Το να βάζεις διάφορα φαγητά πάνω στο τραπέζι και ο κάθε «συνδαιτημόνας» να φτιάχνει το δικό του πιάτο είναι πάντα ενδιαφέρον και ότι πρέπει για την παρέα.  Μικροί, μεγάλοι, φίλοι ή συγγενείς, δημιουργούν… ο καθένας όπως γουστάρει.   Για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσω την πρόταση του δεκαπενθήμερου με TACOS.  Γιατί με μικρή ή μεγάλη ποικιλία κάθε taco μπορεί να είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο.  Ιδού λοιπόν οι προτάσεις για αυτό το διάστημα.

TACOS 101.  Βασικό μάθημα ενημέρωσης και γνώσεων.  Αφού μελετήσεις τις γραφές θα μπορέσεις να στήσεις ένα Μεξικάνικο τραπέζι εύκολα.  Να προσφέρεις παγωμένη Margarita και να δώσεις δωράκι στους καλεσμένους σου από ένα μικρό κακτάκι, έτσι για να θυμούνται τη μέρα.

Αφού μπήκα στην διαδικασία να σου μάθω να φτιάχνεις tacos, δοκίμασε και αυτήν την συνταγή: Τέλεια TACOS με κοτόπουλο, αλλά και την επόμενη που έχει ψάρι, έτσι για αλλαγή:  Tacos με ψάρι (θεσπέσια!!!)

Και επειδή είμαι σε, εντελώς, μεξικάνικο mood θα σου μάθω :  Πώς να φτιάξεις ‘τυρένιες’ Quesadillas* με τα leftovers. 

 Sandwich χωρίς ψωμί… γίνεται;  και όμως γίνεται αρκεί να έχεις μπόλικα πρωτότυπα υλικά και φαντασία.  Δες εδώ πόσες ιδέες σου έχω για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που θέλεις να φας δροσερά και ελαφρά. Αν βρεις μπρόκολο καλό, σφιχτό και καταπράσινο φτιάξε αυτό το πιάτο.

Φουρνιστό μπρόκολο με λεμόνι και παρμεζάνα .  Θα του βάλεις δίπλα ότι θέλεις από ομελέτα μέχρι κοτομπουκιές και από μπριζολάκια στη σχάρα ή κοτόπουλο λεμονάτο και θα ξετρελαθείς.

Εκτός από το μπρόκολο και αυτό εδώ το Gratin Σπανάκι είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα.  Θα το σερβίρεις σκέτο (με ζεστό ψωμάκι!!!) ή θα του βάλεις δίπλα μια πρωτεΐνη που μπορεί να είναι ψημένη στο φούρνο, στη σχάρα ή στην κατσαρόλα.  Του ταιριάζει πολύ και το σνίτσελ.

Η μυρωδιά του ψωμιού καθώς φουσκώνει και ψήνεται είναι το κάτι άλλο. Φτιάξε αυτά τα Καρβελάκια ψωμιού, φρέσκα και σπιτικά!.  Θα τα ετοιμάσεις για να συνοδέψεις το φαγητό ή κάποιο dip, θα τα βάλεις στο τραπέζι του γεύματος, του brunch ή του πάρτι, θα βάλεις και στην κατάψυξη για να έχεις για την επόμενη φορά και θα καμαρώνεις ότι το ψωμάκι σου είναι πιο νόστιμο από το ψωμί του φούρνου. 

Η συνταγή λέει Σολομός «σε πακέτο» αλλά μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού ή ολόκληρο, καθαρισμένο ψάρι έχεις. Εγώ ας πούμε προτιμώ το λαβράκι.  Αντί για αγκινάρες και πιπεριές μπορείς να βάλεις ότι άλλο λαχανικό θέλεις.  Πατατούλες και κρεμμυδάκια που σιγοψήνονται και γλυκαίνουν μέσα στο ζουμάκι και συμπληρώνουν το πιάτο χορταστικά και με πολλή νοστιμιά.  Το καλύτερο; δεν έχεις να πλύνεις κανένα σκεύος, καθαρίζεις το ψάρι μέσα στο χαρτί (που θα προσφέρεις στο γατί σου ή στα γατάκια της γειτονιάς) και θα ξαναβάλεις το σκεύος στη θέση του!

Μαριναρισμένο βοδινό «διάφραγμα», με ένα σύντομο αλλά γευστικό μαρινάρισμα και ψήσιμο σε καυτή σχάρα θα φτιάξεις ένα θεσπέσιο και λουκούλλειο κομμάτι κρέας.  Θα το συνοδέψεις με ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια ή με μια καταπληκτική, δροσερή σαλάτα.

Τώρα το καλοκαίρι τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα λευκόσαρκα ροδάκινα, εκείνα με την έντονη μυρωδιά και τα βερίκοκα έχουν πρώτη θέση στα καφάσια.  Πάρε λοιπόν ένα είδος ή πολλά ή βρες όσα έχεις στο ψυγείο που έχουν ωριμάσει πολύ και ετοίμασε αυτήν την υπέροχη Τάρτα Ροδάκινο, σκέτη!.. θα την σερβίρεις με ζάχαρη άχνη, με παγωτό καϊμάκι ή ακόμα και με γιαούρτι στραγγιστό ή λίγη κρέμα γάλακτος, έτσι, αχτύπητη από τι κουτί.

Αυτά τα Σπιτικά donuts είναι και για να απολαύσεις ένα γλυκάκι με τον καφέ σου (ανάλογα με το πόσο μεγάλα επιλέξεις να τα κάνεις) αλλά και για πρωϊνό, ή στην τσάντα της θάλασσας μετά την τρίτη, τέταρτη βουτιά αλλά και το βράδυ με ένα ποτήρι δροσερό γάλα είναι ότι ακριβώς χρειάζεσαι.