Αυτή είναι μια συνταγή που θα λατρέψεις. Αρκεί να σου αρέσουν τα μανιτάρια.  Άλλοι τα αγαπούν και άλλοι τα μισούν.  Ωστόσο αποτελούν πλήρη τροφή, μπορείς να αντικαταστήσεις εύκολα την πρωτεΐνη με μια δόση μανιτάρια, είναι γευστικά, υγιεινά και χορτοφαγικά και με αυτό το πιάτο δεν χρειάζεται να βάλεις τίποτε άλλο στο τραπέζι. Αρκεί και περισσεύει για να απολαύσεις ένα πλήρες γεύμα. Το πιλάφι γίνεται σπυρωτό και αφράτο, τα μανιτάρια είναι βουτυροσκορδάτα και ζουμερά 🙂

Οι θερμίδες του πιάτου είναι ΜΟΛΙΣ 251 ανά μερίδα και η δοσολογία φτάνει για 5 κανονικές μερίδες ή για πολύ περισσότερες αν το πιάτο αυτό το ετοιμάσεις για συνοδευτικό.  Ταιριάζει πολύ με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, σνίτσελ, κοτομπουκιές, ψαροκροκέτες ή κεφτεδάκια.

Χρειάζεσαι:

  • 650-750 γρ. μανιτάρια λευκά, καθαρισμένα με ένα βουρτσάκι ή ξεφλουδισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6 αν είναι τα πολύ μεγάλα
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο (ζεστό)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι (300 γρ.) ωμό, μακρύκοκκο ρύζι (εγώ προτιμώ το parboiled) – μπορείς και basmati ή jasmine rice αν σου αρέσουν καλύτερα
  • 1½ φλιτζάνι (375 ml.) ζωμό λαχανικών (αν είσαι χορτοφάγος), κοτόπουλου ή βοδινού – αν δεν έχεις σπιτικό να προτιμήσεις τα ζελεδάκια ψυγείου αντί για τους κύβους
  • 1¼ φλιτζάνι (315 ml.) νερό
  • 1 κ.γ. θυμάρι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. garlic powder
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα
  • 1-2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο φρέσκο για το τέλος — προαιρετικό

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζεις τα μανιτάρια σε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζεις από πάνω το λιωμένο βούτυρο μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύεις καλά.
  3. Βάζεις σε ένα στρογγυλό ή μακρόστενο pyrex (με αυτό θα σερβίρεις κατευθείαν στο τραπέζι) ή άλλο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί (22×33 εκ.) το ρύζι με τον ζωμό λαχανικών, το νερό, το θυμάρι και το garlic powder.  Ανακατεύεις και απλώνεις το μείγμα στο σκεύος ώστε να είναι ομοιόμορφα στρωμένο. 
  4. Απλώνεις τα μανιτάρια από πάνω και τα πιέζεις ώστε να βυθιστούν λίγο, όχι εντελώς, μέσα στο μείγμα.  Θέλεις να δημιουργήσεις με τα μανιτάρια ένα σκέπασμα (σε μια σειρά) πάνω από το ρύζι έτσι ώστε καθώς θα αδειάζουν τα υγρά τους να ποτίσουν όλη την επιφάνεια του ρυζιού.
  5. Πασπαλίζεις με το ελαιόλαδο και φουρνίζεις για 35-40 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινα τα μανιτάρια.
  6. Αποσύρεις από τον φούρνο αφήνεις να σταθεί για 5 λεπτά.  Προσθέτεις το φρέσκο βούτυρο (αν βάλεις) και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ανακατεύεις και σερβίρεις.
Baked-Mushroom-Rice-2-650x910
Πηγή: https://www.recipetineats.com

Ιδέα: για τις γιορτές προσθήκη με κάστανα, καβουρδισμένα κουκουνάρια και πριν το σερβίρισμα φρέσκους κόκκους ροδιού.

Αν είσαι οπτικός τύπος το video αυτό θα σε βοηθήσει να εμπεδώσεις την διαδικασία και να διαπρέψεις!