Η γιαγιά μου η Gémillée αγαπούσε πάρα πολύ τα τρυφερά μικρά μπισκοτάκια που βουτούσε στον καφέ της και λάτρευε την κανέλα.  Σε χρόνο DT έμπαινε στην κουζίνα και μέχρι να πεις «κανέλα» είχε φουρνίσει καμιά 60αριά κομμάτια.  Τα έπλαθε γρήγορα-γρήγορα και τα έκανε μικρά σαν μπουκίτσες δίνοντας τους διάφορα σχήματα.  Στρογγυλά ή τετράγωνα, μακρόστενα ή πλεξούδες ήταν πάντα τραγανά, βουτυράτα και ζαχαροκανελάτα.

Τότε (τα χρόνια τα πολύ παλιά) ήταν πολύ της μόδας τα χρυσά βραχιόλια που ήταν σαν βέργες, σαν μεγάλοι σκέτοι χρυσοί κρίκοι.  Ούτε που θυμάμαι πόσα φορούσε στο χέρι της, μπορεί και 15-20.  Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν μαγείρευε και, κυρίως όταν έπλαθε αυτά τα κουλουράκια, μαζί με την μαγευτική μυρωδιά, από το βούτυρο με την ζάχαρη και την κανέλα που έβγαινε από την κουζίνα, άκουγες και ένα απαλό γκλιν-γκλιν που έκανε την αναμονή πιο μαγευτική.

Τα υλικά που χρειάζεσαι για να κάνεις γύρω στα 60 (ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα που θα τους δώσεις) είναι:

  • 490 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 λοβούς βανίλιας κομμένους κατά μήκος
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 340 γρ. βούτυρο φρέσκο, ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκους από μεγάλα αβγά
  • 2 κ.γ. κανέλα που θα ανακατέψεις με 4 κ.γ. ζάχαρη 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και στρώνεις τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και την κανέλα.
  3. Ξεχωρίζεις το χαβιάρι (τους σπόρους) από τους λοβούς της βανίλιας και τους αδειάζεις στον κάδο του mixer.  Προσθέτεις την ζάχαρη και χτυπάς με πολύ χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.  Προσθέτεις το βούτυρο και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
    • Αν θέλεις κρατάς τους λοβούς καλά κλεισμένους σε ένα σακουλάκι τροφίμων ώστε να το χρησιμοποιήσεις (σύντομα) για να αρωματίσεις ένα γάλα ή μια κρέμα που θα βάλεις σε άλλο γλύκισμα, αλλιώς τους πετάς. 
  4. Προσθέτεις έναν-έναν τους κρόκους και στη συνέχεια το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Επειδή η ζύμη είναι πολύ μαλακιά είναι ιδανικό το εξάρτημα cookie press. Αν δεν έχεις (εγώ δεν έχω, σε αντίθεση με την γιαγιά μου και την μαμά που είχαν, τότε!!!) θα πάρεις με το κουτάλι ίσες μερίδες θα φτιάξεις με τα χέρια (αν θέλεις τα αλευρώνεις κάθε τόσο για να μην κολλάει το αλεύρι) μικρά μπαλάκια που θα ακουμπήσεις με 2-3 εκ. απόσταση πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και αφού τα πατήσεις με τον πάτο ενός ποτηριού που έχεις βουτήξει στο αλεύρι για να μην κολλάει μπορείς να χρησιμοποιήσεις coupe-pâtes που επίσης θα βουτήξεις στο αλεύρι για να τα κόψεις με κάποιο ιδιαίτερο σχήμα.
    • Το εξάρτημα πάντως είναι τέλειο. Το ίδιο τέλειος είναι και ο πλάστης που έχει χαραγμένα επάνω διάφορα σχέδια (υπάρχουν πολλοί στην αγορά και θεματικοί για Χριστούγεννα, Πάσχα, Halloween κ.ά). Και αυτόν θα τον βουτήξεις λίγο στο αλεύρι.
  6. Αν πάλι έχεις cookie press (μαγικό μηχανάκι!) γνωρίζεις την διαδικασία.  Χωρίζεις τη ζύμη στα τρία γεμίζεις το cookie press, προσαρμόζεις το σχήμα που θέλεις και σχηματίζεις τα μπισκοτάκια αφήνοντας απόσταση γύρω στα 3 εκ. ανάμεσα. cookie press
  7. Πασπαλίζεις με το μείγμα ζάχαρη και κανέλα και φουρνίζεις για 9-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  Τα μεταφέρεις πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύεις σε ένα κουτί που κλείνει καλά όπου θα κρατήσουν για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
    • Ο άλλος τρόπος είναι να τα βάλεις στον φούρνο χωρίς να τα πασπαλίσεις και να πασπαλίσεις με ζάχαρη είτε 1 λεπτό πριν τα βγάλεις από τον φούρνο ή αμέσως μόλις τα βγάλεις.  Εγώ προτιμώ να βάλω την ζάχαρη με την κανέλα από την αρχή. 
Πηγή: https://www.marthastewart.com