Πάρα πολύ νόστιμο αυτό το ψητό ψαράκι (να προτιμήσεις λαβράκι, πέρκα, σολομό ή γλώσσα, αλλά και, ότι άλλο ψάρι σου γυαλίσει και αγαπάς, να προτιμήσεις φιλέτο) μέσα στην απλότητα του.  Θέλει μόλις 10 λεπτά στον φούρνο, να ασπρίσει και να ξεχωρίζουν ανομοιόμορφα οι φολίδες του όταν βάλεις ανάμεσα το πιρούνι σου.  Θέλει να το ψήσεις «τόσο-όσο» και, στην τελική, αν δεις ότι δεν έχεις ψηθεί εντελώς μπορείς πάντα να το ξαναβάλεις για λίγο στον φούρνο, αν πάλι παραψηθεί, έχασες, δεν διορθώνεται με τίποτα.

  • 4 φιλέτα ψαριού (ότι επιλέξεις) με βάρος κοντά στα 150-170 γρ. το καθένα
  • Extra παρθένο ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι ή αν έχεις ανθό αλατιού (fleur de sel)
  • Μαύρο πιπέρι
  • Φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα
Βήματα: 
  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο τους 205°C πασπάλισε το ψάρι με το ελαιόλαδο, πρόσθεσε ελάχιστο αλατοπίπερο και τοποθέτησε τα φιλέτα πάνω στο σκεύος με την πέτσα προς τα κάτω (αν έχεις).
  2. Θέλει περίπου 10 λεπτά για κάθε 2½ εκ. πάχους μέχρι να δεις ότι έχει ψηθεί το ψάρι (να είναι αδιαφανές, να ξεχωρίζουν οι φολίδες του αλλά να είναι ακόμα σφιχτό και ζουμερό). Σερβίρεις αμέσως αφού ραντίσεις με μερικές σταγόνες λάδι και προσθέσεις σε κάθε πιάτο μερικές φέτες λεμόνι.

Μια σαλάτα βραστή ή ωμή, μια πατατοσαλάτα ή ψητά λαχανικά είναι τέλεια συνοδευτικά.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com