Νομίζω ότι το πιάτο αυτό βασίλεψε όσο κανένα άλλο τις δεκαετίες ’70-’80.  Δεν υπήρχε Γαλλικό εστιατόριο ή, εστιατόριο που σεβόταν τον εαυτό του και το όνομά του, που δεν το είχε στα highlights του menu του εκείνα τα χρόνια. Εδώ στην Ελλάδα το L’Abbreuvoir, το Prunier και πολλά άλλα ήταν διάσημα για αυτό το πιάτο. Ένα πιάτο που το μαγείρευαν όλες οι κυρίες τις εποχής στα τραπέζια που έκαναν, ένα πιάτο που εγώ αγάπησα πολύ και που, ίσως, ήταν από τα πρώτα πιάτα που μαγείρεψα όταν έκανα κάποιο τραπέζι, όταν άνοιξα το σπίτι και τα «μαγειρικά» μου φτερά.

Versatile το λέω (= ευέλικτο) γιατί μπορείς να το φτιάξεις με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα και μπορείς να το σερβίρεις σκέτο με τη σάλτσα από δίπλα μαζί ή χωρίς μανιτάρια και θα το συνοδέψεις με γαλλική μπαγκέτα, πουρέ, ζυμαρικά ή ρύζι και, το αγαπημένο μου με ψιλοκομμένες και τραγανές, σπιτικές — κομμένες με το χέρι — πατάτες τηγανητές.  Ένα πιάτο που θα ετοιμάσεις με την ίδια ευκολία για σένα, για την οικογένεια ή για το επόμενο επίσημο τραπέζι που θα προγραμματίσεις.

Χρειάζεσαι για 4 μερίδες: 

  • 4 μεγάλα και πολύ λεπτά escalope μοσχάρι, από το στρογγυλό ή ότι άλλο κομμάτι σου προτείνει ο κρεοπώλης σου. Ωστόσο, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ, μην τον αφήσεις να το περάσει από εκείνο το φρικτό μηχάνημα που σπάει τις ίνες, αρκεί να το κοπανήσει μόνο, ελαφρά, με το σχετικό εργαλείο (μπάτα ή μουστάδα ή meat tenderizer)meat tenderiser
  • 200 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κονσέρβα μικρά Champignons de Paris ή ότι άλλο — μικρό μανιταράκι — βρεις, υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στα supermarkets, μικρά, μεγάλα, ολόκληρα (που θα πρέπει να κόψεις σε λεπτές φετούλες) ή κομμένα που θα στραγγίξεις 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Διαδικασία: 

  1. Αφού βάλεις το βούτυρο σε ένα πλατύ, αντικολλητικό τηγάνι σοτάρεις τις escalopes μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, θα έχουν, στην πραγματικότητα ψηθεί σχεδόν εντελώς.
    • Αν θέλεις μπορείς να τις περάσεις από ελάχιστο αλεύρι που θα πρέπει να τινάξεις πολύ για να μην κάνει χοντράδια, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο.  Βοηθάει στο να πήξει πιο γρήγορα η σάλτσα.
  2. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και την κρέμα γάλακτος.  Κουνάς το σκεύος να πάει η κρέμα παντού και αφήνεις να σιγοβράσει το μείγμα για 1 λεπτό χωρίς να ανακατεύεις.
  3. Προσθέτεις τα μανιτάρια και τον μαϊντανό, κουνάς και πάλι το σκεύος ώστε να βυθιστούν τα τελευταία υλικά, δοκιμάζεις μήπως χρειάζεται λίγο ακόμη αλατοπίπερο, αφήνεις να σιγοβράσει το μείγμα ακόμα 1-2 λεπτά και σερβίρεις αμέσως με ότι έχεις επιλέξει να βάλεις μαζί στο πιάτο.