Τα παιδιά έχουν αρχίσει εδώ και μέρες το σχολείο και ο καιρός θα αρχίσει, σιγά-σιγά, να κρυώνει.  Ένα πιάτο που έχουμε όλοι αγαπήσει και μεγαλώσει με αυτό είναι το γιαγιαδίστικο μοσχαράκι της γιαγιάς, της κάθε γιαγιάς αλλά, κυρίως, της δικής μου της γιαγιάς της Εριέττας που, ανάλογα με τα κέφια, το περιεχόμενο του ψυγείου, την ποικιλία της αγοράς ή και την ποσότητα των χρημάτων που είχε στην τσέπη το έφτιαχνε με παραλλαγές.

Άλλοτε με σκέτο καρότο και μπόλικο λεμονάκι. Άλλες φορές έβαζε και αρακά (αλλά τον απέφευγε γιατί ήξερε ότι δεν μου άρεσε), συχνά κολοκύθια ή με μικρά μανιταράκια, εκείνα τα κάτασπρα, που μοιάζουν με κουμπάκια.  Συχνά με τη σάλτσα φτιαγμένη σαν κρέμα και άλλες φορές πιο νερουλή κάτι ανάμεσα σε βραστό και σουπίτσα. Μαζί με ρύζι, μακαρονάκι κοφτό — κάποιες φορές φιδέ — ή με ζυμαρικά αλλά και με πατάτες μέσα στο ζουμάκι ή, τηγανιτές — πού ήταν η αδυναμία μας — το πιάτο αυτό πάντα μας έβαζε με πολλή χαρά γύρω από το τραπέζι.

Ένα πιάτο «βάλσαμο» για τα παιδάκια που έρχονται από το σχολείο έχοντας αρπάξει ένα κρυωματάκι, ένα πιάτο που σε πάει πίσω στα παιδικά σου χρόνια όταν αρχίσουν τα κρύα.

Εύκολο και γρήγορο ένα πιάτο που, αν κάνεις μεγάλη ποσότητα θα διατηρηθεί για λίγες μέρες στο ψυγείο για μια επόμενη φορά ή για κάποιο ελαφρύ βραδινό όταν θα είσαι μόνος/μόνη στο σπίτι και θα θέλεις να «χουχουλιάσεις» βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση, και αν δεν έχει πατάτες, μπαίνει και στην κατάψυξη χωρίς κανένα πρόβλημα!

Χρειάζεσαι για 4 μερίδες: 

  • 1 κ. σπάλα ή κιλότο (το προτιμώ) που θα κοπεί σε μερίδες
  • 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πατημένη λίγο (μαζί με τη φλούδα, δεν πειράζει γιατί θα αφαιρεθεί ) προαιρετικά
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1-2  καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 15-20 λευκά μανιταράκια (μικρά σαν κουμπάκια ή μεγάλα που θα κόψεις στα 4 ή στα 6)
    • Μπορείς, εναλλακτικά, να πάρεις 1 κονσέρβα Champignons de Paris ότι άλλο βρεις, υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στα supermarkets, μικρά, μεγάλα, ολόκληρα ή κομμένα, που θα στραγγίξεις και θα προσθέσεις 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κρέατος.  Μπορείς επίσης να πάρεις και κατεψυγμένα που, σε αυτήν την περίπτωση θα τα βάλεις στην κατσαρόλα από την αρχή όπως και τα φρέσκα.
  • 1 ματσάκι αρωματικά (μερικά κοτσανάκια μαϊντανό ή και σέλινο, θυμάρι φρέσκο και 1-2 δαφνόφυλλα δεμένα όλα μαζί)
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο (προαιρετικά, εγώ δεν βάζω)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Για να δέσεις τη σάλτσα χρειάζεσαι 1 κρόκο αβγού και 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.  Αν σου αρέσει να είναι λεμονάτη η γεύση θα προσθέσεις, ανάλογα με το πόσο λεμονάτο το θέλεις, από 1-2 κ.σ. χυμό λεμόνι. 

Βήματα: 

  1. Να θυμάσαι ότι οποιοδήποτε κρέας μαγειρέψεις θα πρέπει να έχει σταθεί ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και να είναι στεγνό όταν ξεκινήσεις το μαγείρεμα.
  2. Βάζεις πάνω στο μάτι, σε μέτρια φωτιά το βούτυρο να λιώσει και ρίχνεις μέσα το σκόρδο που ανακατεύεις με το βούτυρο για 20 δευτερόλεπτα.  Το αποσύρεις (ή και το αφήνεις μέχρι το τέλος αρκεί να μην ξεχάσεις να το αφαιρέσεις) και προσθέτεις στην κατσαρόλα το καρότο, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι.
  3. Αφού περάσουν 30-40 δευτερόλεπτα, ίσα να μαλακώσουν λίγο, προσθέτεις το κρέας, πασπαλίζεις με το αλεύρι και ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να ροδίσουν όλα τα υλικά.
  4. Προσθέτεις 3 ποτήρια ζεστό νερό, το ματσάκι με τα μυρωδικά και το γαρύφαλλο (αν βάλεις), αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις, χαμηλώνεις το μάτι για να σιγοβράζει το κρέας και, αφού σκεπάσεις την κατσαρόλα, αφήνεις να σιγοβράσει για 1 – 1½ ώρα, όσο να μαλακώσει το κρέας.
  5. Αφαιρείς, με μια τρυπητή κουτάλα το κρέας, σε μια ζεστή πιατέλα και το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο ή το βάζεις στον φούρνο που θα έχεις ανάψει στους 50-100°C για να το διατηρήσεις ζεστό μέχρι το σερβίρισμα, και  δένεις τη σάλτσα.  Δυναμώνεις το μάτι και, χωρίς το καπάκι, αφήνεις τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.  Αφαιρείς το ματσάκι με τα μυρωδικά καθώς και τα γαρύφαλλα και το σκόρδο, αν το έχεις αφήσει.
  6. Σε ένα μπολάκι χτυπάς τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος (και το λεμόνι, αν βάλεις) και προσθέτεις, σιγά-σιγά, το μείγμα στην σάλτσα που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ενοποιηθεί στη σάλτσα, να δέσει και να γίνει κρέμα.
  7. Περιχύνεις το κρέας με την σάλτσα, πασπαλίζεις με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεις, ιδανικά με τηγανητές πατάτες από δίπλα (το αγαπημένο μου!)