Για 4-8 μερίδες θέλεις γύρω στην μισή ώρα προετοιμασία και όσο χρόνο χρειαστεί για να παγώσει. Προσοχή όμως, πρέπει, με χειρουργική ακρίβεια να αφαιρέσεις όλη τη λευκή σάρκα (εκείνη που κρύβεται ανάμεσα στη φλούδα και τον καρπό) γιατί θα σου πικρίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Χρειάζεσαι:

  • 4-8 (αν μπορείς ίδιου μεγέθους) εσπεριδοειδή, κατά προτίμηση γλυκά, που θα επιλέξεις (πορτοκάλια, σαγκουίνια, κίτρινα και ροζ grapefruits (όσο περισσότερο χρώμα τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα) – αν σου αρέσουν πολύ τα ξινά μπορείς να ρισκάρεις με ένα λεμόνι και ένα μοσχολέμονο (lime) –
  • 300-500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • 300-450 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 – 2 πρέζες κλωστές saffron 
Διαδικασία:

  1. Με ένα μικρό και πολύ κοφτερό μαχαίρι κόψε το πάνω και το κάτω μέρος από τα φρούτα. Στη συνέχεια κρατώντας καλά το φρούτο όρθιο θα κάνεις κάθετα κοψίματα ώστε να αφαιρέσεις όλη τη φλούδα και να μείνει καθαρή η σάρκα.  Κόψε τα φρούτα σε λεπτές ροδέλες με πάχος έως 0,60 εκ. και ακούμπησε τα για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν λίγο.
  2. Σε μια πιατέλα στρώσε το γιαούρτι και από πάνω, στρώσε τα κομμένα εσπεριδοειδή κάνοντας κάποιο όμορφο σχέδιο.
  3. Βάλε την πιατέλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Λίγο πριν περάσει η 1 ώρα θα ετοιμάσεις την καραμέλα.  Βάζεις την ζάχαρη σε ένα πλατύ τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε 125 ml. νερό. Αν βάλεις 450 γρ. ζάχαρη θα βάλεις 200 ml. νερό.  Γυρίζεις για λίγο το σκεύος ή ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα για να λιώσει η ζάχαρη.
  5. Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, χωρίς να ανακατεύεις, χαμηλώνεις λίγο το μάτι και άφησε το να ψήνεται για 5-6 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.
  6. Βγάζεις το τηγάνι από το μάτι, προσθέτεις το saffron, γυρίζεις, ελαφρά, το τηγάνι για να ανακατευτεί και το αφήνεις για λίγο, να κρυώσει αρκετά.
  7. Αδειάζεις το κρύο μείγμα πάνω από τα φρούτα και μπορείς να σερβίρεις αμέσως ή να βάλεις στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμα.

 

Πηγή: https://cooking.nytimes.com