Ένα πανεύκολο και ιδιαίτερα μυρωδάτο και γευστικό πιάτο.  Λεμόνι, ξύσμα λεμονιού, couscous, χαλούμι και κοτόπουλο.  Ένας θαυμάσιος και χορταστικός συνδυασμός με bonus το γεγονός ότι μπορείς, όλο, να το ετοιμάσεις σε ένα σκεύος και να αποφύγεις τα πολλά κατσαρολικά! Δεν θα σε κοροϊδέψω, το πιάτο, παρόλο που έχει κοτόπουλο, μόνο διαιτητικό δεν είναι (1160 θερμίδες!) — αν όμως, σκέψου το, φας μόνο αυτό μέσα στην ημέρα και μοιράσεις τα υπόλοιπα γεύματα με φρούτα, γιαουρτάκι και ξηρούς καρπούς θα έχεις εξισορροπίσει το «θερμιδικό ημερήσιο πλαφόν!».  Είναι όμως, ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα και για τα οικογενειακά μαζέματα.

Για 4 πολύ καλές μερίδες χρειάζεσαι:

  • 2 λεμόνια το χυμό και ξύσμα από το 1 λεμόνι
  • 140 γρ. τυρί χαλούμι μαδημένο (ή κομμένο σε μπουκίτσες αλλά καλύτερα να το μαδήσεις λίγο)
  • 30 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 6 μικρά κρεμμυδάκια. Θα κόψεις το ένα σε λεπτές ροδέλες και τα υπόλοιπα θα τα κόψεις στα 4 κατά μήκος 
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 900-1300 γρ. κοτόπουλο (με την πέτσα), το κοπανάκι  (8 τεμ.), ολόκληρο (4 τεμ.) ή μόνο το πάνω μέρος με την περισσότερη σάρκα – 6-8 τεμ.) – 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φλιτζάνι (210 γρ.) couscous – να επιλέξεις το στρογγυλό που είναι σαν μικρό μπαλάκι 
  • 1½ φλιτζάνι (360 ml.) ζωμό κότας (αν δεν έχεις σπιτικό να προτιμήσεις τα ζελεδάκια ψυγείου)
  • 4 κλαράκια φρέσκια ρίγανη (ή θυμάρι ή λεμονοθύμαρο — ότι έχεις φρέσκο ή σε γλάστρα)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό – μόνο τα φύλλα (αν θέλεις τα κόβεις λίγο)
Διαδικασία:
  1. Πάρε το ξύσμα από το ένα λεμόνι και στη συνέχεια κόψε το πάνω και το κάτω μέρος ώστε να μπορείς να το στηρίξεις πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια κοπής.  Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρείς, με λωρίδες που θα κόψεις κατά μήκος, την άσπρη φλούδα που θα πετάξεις. lemon
  2. Κόβεις το λεμόνι σε μικρά κομμάτια, πετάς τα κουκούτσια και το προσθέτεις (μαζί με ότι ζουμάκι έχει βγάλει) στο μπολ με το ξύσμα.
  3. Πρόσθεσε το χαλούμι, τα χοντροκομμένα καρύδια, τις φέτες του κρεμμυδιού μαζί με το μπούκοβο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακάτεψε και άφησε το στην άκρη.
  4. Στεγνώνεις το κοτόπουλο (καλό είναι να βρίσκεται μία ώρα εκτός ψυγείου) και το αλατοπιπερώνεις καλά.
  5. Βάζεις το υπόλοιπο λάδι σε μια χαμηλή κατσαρόλα, αφού κάψει, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Σοτάρεις τα κομμάτια κοτόπουλου (με την πέτσα προς τα κάτω μέχρι να ροδίσει καλά (γύρω στα 8 λεπτά).  Μην το πιέσεις να ξεκολλήσει!  Γυρίζεις το κοτόπουλο για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά για ακόμα 1-2 λεπτά.
  6. Βγάζεις το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και αφήνεις στην άκρη.
  7. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτεις τα κομμένα, κατά μήκος, κρεμμύδια και σοτάρεις.
  8. Ξύνεις τον πάτο της κατσαρόλας με μια ξύλινη κουτάλα να μαζέψεις τις λιχουδιές που έχουν κολλήσει. Χαμηλώνεις το μάτι και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, γύρω στα 4 λεπτά.
  9. Προσθέτεις το couscous και ανακατεύεις ώστε να ανακατευτεί με τα κρεμμύδια και να καλυφθεί από το λίπος του κοτόπουλου.  Προσθέτεις τον ζωμό, αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και περιμένεις να πάρει μια βράση.
  10. Ξαναβάζεις το κοτόπουλο στην κατσαρόλα (με την πέτσα προς τα επάνω) και μην παραλείψεις να ρίξεις και το ζουμάκι που έχει στάξει από το κοτόπουλο στην πιατέλα.
  11. Προσθέτεις τα κλαράκια ρίγανης, σκεπάζεις την κατσαρόλα ή κλείνεις με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύεις μέχρι να απορροφηθεί το υγρό, να μαλακώσει το couscous και να μαγειρευτεί, εντελώς, το κοτόπουλο. Θα πάρει γύρω στα 15-20 λεπτά.
  12. Βγάζεις την κατσαρόλα από το μάτι και πασπαλίζεις με το μείγμα που έχεις ετοιμάσει στην αρχή με το χαλούμι και τα υπόλοιπα υλικά.
  13. Στύβεις τα υπόλοιπα λεμόνια και ρίχνεις το χυμό από πάνω, πασπαλίζεις με τον μαϊντανό και σερβίρεις.

Σημείωση:  Το πιάτο αυτό μπορείς να το ετοιμάσεις και με πλιγούρι.  Επίσης, μπορείς, αντί για κοτόπουλο, να βάλεις μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, ψάρι ή να το κάνεις εντελώς χορτοφαγικό βάζοντας, αντί για οποιαδήποτε πρωτεΐνη, μανιτάρια, αγκινάρες, σπαράγγια ή λαχανάκι Βρυξελλών. Ακόμα και λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκυθάκια ότι άλλο σκεφτείς.  Ο χρόνος μαγειρέματος, εννοείται θα διαφοροποιηθεί, ανάλογά με την πρωτεΐνη.

Πηγή: https://cooking.nytimes.com