Δεν αποκλείεται να έχω ανεβάσει αυτήν την συνταγή ξανά ή να έχω ανεβάσει κάποια παρόμοια.  Δεν πειράζει όμως γιατί η συνταγή αυτή είναι τέλεια.  Ο συνδυασμός της πατάτας που έχει ψηθεί στο φούρνο και έχει συνδυαστεί με το κουνουπίδι και το λιωμένο τυρί θα σου βάλει στο πιάτο κάτι συναρπαστικό.  Μπορείς να απολαύσεις τις πατάτες αυτές σκέτες σαν κυρίως πιάτο (αν είσαι χορτοφάγος) ή να τις ετοιμάσεις για να συνοδέψεις τα ψητά στο Κυριακάτικο barbecue αλλά και να τις συμπεριλάβεις στις γιορτινές συγκεντρώσεις.

Aν, μάλιστα, σου αρέσει η συνταγή μπορείς κάθε φορά να την ετοιμάζεις με διαφορετικό τρόπο ώστε να καταπλήξεις τους συνδαιτημόνες σου.  Με τραγανό bacon ή κάποιο αλλαντικό, με μπλε τυρί ή ροκφόρ και σχοινόπρασο αλλά και με μανιτάρια ή άλλα όπως καλαμπόκι, αρακά, ψιλοκομμένα σπαράγγια αλλά και λαχανάκι Βρυξελλών ή ότι άλλο σε εμπνεύσει μπορείς, κάθε φορά να σερβίρεις και ένα διαφορετικό φαγητό.

Θέλεις μόλις 1½  ώρα για την προετοιμασία και το ψήσιμο και τα υλικά σου φτάνουν για να χορτάσουν 4 άτομα.  Ανάλογα με τα άτομα θα αυξήσεις την ποσότητα. 

Χρειάζεσαι: 

  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο, κομμένο σε κυβάκια και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 μεγάλες λείες και ομοιόμορφες πατάτες (να τις διαλέξεις να έχουν το ίδιο σχήμα και να είναι μακρόστενες ή ολοστρόγγυλες)
  • 2 κ.σ. λάδι (καλαμποκέλαιο, σπορέλαιο, ηλιέλαιο)
  • Αλάτι
  • ½ φλιτζάνι (120 ml.) φρέσκο γάλα, πλήρες
  • ½ φλιτζάνι (120 ml.) sour cream* (δες πληροφορίες στο τέλος της συνταγής) 
  • ½ φλιτζάνι (60 γρ.) τριμμένο τυρί Cheddar ή οποιοδήποτε άλλο τυρί — πικάντικο και ώριμο — που σου αρέσει ή έχεις στο ψυγείο (Γραβιέρα Νάξου, Κεφαλοτύρι, Κεφαλογραβιέρα ή κάποιο μείγμα από τριμμένα τυριά που λιώνουν) – και λίγο ακόμα για πασπάλισμα
  • Ένα μικρό κουνουπίδι που θα έχεις βράσει και θα πάρεις μόνο τα μπουκετάκια που θα πολτοποιήσεις.
  • Μαύρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή κάποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό που έχεις (θυμάρι, δενδρολίβανο, μαϊντανό, άνηθο – προαιρετικό.

Προετοιμασία: 

