Οι κροκέτες αλλά και οι πατατοκροκέτες, γενικότερα, ήταν από τα πιάτα που έβρισκες παντού την δεκαετία του ’60.  Δεν υπήρχε πιάτο στα διάσημα εστιατόρια ή στα καλύτερα Γαλλικά Restaurants της εποχής (π.χ. Γεροφοίνικας, L’ Abbreuvoir, Prunier, GB Corner, κτλ.) που να μην έχει τουλάχιστον 2-3 κροκέτες στο πιάτο μαζί με ότι άλλο (συνήθως κοτόπουλο ή κρέας).

Από την άλλη το Χαλούμι «χαλλλλούμι λέουσιν το τυρί» όπως το λένε στην Κύπρο είναι ένα τυρί που εγώ έχω μάθε να τρώω από πάρα πολύ μικρή για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ο μπαμπάς μου όντας στην Ολυμπιακή ταξίδευε στην Κύπρο πάρα πολύ συχνά και δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει χωρίς, τουλάχιστον, 1 κιλό χαλούμι τη φορά. Δεύτερον, γιατί ο αδελφός του παππού μου του Σπύρου Παπαδάκη (Κώστας νομίζω ή Δημήτρης, δεν θυμάμαι καλά), όταν ο παππούς ο Σπύρος έφυγε για Αλεξάνδρεια, ο αδελφός Κώστας ή Δημήτρης, μετακόμισε στην Αμμόχωστο όπου έκαμε μεγάλη οικογένεια, και η οικογένεια έκαμε μεγάλη οικογένεια, που πηγαινοερχόνταν στην Ελλάδα για δουλειές, για διακοπές, για σπουδές ή για ότι άλλο και, εννοείται, ότι το βασικό πεσκέσι ήταν το Χαλούμι! Τώρα το βρίσκεις παντού σε μικρές συσκευασίες που βγάζουν 8-9 φέτες.  Αν δεν το ξέρεις (που αποκλείεται) είναι ένα τυρί κατσικίσιο με μπόλικο δυόσμο που τρώγεται και ωμό, αλλά, δεν είναι τόσο νόστιμο όσο είναι στο τηγάνι ή στη σχάρα. Μπαίνει και σε πάρα πολλά φαγητά που βάζεις στον φούρνο και κάνει υπέροχο σάντουιτς καθώς λιώνει στην τοστιέρα.

Αυτές οι κροκέτες είναι πανεύκολες και γίνονται με πατάτες και χαλούμι.  Θα ετοιμάσεις πολλές για συνοδευτικό σε ότι άλλο ετοιμάσεις και μπορείς να τις ετοιμάσεις για snack ή για το τραπέζι του πάρτι ή της παρέας.  Θα τις βάλεις στο κέντρο του τραπεζιού μαζί με ένα dip αν θέλεις και θα γίνουν ανάρπαστες.  H θεία Έλλη (της Κύπρου, η νονά του αδελφού μου) τις έλεγε «ψευτιές» γιατί έμοιαζαν με κεφτεδάκια αλλά δεν είχαν κρέας!

Χρειάζεσαι: 

  • 1 κ. πατάτες
  • 1 συσκευασία χαλούμι τριμμένο (στο χοντρό τρίφτη)
  • 1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½-1 κ.γ. δυόσμο ξερό
  • 1 αβγό, προαιρετικά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλεύρι ή γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) και λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορους (προαιρετικά)

Διαδικασία: 

  1. Βράζεις τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό και αφού τις στραγγίξεις τις πολτοποιείς.
  2. Προσθέτεις τα κρεμμύδια, το χαλούμι, τον δυόσμο, δοκιμάζεις και αλατοπιπερώνεις. Ανακατεύεις καλά να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.  Προσθέτεις (αν βάλεις) αβγό και ηλιόσπορους ανακατεύεις καλά.
  3. Σχηματίζεις μικρά μπαλάκια που περνάς από λίγο αλεύρι ή την γαλέτα και τα στρώνεις σε ένα πιάτο που θα βάλεις στο ψυγείο για μισή ώρα.
  4. Ζεσταίνεις λάδι, όσο να καλύψεις τον πάτο ενός μέτριου τηγανιού, και τηγανίζεις τις κροκέτες — λίγες, λίγες για να μην πέσει θερμοκρασία του λαδιού και τραβήξουν πολύ λάδι — για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.  Τις ακουμπάς πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρεις ζεστές ή χλιαρές.

Ένα dip γιαουρτιού με ψιλοκομμένο αγγουράκι και δυόσμο ή ένα τζατζίκι ή ketchup θα ταιριάξουν πολύ με τις πατατοκροκέτες.