Αν είσαι δεσποινίς ή κυρία της καλής κοινωνίας, όπως εγώ καλή ώρα, με το μπαλέτο, το πιάνο και τα Γαλλικά (δυστυχώς το πιάνο μου ξέφυγε) θέλεις να διορθώσεις αμέσως το Francese και να το κάνεις «à la Française«!!!   Μη το κάνεις, έτσι λέγεται, αυτή είναι η κανονική ονομασία του πιάτου «Chicken Francese» που σημαίνει Γαλλικό και Ιταλικό μαζί.  Αν και, πάλι στην ονομασία, υπάρχει μια μικρή πλάνη.  Η συνταγή είναι Αμερικάνικη ανακάλυψη και δημιουργία όπου, ποιητική αδεία, οι φίλοι μας Αμερικανοί chefs έφτιαξαν μια ορολογία που τους βόλευε, αφού συνδύασαν ιδέες από γαλλικές και ιταλικές συνταγές!

Αυτό το κοτόπουλο είναι ένα πιάτο που δεν θα βρεις σε Γαλλικό ή Ιταλικό εστιατόριο. Θα το βρεις σίγουρα στη Νέα Υόρκη. Είναι, όμως, ένα πιάτο που θα ετοιμάσεις στο σπίτι. Θα είναι λεμονοβουτυράτο με μια ιδιαίτερη πινελιά από τις φέτες λεμόνι που θα σοτάρεις σε λίγο φρέσκο βούτυρο (αν θέλεις, μπορείς και να μην το κάνεις) που, όχι μόνο θα στολίσει το πιάτο αλλά, θα το νοστιμίσει πολύ. Σε 35 μόλις λεπτά θα ετοιμάσεις 4 μερίδες.

Υλικά: 

  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ. γάλα πλήρες
  • 1 κ.γ. αλάτι + λίγο ακόμα 
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ακόμα
  • 1 φλιτζάνι (140 γρ.) αλεύρι
  • φλιτζάνι (80 ml.) ελαιόλαδο
  • φλιτζάνι (80 ml.) καλαμποκέλαιο 
  • 4 με 6 μεγάλα στήθη από κοτόπουλο που θα κόψεις κατά μήκος σε λεπτές φέτες  
  • 3 με 6 κ.σ. (45-60 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες (θα πρέπει να βγουν τα κουκούτσια) – προαιρετικά
  • ½ φλιτζάνι (120 ml.) λευκό, ξηρό κρασί 
  • 1 λεμόνι το χυμό του (και παραπάνω αν το θέλεις πιο ξινό ή αν δεν είναι αρκετά ζουμερό το λεμόνι) 
  • 2 φλιτζάνια (480 ml.) ζωμό κότας (αν δεν έχεις σπιτικό έτοιμο να χρησιμοποιήσεις τα ζελεδάκια ψυγείου)
  • 3 με 4 κ.σ. ψιλοκομμένα μαϊντανό

Διαδικασία: 

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο ή ένα ρηχό μπολ χτυπάς μαζί τα αβγά με το γάλα και το αλατοπίπερο μέχρι να ενοποιηθούν.  Σε ένα άλλο αντίστοιχο σκεύος βάζεις το αλεύρι και ετοιμάζεις μια πιατέλα ή ένα ταψί που θα στρώσεις με αντικολλητικό χαρτί ή απορροφητικό χαρτί.
  2. Στεγνώνεις καλά το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνεις ελαφρά και βουτάς κάθε κομμάτι πρώτα στο αλεύρι, το τινάζεις ελαφρά να φύγει το παραπάνω και το βουτάς στο μείγμα με το αβγό και το γάλα.
  3. Εν τω μεταξύ έχεις βάλει πάνω στο μάτι, σε μέτρια φωτιά, ένα πλατύ τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα και μόλις κάψει προσθέτεις τα δύο λάδια.  Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά το λάδι, να κάνει φουσκάλες αλλά να μην βγάζει καπνό (μπορείς να το τσεκάρεις αν βυθίσεις το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας μέσα στο λάδι.  Αν δεις φουσκάλες γύρω-γύρω το λάδι είναι έτοιμο).oil
  4. Βάζεις λίγα-λίγα κομμάτια στο λάδι (μην το παραγεμίσεις και ρίξεις την θερμοκρασία γιατί θα σου ρουφήξουν πολύ λάδι) τηγανίζεις τα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Θέλεις γύρω στα 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  5. Ακουμπάς τα τηγανισμένα κομμάτια πάνω στο αντικολλητικό ή απορροφητικό χαρτί και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα κομμάτια.  Αν δεις ότι η θερμοκρασία είναι πολύ ψηλή ή πολύ χαμηλή θα πρέπει να την προσαρμόσεις.  Δεν πρέπει να ροδίσουν πολύ γρήγορα, γιατί το κοτόπουλο θα μείνει ωμό, αλλά ούτε και, πολλή ώρα γιατί θα παραψηθεί το κοτόπουλο και θα στεγνώσει.
  6. Αφού τελειώσεις με όλο το κοτόπουλο αδειάζεις το λάδι (σε ένα βάζο για να το πετάξεις ξεχωριστά!!!) και σκουπίζεις λίγο την κατσαρόλα ή το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας.   Ξαναβάζεις πάνω στο μάτι σε χαμηλή φωτιά.
  7. Λιώνεις 3 κ.σ. βούτυρο (45 γρ.)  και στρώνεις τις φέτες λεμόνι γύρω-γύρω στο σκεύος. Μαγειρεύεις ανακατεύοντας με προσοχή μέχρι να δεις ότι ροδίζουν ελαφρά γύρω-γύρω.  Αφαιρείς τις φέτες με μια τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάς σε ένα πιάτο δίπλα.
  8. Προσθέτεις το υπόλοιπο βούτυρο, 3 κ.σ. βούτυρο (45 γρ.), μόλις λιώσει προσθέτεις το κρασί με το λεμόνι και περιμένεις να πάρει βράση το μείγμα και να γίνει σαν σιρόπι για 3-4 λεπτά. Προσθέτεις τον ζωμό, δυναμώνεις αρκετά το μάτι και βράζεις το μείγμα μέχρι να πήξει και να γίνει σάλτσα, γύρω στα 5 λεπτά. Θα πήξει ακόμα περισσότερο μόλις βάλεις το κοτόπουλο μέσα οπότε μην την παραβράσεις.  Δοκίμασε και προσάρμοσε την γεύση όπως θέλεις (περισσότερο λεμόνι και, ίσως, λίγο ακόμα αλατοπίπερο).
  9. Χαμηλώνεις, και πάλι, το μάτι για να βάλεις το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα. Αφήνεις να σιγοβράζει πολύ ελαφρά για 4 περίπου λεπτά, όσο να ζεσταθεί ξανά το κοτόπουλο, που θα γυρίσεις μια φορά, για να βυθιστεί εντελώς στην σάλτσα.
  10. Αδειάζεις το κοτόπουλο σε μια πιατέλα ή σε ξεχωριστά πιάτα, βάζεις τις ψημένες φέτες λεμόνι από πάνω, περιχύνεις με την σάλτσα και πασπαλίζεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Το πιάτο αυτό ταιριάζει πολύ με ρύζι (για μένα το καλύτερο) ή ζυμαρικά αλλά και με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ και φυσικά με ψητά λαχανικά, βραστές ή ωμές σαλάτες εποχής.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com