Θέλεις να απολαύσεις ένα ποτηράκι κρασί αλλά δεν το θέλεις ξεροσφύρι. Ή έχεις καλεσμένους και θέλεις να τους προσφέρεις ένα aperitif χωρίς να τους κόψεις την όρεξη για το γεύμα ή το δείπνο που έχεις ετοιμάσει. Φτιάχνεις, γρήγορα-γρήγορα μια 12άδα από αυτά τα αλμυρά μπισκοτάκια και, οι καλεσμένοι σου ενθουσιάζονται και εσύ δεν θα περάσεις ατέλειωτες ώρες προετοιμασίας.

  • Yield 12 biscuits
  • Time 45 minutes

Είναι χρυσαφένια και τραγανά απέξω και τέλεια μαλακά και τυρένια στο εσωτερικό τους. Μην παραλείψεις την ζάχαρη, επειδή είναι αλμυρά τα μπισκότα αυτά, η ζάχαρη είναι το μυστικό για να γίνουν μαστιχωτά και μαλακά στο εσωτερικό τους.  Δοκίμασε και θα δεις.

Για 12 μπισκότα, που το καθένα έχει 290 θερμίδες, θέλεις μόλις 45 λεπτά και αυτά τα υλικά:

  • 385 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1½ κ.γ. garlic powder
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. γλυκιά, καπνιστή ή καυτερή paprika
  • 115 γρ. παγωμένο, ανάλατο βούτυρο φρέσκο που θα κόψεις σε κυβάκια και 85 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο 
  • 225 γρ. πικάντικο και πολύ ώριμο τριμμένο Cheddar (να προτιμήσεις το πορτοκαλί – ο Σκλαβενίτης έχει έτοιμο, τριμμένο σε συσκευασία)
  • 240 ml. ξινόγαλα ή αριάνι 
  • 1 μεγάλο αβγό
Βήματα:
  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και στρώνεις 2 ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.  Αυτά θα τοποθετηθούν στην επάνω και στην κάτω σκάλα του φούρνου.
  2. Ανακατεύεις αλεύρι, ζάχαρη, baking powder, garlic powder, αλάτι και paprika προσθέτεις  το βούτυρο  και ανακατεύεις με τα χέρι μέχρι το βούτυρο να καλυφθεί εντελώς από το αλεύρι και τα κομμάτια του να μην είναι μεγαλύτερα από ένα μπιζέλι.  Αν σου μαλακώσει πολύ το βούτυρο βάλε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά και συνεχίζεις.
  3. Προσθέτεις 170 γρ. cheddar στο μείγμα, ανακατεύεις και αφού ενοποιηθούν τα υλικά κάνεις μια γούβα στο κέντρο και προσθέτεις το αβγό με το ξινόγαλα και ανακατεύεις με μια σπάτουλα (μην χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου γιατί θα μαλακώσει πολύ το μείγμα) μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Χωρίζεις το μείγμα σε 12 κομμάτια (περίπου 2 κ.σ. και το καθένα θα ζυγίζει γύρω στα 80 γρ.) και θα βάλεις — απλά τα ακουμπάς σε ένα ελαφρά στρογγυλό αλλά ανομοιόμορφο σχήμα (βοηθάει πολύ αν έχεις το εξάρτημα που χρησιμοποιείς για να σερβίρεις παγωτό) 6 κομμάτια (σε απόσταση το ένα από το άλλο) σε κάθε ταψί.  Εννοείται ότι μπορείς να τα κάνεις μικρότερα και να φτιάξεις, έτσι, περισσότερα μπισκότα σε μέγεθος μπουκίτσας.
  5. Πάτησε τα ελάχιστα από πάνω ίσα να ισιώσουν ή κάνε μια μικρή γουβίτσα με ένα κουταλάκι του γλυκού για να κρατήσουν το βούτυρο και το τυρί. Περνάς με ένα πινέλο την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο (δεν θα το βάλεις όλο)  και μοίρασε το υπόλοιπο τυρί (περίπου 2 κ.γ. για κάθε μπισκότο) πάνω στα μπισκότα.
  6. Φουρνίζεις για 15 λεπτά, περνάς την επιφάνεια κάθε μπισκότου με το λίγο ακόμα βούτυρο και ξαναβάζεις τα ταψιά στον φούρνο στην αντίθετη θέση το πάνω-κάτω και η μέσα πλευρά του κάθε ταψιού προς τα έξω για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  7. Συνεχίζεις το φούρνισμα για ακόμα 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  Αν τα πιέσεις με το χέρι σου θα πρέπει να βυθίζονται ελαφρά και να επανέρχονται προς τα επάνω.
  8. Μόλις βγάλεις τα ταψιά από τον φούρνο και περνάς την επιφάνεια τους με το πινέλο το υπόλοιπο βούτυρο.  Μπορείς να τα σερβίρεις χλιαρά– αφού περάσουν τουλάχιστον 10 λεπτά– ή να τα αφήσεις να κρυώσουν εντελώς και να τα σερβίρεις σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com/