Με την συνταγή αυτή θα ξεφύγουμε από την παράδοση και θα ετοιμάσουμε μια ζεστή, χειμωνιάτικη και ιδιαίτερα χορταστική σούπα με φασόλια. Η σούπα αυτή έχει μπόλικο σκόρδο που, έτσι όπως θα το σπάσεις για να μαγειρευτεί, θα γεύεσαι, σταδιακά, από την καυτερή και μυρωδάτη, μέχρι, την γλυκιά και απαλή του γεύση.  Τη σούπα μπορείς να την στολίσεις με croutons, να της προσθέσεις τριμμένο τυράκι ή να την απολαύσεις με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι σκέτο, με μυρωδικά, με σκόρδο ή με λιωμένο τυράκι.  1-2 κ.σ. γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (την προτιμώ) θα απαλύνει την γεύση και θα σου μελώσει το είναι σου.

Για 4 μερίδες χρειάζεσαι μόλις 30 λεπτά (αν βάλεις προ-βρασμένα φασόλια από κονσέρβα) ή 30 λεπτά (+ τον χρόνο που θα χρειαστείς) για να βράσεις τα φασόλια.  Η μερίδα έχει μόλις 445 θερμίδες (μόνο για τη σούπα, ότι άλλο βάλεις ή προσθέσεις είναι επιπλέον).

Χρειάζεσαι:

  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • ¼ φλιτζάνι (60 γρ.) ελαιόλαδο (καλύτερα extra παρθένο)
  • 370 γρ. φασόλια άσπρα (σε κονσέρβα — υπάρχουν άπειρα στο εμπόριο — μαγειρεμένα μαζί με το ζουμάκι τους – αν βάλεις φασόλια που θα μαγειρέψεις στο σπίτι η τελική ποσότητα πρέπει να είναι 370 γρ. φασόλια βρασμένα μαζί με 1½ φλιτζάνι (360 ml.) από το νερό τους (Η ποσότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι το ⅓ δηλαδή ≈ 125 γρ.)
  • 780 γρ. τοματάκια σε κονσέρβα που θα λιώσεις με ένα πιρούνι ή τοματάκι ψιλοκομμένο (κονκασέ)
  • 240 ml. ζωμό (ότι θέλεις λαχανικών, κοτόπουλου ή βοδινό) ή σκέτο νερό. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω.
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κρέμα γάλακτος (35%) για το σερβίρισμα
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  1. Αφού ξεφλουδίσεις τα σκόρδα χτύπησε τα με ένα μπαλταδάκι ή (αν δεν έχεις με την ράχη ενός μαχαιριού ή και με ένα τηγάνι😊), τόσο όσο να απλώσουν και να σπάσουν ελαφρά.  Αν θέλεις να αποφύγεις την έντονη μυρωδιά μπορείς, με ένα κοφτερό μαχαίρι, να αφαιρέσεις το ανοιχτόχρωμο πράσινο ματάκι που έχει στην κορυφή.
  2. Βάλε μια μεσαία κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και, αφού ζεσταθεί, πρόσθεσε το λάδι. Μόλις κάψει πρόσθεσε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρισε προσπαθώντας να το διαλύσεις λίγο (μη σε νοιάζει πολύ όμως γιατί στο τέλος όλα τα υλικά θα πολτοποιηθούν) με την ράχη μιας ξύλινης κουτάλας.  Ανακατεύεις κάθε τόσο μέχρι να αρχίσει να ροδίζει και να κολλάει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Προσθέτεις τα φασόλια με το ζουμί, τα τοματάκια, με τον χυμό (ή το νερό) και αλατοπιπερώνεις.  Δοκιμάζεις, διορθώνεις και προσθέτεις (αν βάλεις) το μπούκοβο.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει η σούπα μισοσκεπάζεις την κατσαρόλα, χαμηλώνεις το μάτι και αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει και να μοσχομυρίζει για 15-20 λεπτά.
  5. Βυθίζεις το ράβδο-blender (beamer) στην σούπα και πολτοποιείς μέχρι να γίνει λεία.  Προσθέτεις νερό ή ζωμό ή ακόμα και κρέμα γάλακτος αν θέλεις να αραιώσεις λίγο τη σούπα.
  6. Σερβίρεις προσθέτοντας σε κάθε πιάτο μια με δύο κ.σ. κρέμα γάλακτος (κάνε σχεδιάκια αν μπορείς) αφού πασπαλίσεις με λίγο ακόμα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή croutons, μερικά φυλλαράκια ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, σχοινόπρασο, θυμάρι, λεμονοθύμαρο) ή τριμμένο τυρί ή όλα μαζί.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com