Κανένας δεν γνωρίζει γιατί αυτά τα μπισκότα τα λένε «cowboy cookies«. Ίσως, επειδή είναι, σε αντίθεση με τους cowboys που είναι δραστήριοι και σκληροί, αυτά τα cookies είναι νόστιμα, μαλακά με μαστιχωτή καρδιά.

Σε μόλις 20 λεπτά θα κάνεις γύρω στα 60 που, αν θέλεις, μπορείς να τα κάνεις και 30, όσο χρειάζεται για να αρπάξεις 1 και να το απολαμβάνεις μαζί με τον καφέ την ώρα που ετοιμάζεσαι για το γραφείο ή να το τσιμπήσεις για δεκατιανό.  Θα δώσεις στα παιδιά για το σχολείο και είναι τέλειο για ένα ελαφρύ βραδινό με ένα ποτήρι κρύο κανονικό ή σοκολατούχο γάλα.  Προσοχή στους αλλεργικούς γιατί περιέχουν ξηρούς καρπούς.

  • ¾ του φλιτζανιού (80 γρ.) pecans (εννοείται ότι μπορείς να βάλεις και κάποιο άλλο ξηρό καρπό που προτιμάς) 
  • 2 φλιτζάνια (280 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική σε σκόνη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 220 γρ. βούτυρο φρέσκο, ανάλατο, μαλακωμένο
  • ¾ του φλιτζανιού (150 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική 
  • ¾ του φλιτζανιού (165 γρ.) καστανή ζάχαρη 
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1½ φλιτζάνι (85 γρ.) βρώμη
  • 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη 
  • ½ φλιτζάνι (50 γρ.) τριμμένη καρύδα
  • Λίγο λάδι

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C, στρώνεις ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνεις τα pecans σε μια σειρά.  Ψήνεις για 10-13 λεπτά μέχρι να σκουρύνουν και να τραγανίσουν λίγο ανακατεύοντας μία, δύο φορές. Αφού κρυώσουν ελαφρά τα βάζεις στο multi (2-3 click) για να τα χοντροκόψεις.  Μπορείς και με ένα μαχαίρι. Σε ένα μπολ τα ανακατεύεις το αλεύρι, το αλάτι, την σόδα και το baking powder.
  2. Βάζεις στον κάδο του mixer όλη τη ζάχαρη (κρυσταλλική και καστανή) μαζί με το βούτυρο και τα χτυπάς με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.  Χαμηλώνεις ταχύτητα και προσθέτεις τα αβγά, ένα-ένα, χτυπάς καλά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.  Προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Αλλάζεις το σύρμα με τον γάντζο και, αφού χαμηλώσεις την ταχύτητα, προσθέτεις, σταδιακά και λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι.  Μόλις ενωθούν αυτά τα υλικά προσθέτεις τη βρώμη και μαζί σοκολάτα, pecans και καρύδα.  Ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και βάζεις για λίγο στο ψυγείο αφού σκεπάσεις το μείγμα με πλαστική μεμβράνη.  Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι τρεις ημέρες.
  4. Στρώνεις τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί, ψεκάζεις με λίγο λάδι ή τα περνάς με λίγο βούτυρο και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή το σκεύος που πιθανώς έχεις για το παγωτό (ice cream scoop) παίρνεις 1 δόση (όσο μέγεθος θέλεις και ακουμπάς χωρίς να κάνεις κάτι άλλο (μην τα πλάσεις ή τα πιέσεις) πάνω στο αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση 12-15 εκατοστά γιατί θα απλώσουν. Raw cookie dough on a baking tray with parchment paper
    • Μπορείς να τα καταψύξεις και να τα διατηρήσεις σε σακουλάκια τροφίμων.  Θα τα φουρνίσεις με την ίδια διαδικασία του βήματος 5 αν και μπορεί να χρειαστούν 4-5 λεπτά παραπάνω αφού θα τα βάλεις στον φούρνο κατεψυγμένα.  
  5. Φουρνίζεις για 16-18 λεπτά φροντίζοντας να αλλάξεις θέση στα ταψιά, από πάνω κάτω και από μέσα-έξω, μέχρι να ροδίσουν και να σκουρύνουν γύρω-γύρω στις άκρες. Μεταφέρεις τα έτοιμα μπισκότα, αφού σταθούν για 5 λεπτά, όσο να σφίξουν λίγο στο ταψί,  πάνω σε μια σχάρα με προσοχή και αφήνεις να κρυώσουν εντελώς πριν τα βάλεις σε αεροστεγή δοχεία ή σερβίρεις.

 

Πηγή: https://www.marthastewart.com