Αυτό είναι ένα πιάτο που θα ετοιμάσεις για να συνοδέψεις οποιαδήποτε πρωτεΐνη.  Ταιριάζει πάρα πολύ με κεφτεδάκια και σνίτσελ, αλλά και με μοσχαράκι ή κοτόπουλο λεμονάτο ή κοκκινιστό!

Εύκολο πιάτο που πιάνει τόπο, χορταστικό και γευστικό που συνδυάζει την μεταξωτή, αμυλώδη υφή της πατάτας με την γλύκα και ελαφρώς αψιά γεύση του πράσου που δένουν όλα μαζί με το κρεμώδες mascarpone.  Τέλειο πιάτο που γίνεται σε 1 ώρα το πολύ και που ετοιμάζεται (και από την προηγούμενη, χωρίς το ψήσιμο) για να καταναλωθεί σκέτο (κυρίως αν είσαι χορτοφάγος) ή σαν πρώτο πιάτο ή σαν συνοδευτικό όπως περιέγραψα παραπάνω.  Θα ταιριάξει τέλεια στο τραπέζι του buffet ή του πάρτι.

Χρειάζεσαι για 4 καλές μερίδες ή περισσότερες μικρές: 

  • 3 κ.σ. (45 γρ.) βούτυρο φρέσκο
  • 400 γρ. πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κ. πατάτες κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό και τριμμένο
  • 350 γρ. mascarpone
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ºC και ετοιμάζεις μια στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα (γύρω στα 20 εκ.) που θα αλείψεις με λίγο βούτυρο.  Αφήνεις στην άκρη.
  2. Ζεσταίνεις το λάδι σε μια ρηχή κατσαρόλα ή σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά) και τσιγαρίζεις τα πράσα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.  Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το σκόρδο και θυμάρι και μαγειρεύεις για ακόμα 1-2 λεπτά.
  3. Στρώνεις μια στρώση πατάτες στην φόρμα, αλατοπιπερώνεις και απλώνεις 3 κ.σ.  μαζί με μερικές κουταλιές mascarpone. Απλώνεις ελαφρά και στρώνεις μια δεύτερη στρώση πατάτες.  Συνεχίζεις με την ίδια διαδικασία και φροντίζεις η τελευταία σειρά είναι πατάτες και από πάνω mascarpone.  Δεν χρειάζεται πολύ άπλωμα, καθώς θα ψήνεται και θα λιώνει θα απλώνει και θα πηγαίνει παντού.
  4. Προσθέτεις 250 ml. νερό, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και βάζεις στον φούρνο για 45 λεπτά.
  5. Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και ψήνεις για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Αφήνεις να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρεις.