με 2 κ.σ. αλάτι πάνω σε πολύ δυνατή φωτιά να βράσει.  Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζεις τις πατάτες, τις κόβεις στα 4 και θα διατηρήσεις σε κρύο νερό μέχρι να βράσει το νερό στην κατσαρόλα.
  2. Προσθέτεις τις πατάτες στο νερό που βράζει και τις βράζεις για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να βυθίζεται η λάμα ενός μαχαιριού στην σάρκα χωρίς αντίσταση.
  3. Όση ώρα βράζουν οι πατάτες βάζεις το βούτυρο και το γάλα σε ένα μπολ (ή σε ένα κατσαρολάκι) για να ζεσταθούν, μέχρι να λιώσει το βούτυρο, στον φούρνο μικροκυμάτων ή πάνω στο μάτι.  Δεν θέλεις να βράσει το μείγμα, ίσα να λιώσει το βούτυρο και να βγάζει ατμό.
  4. Χαμηλώνεις πολύ το μάτι, σουρώνεις τις πατάτες, τις ξαναρίχνεις στην κατσαρόλα που κουνάς λίγο για να στενγώσουν για 1 λεπτό και στη συνέχεια τις πατάς με το potato masher ή ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν. Θα σου πάρει γύρω στα 2 λεπτά. potato masher
  5. Προσθέτεις το μισό μείγμα (γάλα-βούτυρο) και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να απορροφηθεί το υγρό. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι, αν χρειάζεται.
    • Αν θέλεις το μείγμα σου να είναι πολύ ελαφρύ μπορείς να σταματήσεις σε αυτό το σημείο. 
  6. Για να γίνουν οι πατάτες σου σαν κρέμα προσθέτεις το υπόλοιπο γάλα-βούτυρο και ανακατεύεις δυνατά με το σύρμα ή αν προτιμάς αδειάζεις το μείγμα στο blender, προσθέτεις το υπόλοιπο γάλα-βούτυρο και χτυπάς, σε μέτρια ταχύτητα, ανάβοντας το blender για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά, όχι συνεχόμενο χτύπημα, μέχρι να  γίνει μια παχιά κρέμα και σερβίρεις.
    • Προσοχή γιατί αν παραδουλέψεις το blender οι πατάτες θα αποκτήσουν μια κολλώδη υφή πράγμα που δεν θέλεις καθόλου. Εγώ προτιμώ να συνεχίσω την διαδικασία με το χέρι, λερώνω και λιγότερα σκεύη με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: https://cooking.nytimes.com

Οι άλλες συνταγές είναι: