Μπορείς να την πεις pasta flora αλλά δεν είναι, μπορεί όμως και να είναι! Μπορείς να την πεις και τάρτα αλλά ούτε αυτό δεν είναι.  Λέγεται «crostata«, εξωτικό όνομα! δεν μπορείς να πεις που σημαίνει «τραγανή βάση» με φρουτένια επικάλυψη (δική μου η μετάφραση!) Διαφορετικό και πολύ νόστιμο. Ταιριάζει με τον καφέ ή το τσάϊ.  Πάει στο πρωϊνό, στο απογευματινό, στο brunch ή με ένα ποτήρι κρύο γάλα (το αγαπημένο μου) για βραδινό!

To καταπληκτικό με αυτό το γλυκό είναι ότι θα κάνεις 2 σε 1.  Ετοιμάζεις σπιτική μαρμελάδα με blackberries ή άλλα φρούτα του δάσους ή ότι επιλέξεις και βάζεις στο βαζάκι και στο ψυγείο για το πρωϊνό ή για να συνοδέψεις το γιαουρτάκι σου και παράλληλα ετοιμάζεις και μια τραγανή και πεντανόστιμη τάρτα για τον απογευματινό σου καφέ.
Θέλεις λίγο χρόνο 1 ώρα και ¾ + όσο χρόνο χρειαστεί για να κρυώσει αρκετά και φτάνει για 8 πολύ καλές μερίδες που δεν σου κρύβω έχουν 466 θερμίδες η κάθε μια.  Αν βάλεις μικρότερο κομμάτι, εννοείται ότι θα μειώσεις τις θερμίδες οπότε η αμαρτία θα είναι μισή!  Αν θέλεις να κάνεις μεγάλη αμαρτία θα την σερβίρεις με μια μπάλα παγωτό ή με λίγη χτυπημένη ή αχτύπητη, γλυκιά ή άγλυκη κρέμα γάλακτος ή σαντιγί (αν έχεις Βάρσο ή καλό ζαχαροπλαστείο κοντά σου, αυτό να κάνεις!).
Χρειάζεσαι: 
Για την γέμιση:
  • 340 γρ. blackberries
  • 125 γρ. blueberries
    • Κανονικά στην συνταγή είναι φρέσκα που βρίσκεις σε αρκετά μανάβικα.  Σίγουρα βρίσκεις άπειρα κατεψυγμένα στα ψυγεία των περισσότερων supermarkets που είναι και πιο βολικό (και πιό οικονομικό!)
    • Μπορείς, για ευκολία και, για πιο γρήγορα, να αγοράσεις έτοιμη μαρμελάδα. Σε αυτήν την περίπτωση θα βάλεις 1½ φλιτζάνι ≈ 490 γρ.)
  • 150 γρ. ζάχαρη + λίγο παραπάνω, αν χρειάζεται
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα Λουίζα (προαιρετικό αλλά προσθέτει πολύ στο γλυκό!), εναλλακτικά μπορείς να βάλεις αρμπαρόριζα
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι + λίγο παραπάνω αν χρειάζεται
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • φλιτζάνι (30-40 γρ.) flakes αμυγδάλου 
  • Καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα 

Για τη ζύμη θέλεις:

  • 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 95 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 
  • 170 γρ. φρέσκο, ανάλατο, βούτυρο, μαλακωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους από μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου 
    • Το ένα ασπράδι (χτυπημένο ελαφρά) θα το χρησιμοποιήσεις για να περάσεις την επιφάνεια της ζύμης με αυτό ώστε να την αδιαβροχοποιήσεις ελαφρά. Το άλλο (ασπράδι) θα το κάνεις ομελέτα ή θα το συμπληρώσεις σε κάποιο άλλο φαγητό. Πάντως διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες).
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. αλάτι ψιλό
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου

Διαδικασία: 

  1. Εννοείται ότι ξεκινάς με την μαρμελάδα γιατί θέλει τον χρόνο της και όχι μόνο. Θέλει να κρυώσει και να δέσει σωστά.
    • Αν θέλεις να με ακούσεις πάρε διπλή, τριπλή ποσότητα στα υλικά γιατί θα σου αρέσει πολύ η crostata αυτή, οπότε, έχοντας την μαρμελάδα στο ψυγείο, ανοίγεις τη ζύμη — που επίσης μπορείς να ετοιμάσεις σε διπλή ή τριπλή ποσότητα και, αφού την τυλίξεις σε ζελατίνα, βάζεις στην κατάψυξη, όπου διατηρείται μέχρι 2-3 μήνες. Την ξεπαγώνεις σε θερμοκρασία δωματίου, την ανοίγεις με λίγο αλευράκι και, στον μισό χρόνο, έχεις έτοιμα τα βασικά σου υλικά.  Συναρμολογείς, φουρνίζεις και έτοιμο σε χρόνο dt!
  2. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ανακατεύεις blackberries, blueberries, ζάχαρη και λουίζα (αν βάλεις).  Αν είναι κατεψυγμένα δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσεις.  Μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, κάθε τόσο, πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσουν τα φρούτα να συρρικνώνονται και να κάνουν πολλές φουσκάλες.
  3. Άμα δεις ότι το μείγμα έχει γίνει σαν πηχτό σιρόπι, μετά από μισή ώρα περίπου — ίσως και λίγο παραπάνω αν βγάλουν πολλά υγρά, προσθέτεις το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.
  4. Δοκιμάζεις και προσθέτεις λίγη ζάχαρη, αν νομίζεις ότι σου λείπει, (καμιά φορά τα blackberries ή τα blueberries είναι ξινούτσικα).  Ανακατεύεις λοιπόν, και αφήνεις να σιγοβράσει το μείγμα για ακόμα 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σου κολλήσει. Θα πρέπει να μείγμα σου να είναι λίγο πιο νερουλό από μια κανονική μαρμελάδα αλλά όχι πολύ.  Αποσύρεις το σκεύος από το μάτι, το αδειάζεις σε ένα άλλο δοχείο (μεταλλικό ή γυάλινο που αντέχει στη ζέστη, προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.  Όσο κρυώνει θα δένει και θα σφίξει όσο ακριβώς χρειάζεται.  Δοκιμάζεις και, αν νομίζεις ότι είναι πολύ γλυκό πρόσθεσε λίγο χυμό λεμόνι.  Ανακατεύεις και βάζεις σε γυάλινα βαζάκια που διατηρούνται στο ψυγείο.
  5. Για να ετοιμάσεις τη ζύμη πρέπει: Να βάλεις μαζί τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ και να τα ανακατέψεις με ένα πιρούνι ή με το σύρμα.  Αφήνεις στην άκρη.
  6. Στον κάδο του mixer βάζεις το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάς μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να αφρατέψει για 2-3 λεπτά. Προσθέτεις τους κρόκους, έναν-έναν, και χτυπάς.
  7. Μόλις ενοποιηθούν τα υλικά προσθέτεις το ξύσμα, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου με το αλάτι και τέλος προσθέτεις το αλεύρι.  Αν το μείγμα σου είναι πολύ στεγνό μπορείς να προσθέσεις 1-2 κ.σ. κρύο νερό (μια-μια κουταλιά).  Θέλεις το μείγμα σου να ξεκολλάει εύκολα από τον κάδο.
  8. Ξεχώρισε 2-3 κ.σ. από τη ζύμη σε ένα φλιτζάνι, σκέπασε με πλαστική μεμβράνη και βάλε στο ψυγείο.
  9. Με αλευρωμένα χέρια άπλωσε τη ζύμη στην ταρτιέρα σου (22 εκ. διάμετρο) που, θα έχεις φροντίσει να περάσεις με λίγο βούτυρο και αλεύρι πριν, και, άπλωσε την με τα δάχτυλα ώστε να καλύψει την επιφάνεια της ταρτιέρας.  Φρόντισε να έχει παντού το ίδιο ύψος και να ανασηκώνεται γύρω-γύρω.  Μπορείς, εννοείται, αν θέλεις να την ανοίξεις με τον πλάστη πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  10. Περνάς την επιφάνεια με το ασπράδι αβγού που θα χτυπήσεις ελαφρά και βάλε την ταρτιέρα με τη στρωμένη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει.
  11. Όση ώρα κρυώνει η ζύμη ανάβεις τον φούρνο στους 180°C.
  12. Αφού περάσει το 20άλεπτο απλώνεις μια στρώση από την έτοιμη μαρμελάδα πάνω από τη ζύμη (το πόσο πολύ θα βάλεις εξαρτάται από σένα, εμένα μου αρέσει να βάζω μια πολύ λεπτή στρώση γιατί όσο ψήνεται γίνεται μαστιχωτή!).
  13. Με τα δάχτυλα τρίβεις πάνω από την μαρμελάδα τη ζύμη που έχεις φυλάξει στο ψυγείο, πασπαλίζεις με τα flakes αμυγδάλου και την καστανή ζάχαρη (με τα δάχτυλα σαν να βάζεις αλάτι, σε όλη την επιφάνεια) και φουρνίζεις μέχρι να ροδίσει καλά από 38-48 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρεις.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com