Όταν ήμασταν μικρά και περνούσαμε τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς Εριέττας στην Αλεξάνδρεια (4-5 εγγόνια) κάναμε πολλές σκανταλιές και δεν είμαστε και ότι καλύτερο σε σχέση με το φαγητό.  Κάθε ένα από εμάς είχε και μια παραξενιά.  Κάθε ένα από εμάς ήθελε να τρώει από τίποτα (εγώ) μέχρι το ίδιο φαγητό, κάθε μέρα πρωί, μεσημέρι, βράδυ (το πιο μικρό εγγόνι).  Είχαμε και τα φαγητά που μισούσαμε ή τα άλλα που λατρεύαμε.  Ας πούμε μας άρεσαν πολύ τα γιουβαρλάκια, αλλά, δεν θέλαμε ούτε να ακούσουμε για φακές ή φασόλια.  Μας άρεσαν οι τοματοσαλάτες, αλλά, τα βραστά λαχανικά είχαν μία και μοναδική «ομόφωνη» αντίδραση ….»Μπλιάααααααχ»

Η γιαγιά μας όμως ήταν πολύ ευρηματική.  Από τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, χήρα πολύ νέα, με 4 παιδιά να ταΐσει, είχε μάθει να ετοιμάζει γεύματα από το τίποτα ή να κρύβει με πονηριά ότι ήθελε να προσφέρει στα παιδιά της, που της έκαναν τα δύσκολα. Έτσι και με εμάς, τα παιδιά των παιδιών της.  Εύρισκε τρόπους να μας ταΐσει ότι δεν τρώγαμε και εμείς καταπίναμε αμάσητα τα καμουφλαρισμένα εδέσματα.  Θυμάμαι ένα καταπληκτικό cake σοκολάτας που είχε φτιάξει με πουρέ από φασόλια — αυτά που κάνουμε την φασολάδα!!!–  (που να είναι αυτή η συνταγή, πρέπει να την ψάξω, ενώ γνωρίζω ότι έχει μια αντίστοιχη συνταγή ο αγαπημένος μου Άκης Πετρετζίκης — κάτι θα βρω!) και κάτι μυαλά πανέ που τα φάγαμε σαν σποράκια νομίζοντας ότι είναι χοιρινά σνιτσελάκια!

Έτσι, και αυτές οι πατάτες.  Πείραμα για την γιαγιά και τα δύσκολα εγγόνια. Ένα εύκολο φαγητό που αγαπούσαμε (τις πατάτες) και ένα δύσκολο υλικό που δεν γουστάραμε καθόλου (το σπανάκι).  Η γιαγιά όμως κατάφερε να ετοιμάσει ένα πιάτο συγκλονιστικό και γέμισε τις πατάτες με σπανάκι, πρόσθεσε και μπόλικο τυρί και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να γκρινιάξουμε μεν, αλλά με την απειλή ότι δεν θα πάμε παραλία το απόγευμα, αδειάσαμε το πιάτο μας και, είναι σίγουρο ότι μας άρεσε, αν και, δεν θέλαμε να της το πούμε!

Χρειάζεσαι για 4 μερίδες — κάθε μερίδα έχει γύρω στις 345 θερμίδες: 

  • 4 μέτριες σφιχτές πατάτες (προσπάθησε να έχουν συμμετρικό και ομοιόμορφο σχήμα)
  • 3 κ.σ.  (45 γρ.) βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. φρέσκο σπανάκι (που θα βράσεις, θα στραγγίξεις πολύ καλά και θα ψιλοκόψεις) εναλλακτικά θα πάρεις 225 γρ. κομμένο και κατεψυγμένο σπανάκι που θα ξεπαγώσεις και θα στραγγίξεις πολύ καλά να φύγουν όλα τα υγρά.
    • Εννοείται ότι την εποχή της γιαγιάς μου δεν υπήρχε ούτε ο Μπάρμπα Στάθης ούτε το κατεψυγμένο σπανάκι! Θυμάμαι ακόμα ένα ξύλινο ψυγείο πάγου με την υποδοχή για την κολόνα του πάγου που έφερνε κάθε πρωί ο παγοπώλης που, αφού την έσπαζε στα 3, την τοποθετούσε στην ειδική θέση του ξύλινου ψυγείου. Πω πω τι θυμήθηκα τώρα, άσε που αποκαλύπτω και την ηλικία μου, που δεν την κρύβω έτσι και αλλιώς! 
  • 100 γρ. παχύ τυρί κρέμα τύπου Philadelphia με όλα του τα λιπαρά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 80 γρ. τυρί τριμμένο (οποιαδήποτε γλυκιά ή ελαφρώς πικάντικη γραβιέρα αν και μπορείς, αν προτιμάς, να βάλεις κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα, regatto, Havarti  ή ένα μείγμα από διάφορα κίτρινα τυριά — ότι έχεις στο σπίτι)
  • 1-2 πρέζες πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή) ή πιπέρι cayenne

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C και ετοιμάζεις την σχάρα του φούρνου. Αν θέλεις την στρώνεις με αλουμινόχαρτο ή, ακόμα καλύτερα, με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Τρίβεις καλά τις πατάτες με ένα σφουγγάρι ή ένα βουρτσάκι και τις στεγνώνεις καλά.
  3. Χαράζεις μια γραμμή στο κέντρο της κάθε πατάτας, τις ακουμπάς στην έτοιμη σχάρα και φουρνίζεις για 1¼ με 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Δεκαπέντε λεπτά (15 λεπτά) πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πατάτας βάζεις ένα μεγάλο τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και λιώνεις το βούτυρο.  Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σοτάρεις μέχρι να μαραθεί και να ροδίσει ελαφρά για 5 λεπτά. Προσθέτεις το σπανάκι και το σοτάρεις μέχρι να μαραθεί για 2-3 λεπτά.  Αποσύρεις από την φωτιά και αφήνεις στην άκρη.
  5. Εν τω μεταξύ έχουν ψηθεί οι πατάτες.  Τις ανοίγεις με οδηγό την γραμμή που έχεις χαράξει μέχρι κάτω χωρίς να τις κόψεις στα δύο. Σκάβεις λίγο και βγάζεις το περισσότερο από το εσωτερικό τους που θα προσθέσεις στο τηγάνι με το σπανάκι.
    • Εμένα με βολεύει καλύτερα να κόψω κάτι σαν καπάκι από το επάνω μέρος και να σκάψω την πατάτα με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσω ένα γερό κέλυφος.  Αδειάζεις την σάρκα από το καπάκι, που πετάς, και την προσθέτεις στο μείγμα με το σπανάκι.
  6. Προσθέτεις το μαλακό τυρί, αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις το μοσχοκάρυδο.  Ανακατεύεις να ενοποιηθούν τα υλικά.
  7. Με ένα κουτάλι γεμίζεις τις κούφιες πατάτες με το μείγμα που έχεις ετοιμάσει και τις βάζεις σε ένα ταψάκι ή ένα pyrex (καλύτερα) που έχεις βουτυρώσει ελαφρά.
  8. Τις ακουμπάς την μια δίπλα στην άλλη, μοιράζεις από πάνω το τριμμένο τυρί, πασπαλίζεις με πάπρικα ή πιπέρι cayenne και ξαναβάζεις στον φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά από πάνω.
  9. Αφήνεις να σταθούν 5 λεπτά και σερβίρεις ζεστές.