Ένα συνοδευτικό πιάτο που παντρεύεται εύκολα με οτιδήποτε βάλεις στο τραπέζι.  Είτε αυτό είναι μια σκέτη σαλάτα, ψητά στα κάρβουνα, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, κεφτεδάκια ή μπιφτέκια, αλλά και, ψαρομπουκιές, κοτομπουκιές ή σνίτσελ ταιριάζουν, εντελώς και πάντα, με αυτό το πιάτο.  Είναι χορτοφαγικό, είναι χορταστικό, είναι διαφορετικό, είναι γευστικό, κρεμώδες, πλούσιο στην απλότητα του, και, φτουράει όσο κανένα άλλο πιάτο, στο τραπέζι της της Κυριακής με την οικογένεια, στο τραπέζι της παρέας ή στο buffet του πάρτι.

Χρειάζεσαι: 

  • 1 κ.σ. (15 γρ.) ανάλατο, φρέσκο βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο λευκό ή κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε ψιλό καρεδάκι
  • 1.350 γρ. πατάτες για φούρνο
    • Να περιγράψεις στον μανάβη τη συνταγή για να σου πει ποιες είναι οι καλύτερες πατάτες.  Παραδοσιακά οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου, Κύπρου και Αιγύπτου είναι οι καλύτερες. 
    • Τις θέλεις σφιχτές, ανοιχτόχρωμες και να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε οι φέτες που θα κόψεις να είναι «σχεδόν» ομοιόμορφες.
    • Θα τις κόψεις σε μέγεθος 30 χιλ. – Μπορείς, αν σε βολεύει να χρησιμοποιήσεις το μαντολίνο.
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 340 γρ. Gruyère Emmental ή κάποιο άλλο ελβετικό τυρί. Εννοείται ότι μπορείς να αντικαταστήσεις με κάποια τοπική γραβιέρα αλλά φρόντισε να είναι γλυκιά! όχι πολύ πικάντικη.  Μπορείς και κασέρι ή Havarti.
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 φλιτζάνια (470 ml.) κρέμα γάλακτος (35%)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon ή άλλη καυτερή μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο ή θυμάρι ή μαϊντανό (προαιρετικά) για το σερβίρισμα 

Βήματα:

  1. Μπορείς αν θέλεις να καλύψεις ένα μέτριο προς μεγάλο ταψί ή σκεύος με αντικολλητικό χαρτί, με αλουμινόχαρτο (για να γλυτώσεις το πολύ πλύσιμο) ή να περάσεις όλη την επιφάνεια με λάδι ή spray λαδιού.   Αν βέβαια σερβίρεις κατευθείαν το σκεύος στο τραπέζι θα ακολουθήσεις το τελευταίο βήμα.
    • Αφού κόψεις τις πατάτες θα δεις αν χωράνε στο ταψί όπως σου περιγράφω παρακάτω, αλλιώς θα πρέπει ενδεχομένως να επιλέξεις ένα μικρότερο ή ένα μεγαλύτερο. Για το λόγο αυτό θα μετρήσεις πρώτα τις πατάτες και μετά θα προχωρήσεις στην διαδικασία του λαδώματος.
  2. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 235°C.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά θα βάλεις το λάδι με το βούτυρο.  Μόλις ζεσταθεί το λάδι και λιώσει το βούτυρο θα προσθέσεις το κρεμμύδι που θα σοτάρεις μέχρι να μαραθεί και να γίνει διάφανο, γύρω στα 5 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ έχεις καθαρίσει και κόψει τις πατάτες. Αφού τις στεγνώσεις καλά θα τις στρώσεις στο ταψί, σε μια σειρά, με τέτοιο τρόπο ώστε η άκρη της μιας να πατάει ελαφρά πάνω στην προηγούμενη (όπως βλέπεις στην φωτογραφία).shingle styling
  5. Αλατοπιπερώνεις τις πατάτες και πασπαλίζεις με την μισή γραβιέρα και την μισή παρμεζάνα. Αφήνεις στην άκρη
  6. Αφού περάσει το πεντάλεπτο και έχουν μαραθεί τα κρεμμύδια στο τηγάνι δυναμώνεις τη φωτιά προσθέτεις την κρέμα γάλακτος μαζί με την μουστάρδα και ότι ψιλοκομμένο μυρωδικό έχεις επιλέξει (αν βάλεις).  Ανακατεύεις και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση το μείγμα το αδειάζεις πάνω από τις πατάτες.  Γύρε και λίγο το σκεύος ώστε να απλωθεί το μείγμα παντού μέχρι τις άκρες τους σκεύους από όλες τις πλευρές.
  7. Προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί πρώτα την γραβιέρα και από πάνω την παρμεζάνα.
  8. Περνάς την κάτω πλευρά ενός αλουμινόχαρτου (την πλευρά που θα ακουμπήσει πάνω στις πατάτες) με λίγο λάδι για να μην κολλήσει και σκεπάζεις το σκεύος πριν το βάλεις στον φούρνο.
  9. Φουρνίζεις για 15 -20 λεπτά στους 235°C. Αφού περάσει το εικοσάλεπτο αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνεις την θερμοκρασία στους 190°C. και συνεχίζεις το φούρνισμα για ακόμα 40-45 λεπτά (μέχρι να βεβαιωθείς ότι έχουν ψηθεί οι πατάτες). Θα πρέπει στο κέντρο του ταψιού να είναι μαλακές, να υπάρχουν φουσκάλες από το τυρί, ενώ, γύρω γύρω θα είναι τραγανές και όλη η επιφάνεια θα έχει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
  10. Βγάζεις το σκεύος από τον φούρνο και αφήνεις να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν  σερβίρεις.

 

Πηγή: https://www.thecookierookie.com