Ένα πιάτο που θα ετοιμάσεις ξανά και ξανά γιατί πρώτα απ’ όλα είναι πανέμορφο στην όψη.  Αν, δε, το ετοιμάσεις μαζί με τα παιδάκια σου, ή με παρέα, είναι και διασκεδαστικό γιατί, το στρώνεις με τρόπο τέτοιο που, όταν πάει στο τραπέζι, θα είναι τόσο όμορφο που θα λυπηθείς να το χαλάσεις.  Όταν όμως το χαλάσεις θα πας κατευθείαν στον παράδεισο της γεύσης, τόσο που θα σου αρέσει το πιάτο αυτό.  Το καταπληκτικό του προσόν είναι ότι γίνεται όλο σε ένα σκεύος με αποτέλεσμα να έχεις λιγότερο τρίψιμο στον νεροχύτη την ώρα που θα θέλεις να αράξεις και να απολαύσεις την επίγευση της επιτυχίας σου.

Τα κόλπα και τα μυστικά είναι 2, άντε 3Πρώτο, να διαλέξεις όλα σου τα υλικά να έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος για να μην σου χαλάσει το σχέδιο (τα στρογγυλά κολοκυθάκια είναι μια ιδέα, σκέψου το!). kolokuthakia-stroggula-prasina-elladosΔεύτερο, να τα πλύνεις, να τα στραγγίξεις (κυρίως τις τομάτες) και να τα έχεις έτοιμα σε πιατέλες με τη σειρά για να ξεκινήσεις, με σύστημα,  το στρώσιμο και, τρίτο, να έχεις ένα πολύ, πολύ, πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ακόμα καλύτερα ένα μαντολίνο για να έχεις, όχι μόνο ίδιο μέγεθος αλλά και ίδιο πάχος.  Εγώ, σε αυτήν την συνταγή προσθέτω και μελιτζάνες που πρώτα τις βάζω σε λίγο αλατισμένο νερό και μετά τις στραγγίζω πάρα πολύ καλά με την βοήθεια μιας πετσέτας της κουζίνας που, στη συνέχεια, μπαίνει στην χλωρίνη για να καθαρίσει!

Θέλεις ένα σκεύος (με διάμετρο ≈22 εκ.που να μπαίνει από το μάτι στον φούρνο (ένα βαθύ τηγάνι με μεταλλικό ή αποσπώμενο χερούλι, μαντεμένια ή εμαγιέ κατσαρόλα ή ένα πυρίμαχο, στρογγυλό σκεύος (με διάμετρο ≈22 εκ.που μπορεί να πάει από το μάτι στον φούρνο και μετά στο τραπέζι.

Αν δεν…., δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσεις ένα σκεύος ακόμα για να τσιγαρίσεις το κρεμμύδι για να το μεταφέρεις στο σκεύος που θα μπει στον φούρνο.  Θα ξεκινήσεις  το στρώσιμο πρώτα από την έξω πλευρά και μετά το κέντρο.  Προσοχή, αν είναι το σκεύος που θα πάει από το μάτι στον φούρνο να μην καίει και καείς.

Με μισή ωρίτσα προετοιμασία και 1 ώρα και κάτι για το μαγείρεμα θα βάλεις στο τραπέζι ένα καταπληκτικό πιάτο που φτάνει για 6 κανονικές μερίδες ή για πολλούς αν βάλεις και άλλα φαγητά στο τραπέζι.  Το πιάτο είναι νόστιμο, υγιεινό, απολύτως χορτοφαγικό και το μόνο που θέλει για παρέα είναι λίγη φέτα ή γιαούρτι, ψωμάκι φρέσκο και να πιεις μαζί, ότι αγαπάς.
Το πιάτο αυτό θα μπορούσε να λέγεται  «εναλλακτικό μπριάμ» ή «αποδομημένο μπριάμ» όπως αγαπούν να αποκαλούν τις παρεμβάσεις στα παραδοσιακά φαγητά οι σύγχρονοι μάγειρες και chefs.
Υλικά:
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για πασπάλισμα πριν το φούρνισμα
  • 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες (3-4 χιλ.)
  • 1 ίδιου μεγέθους με τα κολοκύθια, κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες (3-4 χιλ.)squash (2)
  • 3-4 σφιχτές, λευκές  πατάτες κομμένες στο ίδιο μέγεθος σε ροδέλες (3-4 χιλ.)
  • 5-6 μέτριες σφιχτές τομάτες κομμένες σε, λίγο πιο παχιές ροδέλες (5-6 χιλ.)
  • 1-2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές ροδέλες (3-4 χιλ.) – προαιρετικά, αλλά τις τις προτιμήσεις δίνουν, πάντα, υπέροχη γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο κίτρινο πικάντικο τυρί που μπορείς (αν θέλεις  να αντικαταστήσεις με 2 κ.σ. τριμμένη φέτα)
  • 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Βήματα: 

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.  Αν το σκεύος σου μπαίνει από το μάτι στον φούρνο προχωράς στο βήμα 2 διαφορετικά ετοιμάζεις ένα σκεύος, με διάμετρο ≈22 εκ., που το περνάς ελαφρά με λίγο λάδι σε όλη την επιφάνεια και αφήνεις στην άκρη.
  2. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος με διάμετρο ≈22 εκ. πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι που σοτάρεις για 7-9 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  3. Αποσύρεις το σκεύος από το μάτι ή αδειάζεις το σοταρισμένο κρεμμύδι στο σκεύος που θα μπει στον φούρνο.
  4. Ξεκινώντας από την έξω πλευρά αρχίζεις να στρώνεις, κάθετα, τα λαχανικά όπως βλέπεις στην φωτογραφία, εναλλάξ ανά είδος και χρώμα. skillet
  5. Αφού ολοκληρώσεις τον έξω κύκλο ετοιμάσεις τον εσωτερικό. Προσοχή μήπως καίει το σκεύος.
  6. Αφού ολοκληρώσεις πασπαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο (1-2 κ.σ. το πολύ), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κλείνεις καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο και φουρνίζεις για 30 λεπτά.
  7. Μετά από μισή ώρα αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και συνεχίζεις το φούρνισμα για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να δεις ότι τα λαχανικά ροδίζουν στις άκρες και έχουν μαλακώσει.
  8. Πασπαλίζεις με την παρμεζάνα ή όποιο άλλο τυρί και βάζεις στον φούρνο για ακόμα 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
  9. Σερβίρεις, χλιαρό, αφού πασπαλίσεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

 

Πηγή: http://www.lastingredient.com