Αυτές οι γαρίδες, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχουν «ονομασία προέλευσης«. «Γαρίδες Μικρολίμανο» τις λέγαμε, από τότε που ερχόμασταν διακοπές στην Ελλάδα από το Κάιρο και η πρώτη μας βόλτα ήταν στο, τότε, Τουρκολίμανο (Μαρίνα Ζέας ή Μικρολίμανο σήμερα!).  Ένα πιάτο που λάτρευαν οι γονείς μου και κατ’ επέκτασιν εγώ που τρελαινόμουν να βουτάω φρέσκο ψωμί στην σάλτσα.

Έτσι και τώρα, το ίδιο ακριβώς κάνω, γιατί είναι θεσμός, είναι διαδικασία, και είναι, ένα φαγητό που θα φας το καλοκαίρι με παρέα, με ουζάκι και με, εννοείται, πολύ φρέσκο ζυμωτό ή χωριάτικο ψωμάκι.

Χρειάζεσαι: 

  • Extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα καρεδάκι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 900 γρ. σφιχτές, ώριμες, κατακόκκινες τομάτες
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 700-800 γρ. μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες με βγαλμένο το εντεράκι
  • 100-120 γρ. φέτα τριμμένη
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό

Βήματα: 

  1. Βάλε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα πλατύ τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά.  Προσθέτεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο αλατοπιπερώνεις και σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν για 5-8 λεπτά. Αν χρειάζεται χαμήλωσε το μάτι, δεν θέλεις να καεί το μείγμα.
  2. Αποσύρεις το τηγάνι από τη φωτιά και πάνω στο ίδιο μάτι βάζεις μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.  Προσθέτεις ολόκληρες τις τομάτες για 2 λεπτά να βράσουν. Τις Σουρώνεις και τις βυθίζεις σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο νερό με παγάκια να κρυώσουν. Σουρώνεις και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείς την φλούδα και κόβεις τις τομάτες σε μεγάλα κομμάτια μέσα στο τηγάνι που έχεις τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το σκόρδο.
  3. Βάζεις το σκεύος πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτεις λίγο ακόμη αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο — δοκιμάζεις —  ανακατεύεις κάθε τόσο και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν οι τομάτες για 10 περίπου λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ προθερμαίνεις τον φούρνο στους 205°C και ετοιμάζεις ένα pyrex ή ένα πυρίμαχο σκεύος (που θα πάει στο τραπέζι οπότε φρόντισε να είναι κομψό και καθώς πρέπει!).
  5. Μόλις μαλακώσουν οι τομάτες τις μεταφέρεις στο pyrex, προσθέτεις 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύεις καλά και στρώνεις, σε μια σειρά — την μια δίπλα στην άλλη – τις καθαρισμένες γαρίδες που θα πρέπει να έχεις αλατοπιπερώσει (πάντα με προσοχή πρέζα-πρέζα θα βάζεις και θα δοκιμάσεις στο τέλος γιατί έχει αλάτι η σάλτσα και είναι αλμυρή η φέτα!!!)
  6. Τρίβεις το τυρί από πάνω προσθέτεις την τριμμένη ρίγανη και φουρνίζεις για 10-12 λεπτά μέχρι να κάνουν φουσκάλες οι τομάτες και το τυρί να έχει ροδίσει ελαφρά.
  7. Βγάζεις το σκεύος από το φούρνο και αφού το αφήσεις να σταθεί για 5 λεπτά πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό και σερβίρεις.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com