Το «Pernil» είναι ο τρόπος που ψήνεται και σερβίρεται το βασικό πιάτο στα γιορτινά τραπεζώματα του «Memorial Day» του Puerto Rico.  Είναι χοιρινό συνήθως σπάλα, ώμος ή ωμοπλάτη που, για να μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να πάρει και όλη τη μέρα.   Η διαδικασία της προετοιμασίας είναι πανεύκολη ενώ το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό στην εμφάνιση, με συναρπαστική γεύση και ιδιαίτερα χορταστικό.  Στην αρχή του το Pernil δεν είχε πολλά μυρωδικά λίγη ρίγανη, σκόρδο και ξύδι.  Με το πέρασμα του χρόνου όμως η γεύση ενισχύθηκε και βελτιώθηκε με την προσθήκη πιπεράτου κρεμμυδιού, αρωματικού, κύμινου και καυτερών chiles.

Ένα τέλειο πιάτο που θα βάλεις στο τραπέζι τη μέρα της γιορτής, στην Κυριακάτικη μάζωξη με την οικογένεια ή την παρέα, αλλά και στο reveillon των Χριστουγέννων ή στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

  • 1 χοιρινή ωμοπλάτη (ή σπάλα, μπορείς και μπούτι) 1.800 – 3.200 γρ. – με την πέτσα
  • 4 ή και περισσότερες σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 6 
  • 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα) ή 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.γ. chili pepper ή πιπέρι cayenne ή μπούκοβο
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 -2 κ.σ. κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150°C και χαράζεις την πέτσα μπακλαβαδωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.scored shoulder
  2. Βάζεις στο multi σκόρδο, κρεμμύδι, ρίγανη, κύμινο, chili, αλάτι και πιπέρι μαζί με λίγο λάδι (1-2 κ.σ.) και χτυπάς μέχρι να γίνει κρέμα. Μπορείς, αν προτιμάς, να τα λιώσεις σε ένα γουδί. Προσθέτεις το κρασί ή το ξύδι και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Απλώνεις την κρέμα που έφτιαξες πάνω στο χοιρινό και τρίβεις καλά κάνοντας μασάζ στο κρέας ώστε να πάει παντού.
  4. Βάζεις στον φούρνο για ψήσιμο για αρκετές ώρες (τα 1.800 γρ. θέλουν οπωσδήποτε 3-4 ώρες, όσο πιο πολύ το χοιρινό τόσο πιο πολλή ώρα θα χρειαστεί).  Θα πρέπει να γυρίζεις το χοιρινό κάθε μια ώρα για να ψηθεί ομοιόμορφα και, αν χρειάζεται θα προσθέτεις λίγο νερό.  Αν θέλεις μπορείς για τις πρώτες 2 ώρες να κλείσεις το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο ώστε να διατηρείται ο ατμός και να ψήνεται καλύτερα το χοιρινό.
  5. Συνεχίζεις το φούρνισμα μέχρι να δεις ότι το κρέας έχει μαλακώσει πάρα πολύ, να τραβιέται και να κόβεται με το πιρούνι.
  6. Γυρίζεις το κρέας με την πέτσα προς τα επάνω και, αφού δυναμώσεις τον φούρνο, ψήνεις μέχρι να γίνει η πέτσα χρυσοκόκκινη και τραγανή.
  7. Αφήνεις το κρέας να σταθεί πάνω σε ένα ξύλο κοπής για 10-15 λεπτά και το κόβεις σε φέτες ή τραβάς ανομοιόμορφα κομμάτια.

Σερβίρεις με μια σαλάτα που θα περιλαμβάνει μπόλικα φρέσκα λαχανικά, ότι σου αρέσει, ψιλοκομμένα με μια vinaigrette που θα έχει λάδι, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λεμόνι και, απαραιτήτως κύμινο.  Μπορείς να συνοδέψεις με ψητές πατάτες ή ότι άλλο σου κάνει κέφι.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com/