Υλικά:

  • ½ φλιτζάνι (120 ml.) ελαιόλαδο και λίγο ακόμα που θα χρειαστεί για πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους και όση θέλεις για το σερβίρισμα 
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 κ.σ. μηλόξυδο
  • 4 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
  • Αλάτι και μαύρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1 μέτριο λάχανο (γύρω στα 1.100 γρ.)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες με πάχος 0,50 εκ. 
  • ¼ φλιτζάνι (45 γρ.) κάππαρη (προαιρετικά, εγώ δεν βάζω) αν είναι σε άλμη θα σουρώσεις και θα ξεπλύνεις καλά 
  • 1½  κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 6 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου (με το κόκαλο και την πέτσα) γύρω στα 1.350 γρ. (μπορείς να βάλεις μπούτια χωρίς το κόκαλο αλλά να έχουν οπωσδήποτε την πέτσα ή μπορείς να βάλεις το παχύ μέρος χωρίς το κοπανάκι (drum-stick) αν προτιμάς.
  • Φύλλα μαϊντανού, άνηθου ή ρόκας κομμένα με το χέρι για το σερβίρισμα

Βήματα: 

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220°C και ετοιμάζεις το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις.  Με αυτό το σκεύος θα πάει το φαγητό στο τραπέζι οπότε κανονίζεις ανάλογα.   Ένα μακρόστενο pyrex (32Χ42 εκ. περίπου)_ είναι ότι πρέπει.
  2. Ετοιμάζεις την vinaigrette: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις (με το σύρμα ή με ένα πιρούνι) το ελαιόλαδο με την μουστάρδα, το σκόρδο, το ξύδι και τους σπόρους του κύμινου.  Προσθέτεις αλατοπίπερο, ανακατεύεις καλά και δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι δεν λείπει κάτι.  Αφήνεις στην άκρη να περιμένει.
  3. Ετοιμάζεις το λάχανο: Κόβεις το λάχανο κατά μήκος (στην μέση) και στη συνέχεια θα το κόψεις σε φέτες πάχους 2,5 εκ.

    Προσπάθησε να τα κόβεις κατά μήκος της καρδιάς ώστε να παραμείνουν (σχεδόν) ολόκληρα) τα κομμάτια.  Θα πρέπει να βγάλεις γύρω στα 16 κομμάτια.

  4. Στρώνεις τα κομμάτια που έχεις κόψει στο pyrex που έχεις έτοιμο (το ένα δίπλα στο άλλο – εγώ, περνάω την επιφάνεια του pyrex με λίγο σκέτο λαδάκι) και με ένα πινέλο περνάς από πάνω την μισή ποσότητα της vinaigrette που έχεις ετοιμάσει. Φρόντισε να γυρίσεις τις φέτες του λάχανου ώστε να ποτίσεις με την υπόλοιπη vinaigrette όλη της επιφάνεια (πάνω-κάτω).  Πασπάλισε με μπόλικο αλατοπίπερο.
  5. Σε ένα πιάτο ή πάνω σε λίγο αντικολλητικό χαρτί άπλωσε τις φέτες από το κρεμμύδι και με ένα πινέλο πέρασε τις (πάνω-κάτω) με λίγο ελαιόλαδο.  Στη συνέχεια τις στρώνεις πάνω από το λάχανο.  Βάλε τις φέτες ανάμεσα από τα φύλλα και αν μπορείς βάλε και μερικές από κάτω.  Πασπάλισε με την κάππαρη (αν βάλεις).  Αν σου έχει περισσέψει vinaigrette την αδειάζεις από πάνω με ένα κουτάλι να πάει παντού όχι σε ένα σημείο μόνο.
  6. Ετοιμάζεις το κοτόπουλο: Σε ένα μικρό μπολ βάζεις τη σκόνη κύμινο και κόλιανδρο με 1 κ.σ. ρηχή αλάτι και 1½ κ.γ. πιπέρι. Ανακατεύεις να ενοποιηθούν τα υλικά.
  7. Ακούμπησε το κοτόπουλο πάνω στο ίδιο χαρτί που ετοίμασες το κρεμμύδι πασπάλισε το με ελαιόλαδο και τρίψε από πάνω το μείγμα που έχεις ετοιμάσει.  Να πάει παντού. Στη συνέχεια στρώνεις το κοτόπουλο, με την πέτσα προς τα επάνω πάνω από το λάχανο κα τα κρεμμύδια.
  8. Φουρνίζεις μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να ροδίσει. Θα πρέπει να γίνει τραγανή η πέτσα, το λάχανο και το κρεμμύδι θα έχουν μαλακώσει ενώ οι άκρες από το λάχανο θα έχουν καψαλιστεί ελαφρώς.  θα σου πάρει γύρω στα 35 με 40 λεπτά.
  9. Πασπαλίζεις με μαϊντανό ή άνηθο ή ρόκα και σερβίρεις αμέσως έχοντας στο τραπέζι μπόλικο φρέσκο, τραγανό ψωμάκι και ένα μπολ με μουστάρδα για συμπλήρωμα.