Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να έχεις μια σοκολατένια λιχουδιά στο ψυγείο, ή στο κουτί, να σε περιμένει για να σου ικανοποιήσει μια στιγμή αδυναμίας, την ανάγκη για γλυκό, την τρέλα για σοκολάτα, την αϋπνία, την στενοχώρια, την χαρά, την μοναξιά ή την ευτυχία…. Παντού ταιριάζει η σοκολάτα και σου καλύπτει, πάντα και όλες τις ώρες ,την ανάγκη σου να την ταιριάξεις με ότι νιώθεις παντού και πάντα.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν, εκτός από το να έχεις κρυμμένες σοκολάτες σε όλα τα ντουλάπια του σπιτιού… Boooooring! Καλή είναι και η σκέτη σοκολάτα αλλά θέλεις εκείνο το «κάτι» άλλο! Εκείνο το μαλακό και γλυκό που είναι ανακουφιστικό όσο η αγκαλιά της γιαγιάς! Θα φτιάξεις λοιπόν γρήγορα και εύκολα (σε μόλις 2 ωρίτσες) και θα έχεις κρυμμένη αυτήν την λιχουδιά που θα την απολαμβάνεις μόνος, μόνη ή με παρέα… όποια παρέα!

Χρειάζεσαι: 

  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 450 γρ. ημίγλυκα ή bitter chocolate chips ή δάκρυα σοκολάτας (μπορείς και γάλακτος αν θέλεις) – μπορείς να πάρεις και ολόκληρη σοκολάτα που θα ψιλοκόψεις πριν βάλεις στην κατσαρόλα να λιώσει
  • 1 κ.σ. (15 γρ.) βούτυρο φρέσκο
  •  ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 75 γρ. χοντροκομμένους, ανάλατους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, pecans, peanuts, φιστίκι Αιγίνης) – ένα είδος, ή δύο ή και ποικιλία – προαιρετικά
Διαδικασία:
  1. Στρώνεις ένα ταψί, χαμηλό ταψάκι ή ένα pyrex με αντικολλητικό χαρτί (εγώ παίρνω τα αλουμινένια μίας χρήσεως από αυτά που κάνεις μια κανονική τυρόπιτα) που θα περάσεις με λίγο λάδι ή spray λαδιού.
  2. Σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά λιώνεις το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτεις τη σοκολάτα  μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενοποιηθεί το μείγμα. Να μην βράσει.
  3. Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, ανακατεύεις και αποσύρεις από το μάτι.
  4. Αν βάλεις ξηρούς καρπούς θα τους προσθέσεις και θα ανακατέψεις καλά.
  5. Αδειάζεις το μείγμα πάνω στο έτοιμο σκεύος και αφού το γύρεις από όλες τις πλευρές, με προσοχή, ώστε το μείγμα να πάει παντού και να έχει ομοιόμορφο ύψος τοποθετείς στο ψυγείο για 2 ώρες.
  6. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι — που αν θέλεις θα βυθίσεις σε λίγο ζεστό νερό και θα το καθαρίζεις μετά από κάθε κόψιμο — θα κόψεις σε κομμάτια (στο μέγεθος που θέλεις) και μπορείς να βάλεις τα κομμάτια σε χαρτάκια που βάζουμε τα muffins ή να τα τοποθετήσεις σε ένα κουτί με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα και να τα διατηρήσεις σε ένα δροσερό σημείο ή, καλύτερα, στο ψυγείο.

 

Πηγή: https://www.ba-bamail.com