Αυτό το πιάτο με τα ζυμαρικά είναι σίγουρα η χαρά του κηπουρού και του χορτοφάγου. Σίγουρα είναι δικό μου αγαπημένο.  Μου αρέσουν όλα τα συστατικά που, σε ένα πιάτο, όλα μαζί, ταιριάζουν όπως το χέρι με το γάντι.  Πανεύκολο πιάτο που θα ετοιμάσεις σε 25 λεπτά και που θα απολαύσεις αν θέλεις να φας κάτι χορταστικό και συνάμα ιδιαίτερα νόστιμο.

Χρειάζεσαι για 4 καλές μερίδες: 

  • 225-300 γρ. Orecchiette (ζυμαρικά που μοιάζουν με μικρά αυτάκια) ή οποιοδήποτε μικρού σχήματος ζυμαρικό που προτιμάς
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (αν είναι extra παρθένο, καλύτερα)
  • 1 μέτριο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 600-700 γρ. φρέσκο σπανάκι (μόνο τα φύλλα. Μπορείς και baby σπανάκι)
  • 400 γρ. καρδιές αγκινάρας από κονσέρβα ή κατεψυγμένες
    • Καλύτερα από κονσέρβα για να είναι «προ-μαγειρεμένες».  Αν δεν βρεις και πάρεις κατεψυγμένες θα πρέπει να τις βράσεις πρώτα σε λίγο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν
  • 140 γρ. κατσικίσιο τυρί (θα πάρεις αυτό που είναι σαν κορμός από τον πάγκο των τυριών στο supermarket) ή συσκευασμένο αλλά σε αυτό το σχήμα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ¼ ματσάκι βασιλικό (μαϊντανό, σχοινόπρασο, λεμονοθύμαρο) μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα.

Βήματα: 

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, που βράζει, θα ρίξεις τα ζυμαρικά και θα τα μαγειρέψεις όπως αναγράφει η συσκευασία.  Φρόντισε να γίνουν al dente, μην τα παραψήσεις!
  2. Κρατάς 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια, σουρώνεις και αφήνεις στην άκρη.
    • Tip:  Αν φτιάχνεις πολλά και συχνά φαγητά με σάλτσες, που θέλεις να δέσεις, αυτό το νερό, που έβρασες τα ζυμαρικά είναι γεμάτο άμυλο, και, είναι καλύτερο από το νερό με το corn flour ή το αλεύρι που προσθέτουμε για να δέσουμε μια σάλτσα.  Κράτα λίγο σε ένα βαζάκι στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσεις σε πρώτη ευκαιρία. Κρατάει μερικές μέρες (έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο). 
  3. Προσθέτεις το λάδι στην κατσαρόλα που έβρασες τα μακαρόνια και μόλις κάψει ρίχνεις το κρεμμυδάκι μαζί με το σκόρδο.  Σοτάρεις για 2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.
  4. Προσθέτεις το μπούκοβο μαζί με το ξύσμα λεμονιού και το σπανάκι.  Μαγειρεύεις μέχρι να μαραθεί το σπανάκι – γύρω στα 3 λεπτά.
  5. Προσθέτεις τις καρδιές αγκινάρας (καλό είναι να τις κόψεις σε μέγεθος μπουκιάς), ανακατεύεις και μαγειρεύεις για 1 ακόμα λεπτό.
  6. Ρίχνεις τα ζυμαρικά και τρίβεις από πάνω το κατσικίσιο τυρί.  Προσθέτεις το χυμό λεμονιού και το ¼ από το νερό των ζυμαρικών που έχεις κρατήσει.
  7. Προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύεις.  Θα πρέπει τα ζυμαρικά να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή και να ανακατευτούν καλά.  Αν δεν είναι αρκετά κρεμώδη προσθέτεις λίγο ακόμα από το νερό που έχεις κρατήσει (όσο χρειαστεί).
  8. Σερβίρεις πασπαλίζοντας με λίγα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημείωση: Κανονικά το πιάτο δεν θέλει παραπάνω τυρί, ωστόσο, επειδή, είμαστε Έλληνες και, μας αρέσουν πληθωρικά και πλούσια τα ζυμαρικά μας, βάλε στο τραπέζι ένα μπολ με τριμμένη παρμεζάνα, για όποιον θέλει λίγο παραπάνω. 

Φρέσκο σκορδόψωμο ή ζεστή γαλλική μπαγκέτα, αλλά και φρέσκια, τραγανή Ιταλική ciabatta μαζί με ένα ποτήρι κρασί ή δροσερή μπύρα θα συμπληρώσουν πολύ αρμονικά το πιάτο αυτό!