Αυτές οι τσεπούλες που θα παραγεμίσεις με τυρί, σπαράγγια και prosciutto ή με ότι άλλο σκεφτείς π.χ. ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά, τυρί φέτα και τοματούλα με μπόλικη ρίγανη, ροκφόρ με πράσα (ή με φετούλες αχλάδι που ταιριάζει τρελά), σπανάκι, ρόκα και mozzarella ή ότι άλλο σου κάνει κέφι αρκεί να ταιριάζουν γευστικά και χρωματικά (εννοείται αυτό) είναι το τέλειο ορεκτικό. Είτε φτιάξεις μόνο αυτές (με διάφορες γεύσεις) ή τις ετοιμάσεις για το buffet του πάρτι, το τραπέζι της μπιρίμπας ή για πρώτο πιάτο.  Είναι τέλειες ζεστές, μόλις βγουν από τον φούρνο, αλλά, μπορείς να τις απολαύσεις ελαφρώς χλιαρές ή να τις ετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα και να τις ζεστάνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 10 περίπου λεπτά.

  • 1ματσάκι σπαράγγια (≈340 – 450 γρ.) με κομμένες τις άκρες (θα κρατήσεις το τρυφερό μέρος) 
    • Τα κοτσάνια που θα περισσέψουν (να είναι τρυφερά!) τα βάζεις σε μια σακούλα στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσεις σε μια σούπα, πίτα, τάρτα ή muffins λαχανικών που θα ετοιμάσεις
  • 1 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φύλλα σφολιάτας, ξεπαγωμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 230 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 12 φέτες prosciutto (που μπορείς να αντικαταστήσεις με bacon ή ζαμπόν — αν προτιμάς  — ή φέτες γαλοπούλας
  • 1 αβγό, χτυπημένο ελαφρά με 1 κ.σ. νερό

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220°C και στρώνεις το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Βάλε τα σπαράγγια σε ένα βαθύ πιάτο, πασπάλισε με το λάδι και αλατοπίπερο, ανακάτεψε και άφησε στην άκρη.
  3. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγεις, με τον πλάστη τη σφολιάτα τόσο ώστε να διπλασιάσεις το μέγεθος της. Ισιώνεις τις άκρες και κόβεις 6 τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή το pizza cutter.
    • Τα κομματάκια που περισσέψουν, μετά από το κόψιμο, θα τα πλάσεις ελαφρά και στη συνέχεια θα τα πασπαλίσεις με λίγο τυρί και αλάτι, πάπρικα ή κύμινο ή ότι άλλο μπαχαρικό θέλεις, και, θα τα βάλεις στον φούρνο μαζί με τις τσέπες για να φτιάξεις μερικά εύκολα, αλμυρά, μπισκοτάκια, γιατί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν πετάμε ΤΙΠΟΤΑ!
  4. Βάζεις από μια φέτα prosciutto πάνω σε κάθε τετράγωνο κομμάτι (θα χρειαστεί να το διπλώσεις λίγο για να μην προεξέχει από τις άκρες.  Πάνω από το prosciutto θα βάλεις 3-4 σπαράγγια — ανάλογα με το μέγεθος τους — και θα πασπαλίσεις με 1-2 κ.σ. τυρί τριμμένο.
  5. Σηκώνεις τις δύο αντίθετες γωνίες της σφολιάτας που θα τυλίξεις γύρω από τα σπαράγγια και θα πιέσεις για να κολλήσουν.  Αν θέλεις βρέξε, ελάχιστα — με λίγο νερό ή με λίγο από το χτυπημένο αβγό –, τα σημεία της επαφής για να κολλήσουν καλύτερα.
  6. Περνάς την επιφάνεια με το αβγό που έχεις χτυπήσει με το νερό, πασπαλίζεις με λίγο αλάτι και πιπέρι, αν θέλεις και, ετοιμάζεις, με τον ίδιο τρόπο, το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, μέχρι να χρησιμοποιήσεις όλα τα υλικά.
  7. Φουρνίζεις μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα για 12-15 λεπτά και σερβίρεις αμέσως.  Puff-Pastry-Asparagus-Bundles-10-of-13
Πηγή: https://www.foxandbriar.com/