  1. Τοποθέτησε το ταψί του φούρνου στην μεσαία σκάλα και την σχάρα στην επάνω σκάλα του φούρνου και άναψε για να ζεσταθεί στους 205°C.
  2. Βγάλε το βούτυρο από το ψυγείο, ζύγισε το και κόψε το σε κυβάκια που θα αφήσεις να μαλακώσουν λίγο.
  3. Όσο γίνεται αυτό τρίψε πολύ καλά τις πατάτες με ένα βουρτσάκι για να καθαρίσουν εντελώς και σκούπισε της με λίγο χαρτί κουζίνας. Με ένα πιρούνι κάνε τρύπες σε διάφορα σημεία (γύρω-γύρω) και αφού βάλεις το λάδι σε ένα μπολ μαζί με ½ κ.γ. αλάτι βύθισε μια-μία τις πατάτες ώστε να βαπτιστούν. Αμέσως τις τοποθετείς πάνω στην σχάρα και φουρνίζεις για 1 ώρα. Μέχρι να δεις ότι η φλούδα έχει στεγνώσει και είναι ελαφρώς τραγανή ενώ η σάρκα δεν θα αντιστέκεται αν βυθίσεις, στο κέντρο, τη λάμα ενός μαχαιριού.
  4. Αποσύρεις τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνεις να κρυώσουν τόσο όσο να μπορείς να τις πιάσεις χωρίς να καίγεσαι για να συνεχίσεις τη συνταγή.
  5. Όση ώρα ψήνονται οι πατάτες βράζεις το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια αφού το σουρώσεις ξεχωρίζεις μερικά μπουκετάκια που θα λιώσεις ελαφρά με ένα πιρούνι και θα διατηρήσεις ζεστά.  Η ποσότητα εξαρτάται από εσένα, όση θέλεις.  Μπορεί να είναι ίση με την σάρκα από τις πατάτες, λιγότερη ή περισσότερη.  Για μένα η καλή ισορροπία είναι μισή ποσότητα και λίγο ακόμα περισσότερο από την σάρκα της πατάτας.
  6. Κόβεις, κατά μήκος το ⅓ από το επάνω μέρος σαν να βγάζεις ένα καπάκι, το αφήνεις στην άκρη.
  7. Με ένα κουτάλι αδειάζεις τις πατάτες αφήνοντας λίγη σάρκα γύρω-γύρω (λίγο παραπάνω από μισό εκατοστό).  Το περιεχόμενο μαζί με ότι σάρκα έχουν τα καπάκια  — που θα τα ξύσεις — βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ.  Τα καπάκια τα πετάς, ενώ τις άδειες πατάτες θα τοποθετήσεις  σε ένα ταψί που θα έχεις στρώσει με αντικολλητικό χαρτί να περιμένουν.
  8. Λιώνεις τις τη σάρκα της πατάτας με ένα πιρούνι ή το potato masher, προσθέτεις το λιωμένο κουνουπίδι μαζί με το βούτυρο και ανακατεύεις, χωρίς να τα παραδουλέψεις, δεν θέλεις να είναι κρέμα, δεν πειράζει να υπάρχουν κομματάκια, καλύτερα είναι.
  9. Προσθέτεις το γάλα, την sour cream και το τυρί.  Ανακατεύεις, προσθέτεις το σχοινόπρασο ή ότι άλλο βάλεις αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και ανακατεύεις ελαφρά ώστε να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.  Χωρίζεις τη γέμιση στα 4.
  10. Γεμίζεις κάθε μια από τις άδειες πατάτες με το ¼ της γέμισης, πασπαλίζεις με λίγο τριμμένο τυράκι και φουρνίζεις για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.  Σερβίρεις αμέσως.

Σημαντική Σημείωση: Οι γεμισμένες πατάτες (πριν το τελευταίο δεκάλεπτο του φουρνίσματος) μπαίνουν άνετα στην κατάψυξη.  Το κόλπο είναι να μην ξεπαγώσουν αλλά να μπουν ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ στον φούρνο που θα έχεις προθερμάνει στους 190°C και ψήνεις για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια. Που σημαίνει ότι μπορείς να τις ετοιμάσεις μέρες πριν και απλά να τις βάλεις στον φούρνο 40 λεπτά πριν το σερβίρισμα.


Εδώ θα δεις πως μπορείς να φτιάξεις sour cream στο σπίτι (ίσως να βρεις έτοιμη σε κάποια πολύ μεγάλα supermarkets…. μεγάλη ευκολία) ή με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις:   Sour cream