Αν σου αρέσει η σοκολάτα, αν αγαπάς τα μπισκότα Oreos και αν, όπως εγώ, αγαπάς τις τάρτες, βρήκες το γλύκισμα που θα κάνεις πολύ συχνά από δω και μπρος.

Με μεγάλη ευκολία και σε μόλις 35 λεπτά θα ετοιμάσεις ένα γλύκισμα επιπέδου chef Patissier. Για 8-10 μερίδες (ή, λιγότερες αν βάλεις τεράστια κομμάτια ή και περισσότερες αν προσέχεις) χρειάζεσαι 35 λεπτά προετοιμασίας και χρόνο για να παγώσει το γλυκό (θα πρέπει να κάνεις υπομονή και να αντισταθείς μέχρι να είναι έτοιμο).  Ανάλογα με το μέγεθος της ταρτιέρας σου μπορεί και να σου περισσέψει λίγη γέμιση, μη σε πειράξει καθόλου, τρώγεται με το κουτάλι σαν κρέμα ή αλείφεται στο ψωμάκι (καλύτερα φρυγανιά) του πρωινού.

Χρειάζεσαι για τη βάση: 

  • 270 γρ. θρυμματισμένα μπισκότα Oreo (περίπου 24 κανονικού μεγέθους)
    • Μαζί με τη γέμιση. Μπορείς να διαλέξεις με άσπρη ή μαύρη κρέμα, εγώ προτιμώ την μαύρη – σοκολάτα
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο, ανάλατο, λιωμένο  
  • ½ κ.γ. αλάτι

Χρειάζεσαι για τη γέμιση:

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κ.σ. corn flour
  • 2 κ.σ. κακάο
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 720 ml. γάλα πλήρες 
  • 6 κρόκους από μεγάλα αβγά
    • Τα ασπράδια δεν τα πετάς. Ετοιμάζεις μια ομελέτα, τα προσθέτεις σε μια béchamel, μία τάρτα ή μια πίτα.  Μπαίνουν στο ψυγείο για 1-2 μέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο διάστημα ώστε να τα χρησιμοποιήσεις μια επόμενη φορά.
  • 225 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο, κομμένο σε κυβάκια 
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Χρειάζεσαι για το τελείωμα:

  • 240 ml. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
    • Τα παραπάνω είναι για να κάνεις σπιτική σαντιγί. Αν βέβαια έχεις κοντά σου ένα Βάρσο ή ένα ζαχαροπλαστείο που έχει πάντα καταπληκτική σαντιγί μπορείς να την αγοράσεις έτοιμη και να γλυτώσεις ένα βήμα! 
  • Τριμμένα Oreos, για διακόσμηση (προαιρετικά)
  • Τρούφα σοκολάτας, κομφετί ζαχαροπλαστικής ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
    • Εμένα μου αρέσει πολύ να βάζω από πάνω τριμμένα, καβουρδισμένα, αλατισμένα και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα που αγοράζω στο ξηροκαρπάδικο της γειτονιάς.  Ταιριάζουν πολύ (κυρίως το αλάτι τους) με την σοκολάτα! 
Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Τοποθετείς τα μπισκότα στο blender ή στο multi και τα αλέθεις μέχρι να γίνουν σαν χοντροκομμένα ψίχουλα.  Προσθέτεις το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι και αλέθεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να είναι αρκετά υγρό το μείγμα.  Αδειάζεις σε μια ταρτιέρα (κανονικό μέγεθος με διάμετρο 22,5 εκ.)  που θα έχεις βουτυρώσει ελαφρά και πασπαλίσει με λίγο κακάο.
  3. Απλώνεις το μείγμα και το ισιώνεις να πάει παντού και να φτάσει μέχρι επάνω στα χείλη της ταρτιέρας για να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο γύρω γύρω.
  4. Φουρνίζεις μέχρι να γίνει τραγανή η βάση και να δέσει, γύρω στα 12 λεπτά. Αποσύρεις από το φούρνο και τοποθετείς την ταρτιέρα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
  5. Ετοιμάζεις μια σήτα να στέκει πάνω σε ένα μπολ μέτριου μεγέθους και αφήνεις στην άκρη.
  6. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά βάζεις ζάχαρη, corn flour, κακάο και αλάτι μαζί με λίγο από το γάλα.  Ανακατεύεις για να δημιουργήσεις μια λεία κρέμα. Σταδιακά προσθέτεις και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια.
  7. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτεις έναν-έναν τους κρόκους.  Συνεχίζεις να ανακατεύεις και να μαγειρεύεις καθώς το μείγμα σιγοβράζει για 8-9 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα.  Αν χρειάζεται συνέχισε για ένα λεπτό ακόμη.
    • Προσοχή να μην είναι πολύ ζεστό το μάτι για να μην σου παραψηθεί το μείγμα. Στην ανάγκη θα χαμηλώσεις την θερμοκρασία τόσο όσο να λιώνει και να είναι πολύ ζεστό χωρίς να βράζει. 
  8. Αδειάζεις γρήγορα την κρέμα πάνω από την σήτα και δουλεύεις την κρέμα με μια σπάτουλα ώστε να μην υπάρχουν καθόλου κόμποι. Πετάς τα χοντράδια (ή αρπάζεις ένα κουτάλι και δοκιμάζεις, έτσι για τη γεύση!!!) και προσθέτεις αμέσως την τριμμένη σοκολάτα, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήνεις να σταθεί 1-2 λεπτά ώστε να λιώσει η σοκολάτα μέσα στην ζεστή κρέμα (αν χρειάζεται θα βάλεις το μπολ για 20-30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή πάνω σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό). Ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει λεία η κρέμα.
  9. Αδειάζεις την κρέμα πάνω από την έτοιμη βάση, αφήνεις να κρυώσει ελαφρά και, αφού σκεπάσεις με μια μεμβράνη, βάζεις στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα για τουλάχιστον 6 ώρες.
  10. Σερβίρεις είτε με έτοιμη σαντιγί ή με την κρέμα γάλακτος που θα χτυπήσεις καλά στο mixer (με το φτερό) μαζί με την ζάχαρη άχνη μέχρι να δεις ότι έχει σφίξει καλά.
    • Αν γυρίσεις το μπολ ανάποδα θα πρέπει να στέκεται η σαντιγί χωρίς να πέφτει ή να στέκει με αιχμηρές άκρες στην άκρη του φτερού. 
  11. Βάζεις μπόλικη σαντιγί πάνω σε κάθε μερίδα ή σε ολόκληρο το γλυκό (μπορείς να την απλώσεις με μια σπάτουλα ή να την διακοσμήσεις χρησιμοποιώντας ένα cornet ζαχαροπλαστικής, πριν το κόψεις και πασπαλίζεις (αν θέλεις) με τριμμένα Oreos αλλά και με τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστά κομφετί ζαχαροπλαστικής ή με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

 

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com