Μια ζουμερή και καταπληκτική πίτα που μας έρχεται από την Γαλλική Βουργουνδία (Bourgogne). Με γραβιέρα, αλεύρι και βούτυρο θυμίζει λίγο την «πίτα της τεμπέλας» γιατί δεν ανοίγεις φύλλο αλλά ανακατεύεις γρήγορα-γρήγορα όλα τα υλικά μαζί.  Προς το τέλος της διαδικασίας κάνεις και «ποντίκια στο μπράτσο» αλλά αξίζει τον κόπο γιατί αυτή η πίτα είναι ότι πιο νόστιμο έχεις φάει.

Θα την σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο και θα την απολαύσεις σαν snack.  Ταιριάζει πάρα πολύ με αβγά, κυρίως ομελέτες.

Χρειάζεσαι για 6 μερίδες: 

  • 75 γρ. βούτυρο φρέσκο + ακόμα 1 κύβο βούτυρο (2Χ2 εκ.)
  • 1½  (300 γρ.) ποτήρι αλεύρι
  • 3 αβγά
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη + ακόμα 50-60 γρ. κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Περνάς μια ταρτιέρα ή μια φόρμα με λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι που τινάζεις για να φύγει το επιπλέον. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
  2. Βάζεις μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνεις 1½ ποτήρι νερό με τα 75 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια και το αλατοπίπερο.
  3. Μόλις λιώσει το βούτυρο αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις το αλεύρι, όλο μαζί, που ανακατεύεις πολύ γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.   Ξανά-βάζεις την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και συνεχίζεις το γρήγορο ανακάτεμα μέχρι να μην κολλάει το μείγμα ούτε στην κατσαρόλα ούτε στην κουτάλα.
  4. Βγάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τα αβγά ένα-ένα. Ανακατεύεις καλά και περιμένεις να ενωθεί το μείγμα πριν προσθέσεις το επόμενο αβγό ανακατεύοντας πάντα έντονα.  Προσθέτεις την τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύεις και αδειάζεις το μείγμα στην ταρτιέρα ή την φόρμα και την απλώνεις να πάει παντού σχηματίζοντας ένα στεφάνι (αφήνεις ένα κενό στη μέση).  Θα σε βοηθήσει πολύ αν έχεις μια φόρμα για cake με την τρύπα στη μέση.
  5. Ρίχνεις από πάνω σε διάφορα σημεία το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια μαζί και την ολόκληρη γραβιέρα που έχεις κόψει σε κύβους.
  6. Φουρνίζεις για 25 λεπτά σε δυνατό φούρνο, χαμηλώνεις τον φούρνο στους 180°C και συνεχίζεις το φούρνισμα για ακόμα 20 λεπτά μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να ροδίσει η πίτα στην επιφάνεια.
  7. Αφήνεις να κρυώσει αρκετά πριν την καταναλώσεις.  Είναι καλύτερη χλιαρή προς το ζεστό, να μην καίει.