Ζούμε σε μια χώρα όπου τα λαχανικά και τα κηπευτικά υπάρχουν σε αφθονία. Έχουν χρώμα, γεύση, ποικιλία και άρωμα.  Επίσης, παραδοσιακά, στην διατροφή μας έχουμε λαδερά ή  νηστίσιμα φαγητά στις μεγάλες νηστείες, πριν το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, το Δεκαπενταύγουστο και, οι περισσότεροι από εμάς, συνηθίζουμε να τρώμε λαδερά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.  Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα λαδερό διαφορετικό, με Μεσογειακές, ελαφρώς εξωτικές περιοχές, από την Ισπανία.  Paella όχι όπως ίσως την ξέρεις αλλά με μια ποικιλία λαχανικών που, ανάλογα με την εποχή, μπορείς να διαμορφώνεις με ότι λαχανικά και κηπευτικά βρεις.

Χορτοφαγικό πιάτο, αν αφαιρέσεις το chorizo και βάλεις ζωμό λαχανικών αντί για ζωμό κοτόπουλου, ή όχι… αν ακολουθήσεις την συνταγή,  που θα ετοιμάσεις σε λιγότερο από μια ώρα για να χορτάσουν τουλάχιστον 4 άτομα.

Τα βασικά βήματα που θα κάνεις για να σου πετύχει το πιάτο είναι να μαγειρέψεις τα μυρωδικά όσο να μοσχομυρίσει ο τόπος, να συνεχίσεις το μαγείρεμα του ρυζιού όσο να μισοψηθεί και να τελειώσεις το μαγείρεμα βάζοντας το σκεύος πάνω στο μάτι για να κολλήσει το ρύζι στον πάτο και να δημιουργήσει μια φίνα τραγανή κρούστα που λέγεται «soccarat«.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (αν έχεις extra παρθένο να το προτιμήσεις) 
  • 1 μέτριο κίτρινο ή άσπρο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 1½ (≈300 γρ.) φλιτζάνι κοντόκοκκο ρύζι Arborio, Carnaroli, Καρολίνα — ιδιαίτερα από τις Σέρρες — ή νυχάκι 
  • ½ κ.γ. καπνιστή paprika
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 280-300 γρ. κουνουπίδι (με ξεχωρισμένα τα μπουκετάκια σε μέγεθος μπουκιάς) 
  • 280-300 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών (κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα, περίπου σε μέγεθος μπουκιάς) 
  • 150 γρ. κατεψυγμένο καλαμπόκι
    • Τα παραπάνω τρία μπορούν να αντικατασταθούν ή, μαζί με τα παραπάνω, να προστεθούν φασολάκια πράσινα, μπρόκολο, καρότα, αρακάς, ακόμα και μανιτάρια ή σπαράγγια ή ότι άλλο σε εμπνεύσει.
  • 110-120 γρ. Ισπανικό λουκάνικο Chorizo ή οποιοδήποτε λουκάνικο σου αρέσει (καλό είναι να είναι λίγο πικάντικο όπως το χωριάτικο). Θα αφαιρέσεις την φλούδα (σαν να το ξεφλουδίζεις) και θα το κόψεις σε φέτες γύρω στο μισό εκ.  
  • φλιτζάνια (800-850 ml.) ζωμό κότας.  Αν δεν έχεις σπιτικό να προτιμήσεις τα ζελεδάκια ψυγείου.  
    • Αν το πιάτο είναι χορτοφαγικό, σου θυμίζω ότι θα αφαιρέσεις το Chorizo (μπορείς να προσθέσεις μανιτάρια και λίγη ακόμη paprika) και θα αντικαταστήσεις τον ζωμό κότας με ζωμό λαχανικών.  
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μερικές φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα.
Σημείωση: Χρειάζεσαι ένα σκεύος που να μπαίνει τόσο στον φούρνο όσο και στο μάτι της κουζίνας (εκεί θα ολοκληρωθεί το πιάτο).  Μαντεμένιο ή αντικολλητικό ή ένα σκεύος με αποσπώμενα χερούλια.  Ωστόσο, πιστεύω ότι και ένα ταψάκι διαμέτρου 37-40 εκ. θα κάνει. Διαφορετικά θα ξεκινήσεις το μαγείρεμα σε ένα σκεύος φούρνου και θα το μεταφέρεις σε μια κατσαρόλα για την ολοκλήρωση ή σε ένα πλατύ τηγάνι. Μια μαντεμένια ή αντικολλητική μεταλλική γάστρα είναι ότι πρέπει. 
Διαδικασία:
  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 235°C.
  2. Βάζεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο σκεύος που έχεις επιλέξει — αφού κάψει πρώτα — πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέτεις το κρεμμύδι και σοτάρεις μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει πολύ ελαφρά για 2-3 λεπτά.  Προς το τέλος των 2 λεπτών προσθέτεις το σκόρδο, σοτάρεις για 30 δευτερόλεπτα και προσθέτεις τον πελτέ τομάτας.  Ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να μοσχομυρίσει και να καραμελώσει ελαφρά.
  4. Προσθέτεις ρύζι, paprika και 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις μέχρι να δεις ότι το ρύζι αρχίζει να καβουρδίζεται, γύρω στο 1 λεπτό.
  5. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (κουνουπίδι, λαχανάκια, καλαμπόκι, chorizo μαζί με τον ζωμό, αλατοπιπερώνεις, ανακατεύεις καλά και δυναμώνεις το μάτι ώστε να πάρουν μια δυνατή βράση όλα μαζί τα υλικά για 1 λεπτό.
  6. Μεταφέρεις το σκεύος στον φούρνο, χωρίς να το σκεπάσεις και χωρίς να ανακατέψεις άλλο και αφήνεις να μαλακώσουν όλα τα υλικά (κυρίως το ρύζι) μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.  Θα πάρει γύρω στα 20 λεπτά.
  7. Μεταφέρεις το σκεύος πάνω το μάτι (μέτρια φωτιά), χωρίς να ανακατέψεις για 2-3 λεπτά ώστε να τραγανίσει το κάτω μέρος.  Θα το ακούσεις να τσιτσιρίζει ελαφρά.  Προσοχή μην σου καεί.
  8. Αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά αφού αποσύρεις το σκεύος από το μάτι, πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρεις μαζί με μερικές φέτες λεμόνι για όποιον θέλει.

 

 

 

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com/