Αυτό το «Ελληνικό» πιάτο (θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας αλλά γίνεται Ελληνικό με την φέτα, τις ελιές και την φρέσκια ρίγανη) ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και έχει τρία δυνατά χαρακτηριστικά: (α) γίνεται σε ένα σκεύος (β) μπορεί να χορτάσει πλήθος, είτε κάνεις πάρτι είτε οικογενειακό, Κυριακάτικο, τραπέζι και (γ) είναι πανεύκολο, διαφορετικό και, κυρίως, πεντανόστιμο.  Στα μείον θα βάλω τις αρκετές θερμίδες που είναι 903 ανά μερίδα αλλά, είναι κάτω από το ημερήσιο όριο που πρέπει να προσλαμβάνει κανείς, οπότε, κάνεις ελαφρά τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και δεν έχεις καμία αμαρτία!

Για 4-6 μερίδες χρειάζεσαι:

  • 6 μπούτια κοτόπουλο (μπορείς να πάρεις το κάτω μέρος — χωρίς το κοπανάκι –, μπορείς να πάρεις το μπούτι ολόκληρο ή μπορείς να πάρεις φιλέτο.  Η συνταγή πάντως θέλει και το κόκαλο και την πέτσα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. garlic powder
  • 3 ζουμερά λεμόνια (θα χρειαστεί ο χυμός και το ξύσμα από το 1 λεμόνι ενώ τα άλλα δύο θα πρέπει να κοπούν σε λεπτές ροδέλες)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο, κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι (185 γρ.) μακρύκοκκο ρύζι
  • 2½ φλιτζάνια (600 ml.) ζωμό κότας
    • αν δεν έχεις έτοιμο σπιτικό να χρησιμοποιήσεις 2-3 ζελεδάκια ψυγείου (το καθένα γίνεται ζωμός με 250 ml. νερό), θα σου μείνει και λίγο για μία επόμενη φορά! που θα διατηρήσεις στην κατάψυξη)
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (από τη γλάστρα) και λίγη ακόμα για το σερβίρισμα (αν δεν έχεις θα βάλεις 1½ κ.σ. και θα δοκιμάσεις μήπως θέλει λίγο ακόμα)
  • 1 φλιτζάνι (150 γρ.) πράσινες ελιές — εννοείται χωρίς το κουκούτσι
  • 150-200 γρ. τριμμένη φέτα
  • ⅓ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό

Διαδικασία: 

  1. Λαμβάνεις μια γάστρα ή οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος σε βολεύει, να είναι μεγαλούτσικο, και απαραιτήτως να μπαίνει από το μάτι στον φούρνο διαφορετικά θα πρέπει, αναγκαστικά να χρησιμοποιήσεις 2 σκεύη, κάτι που γίνεται αλλά μου καταρρίπτει το πρώτο από τα  3 χαρακτηριστικά του πιάτου. Οπότε, θα χρειαστείς ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι για την προετοιμασία.
  2. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190°C.
  3. Αλατοπιπερώνεις το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και αφού ανακατέψεις σε ένα μπολ τη ρίγανη με το garlic powder και το ξύσμα από ένα λεμόνι πασπαλίζεις το κοτόπουλο και με αυτό το μείγμα τρίβοντας καλά όλη την επιφάνεια.
  4. Ζεσταίνεις το λάδι πάνω σε μέτρια φωτιά (στο σκεύος που έχεις έτοιμο ή σε ένα τηγάνι και σοτάρεις το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάνω μέχρι να ροδίσει καλά για 7-9 λεπτά.  Ακουμπάς το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και αφήνεις στην άκρη.
  5. Στο ίδιο σκεύος ή τηγάνι, πάνω σε μέτρια φωτιά προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο που θα σοτάρεις ανακατεύοντας για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  6. Προσθέτεις το ρύζι, ανακατεύεις καλά — μην παραλείψεις να ξύσεις το τηγάνι με μια ξύλινη σπάτουλα για να μαζέψεις τις λιχουδιές που έχουν κολλήσει — ανακατεύεις και σοτάρεις το ρύζι για 1 λεπτό.  Προσθέτεις λίγο αλάτι. Προσθέτεις τον ζωμό και αφήνεις το μείγμα να πάρει βράση για 1 με 2 λεπτά.
  7. Σε αυτή τη φάση (αν έχεις χρησιμοποιήσει ένα τηγάνι για την προετοιμασία) αδειάζεις το ρύζι με τα υπόλοιπα στη γάστρα ή στο πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις.
  8. Προσθέτεις την φρέσκια ρίγανη και τον χυμό από 1 λεμόνι (το λεμόνι που του πήρες το ξύσμα). Ανακατεύεις και στρώνεις από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σπρώχνεις λίγο να χωθούν ελαφρά μέσα στο ρύζι, με την πέτσα προς τα πάνω.
  9. Φουρνίζεις για περίπου 20 λεπτά, όσο το ρύζι να τραβήξει το υγρό και να μαγειρευτεί, τόσο το ρύζι όσο και το κοτόπουλο.  Θα πάρει γύρω στα 20 με 25 λεπτά.
  10. Αφού περάσουν 20-25 λεπτά, ανοίγεις τον φούρνο, στρώνεις τα υπόλοιπα 2 λεμόνια που θα έχεις κομμένα σε λεπτές φέτες πάνω από το κοτόπουλο, ανάβεις το grill και ξαναβάζεις το σκεύος στον φούρνο μέχρι να δεις ότι τα λεμόνια έχουν ελαφρώς καβουρδιστεί και η πέτσα από το κοτόπουλο να έχει γίνει τραγανή, γύρω στα 3 με 4 λεπτά.
  11. Αφού βγάλεις το σκεύος από τον φούρνο σκορπίζεις από πάνω τις ελιές και την τριμμένη φέτα, πασπαλίσεις με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρεις αμέσως.

 

 

Πηγή: www.purewow.com