Αν ο κάθε chef και μάγειρας μοιραστεί μαζί μας ένα, σημαντικό, μυστικό τότε η ζωή μας — στην κουζίνα και όχι μόνο — θα γίνει, αισθητά, πιο εύκολη.  Μοιράζονται τα μυστικά τους μαζί μας και εγώ τα καταγράφω.  Κάποια, ίσως να τα επαναλαμβάνω, ίσως, επειδή τα βρίσκω μπροστά μου και τα ξαναθυμάμαι. 

  • Αν επιμένεις να κάνεις γλυκά με stevia να ξέρεις ότι η αναλογία είναι 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη αντιστοιχούν με λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού stevia.  Εγώ δεν χρησιμοποιώ stevia καθόλου και ποτέ γιατί πιστεύω ότι αλλάζει η γεύση του γλυκίσματος.  Αν θέλεις να πειραματιστείς μάθε πρώτα (από άτομα που χρησιμοποιούν) ποια είναι η καλύτερη γιατί, από ότι μαθαίνω, άλλη είναι η stevia που βάζεις στο τσάι ή τον καφέ σου και άλλη η stevia που βάζεις στα γλυκά.  Αν θες τη γνώμη μου μην αλλάζεις τη συνταγή του γλυκού. Αν είναι να κάνεις την αμαρτία να την ευχαριστηθείς.  Στον πίνακα αυτόν θα δεις τις συγκριτικές αναλογίες της ζάχαρης όχι μόνο με stevia αλλά και με το μέλι, την ξυλιτόλη και το maple syrup (σιρόπι σφένδαμου). alternatives to sugar.jpg
  • Η σπιτική καραμέλα γάλακτος γίνεται με 200 γρ. ζάχαρη, 50 ml. φρέσκο βούτυρο (αγελάδος) και 200 ml. πλήρη κρέμα γάλακτος (35%). Λιώνουμε τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει πολύ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή γιατί θα αφρίσει ανακατεύοντας.  Μαγειρεύουμε συνεχίζοντας το ανακάτεμα με μια marise ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και αφήνουμε να κρυώσει καλάcaramel-sauce.jpg
  • Αν σου αρέσουν τα pancakes πρόσθεσε 2 κ.σ. sour cream στο μείγμα ανεξάρτητα από τα υλικά της συνταγής.  Αν προσθέσεις sour cream τα pancakes θα γίνουν πολύ γευστικά, αφράτα και λεία χωρίς σκασίματα.  Πατώντας αυτό το link: Sour cream θα δεις πώς φτιάχνεις sour cream στο σπίτι ή αν δεν θες ή δεν μπορείς με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις. pancakes
  • H ζάχαρη δεν χρησιμοποιείται μόνο σαν γλυκαντικό υλικό.  Αν προσθέσεις μια πρέζα ζάχαρη σε φαγητό που έχει φρέσκες τομάτες ή πελτέ τομάτας η ζάχαρη θα ελαττώσει την φυσική οξύτητα νοστιμίζοντας, αισθητά το φαγητό.
  • sugar.jpg
  • Να ζυγίζεις και να υπολογίζεις με ακρίβεια τις ποσότητες των υλικών στην ζαχαροπλαστική.  Μην κάνεις αλχημείες και δικές σου παραλλαγές. Η ζαχαροπλαστική δεν είναι μαγειρική, είναι χημεία! spoons
  • Τα ζυμάρια σου και οι ζύμες θα είναι, μακράν, καλύτερα, αν το βούτυρο και τα αβά που θα χρησιμοποιήσεις είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Για το λόγο αυτό φρόντισε να τα βγάλεις από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν αρχίσεις τα ζυμώματα.  Αν, ωστόσο, η συνταγή σου θέλει παγωμένο βούτυρο θα υπάρχει λόγος οπότε να ακολουθήσεις την οδηγία. butter and egg.jpg
  • Πασπάλισε με αρκετή ζάχαρη τα φρούτα που θα βάλεις στην κατάψυξη.  Έτσι θα διατηρηθεί ανέπαφη η γεύση τους. freeze fruits.jpg