Καταπληκτικός συνδυασμός, κοτόπουλο με μανιτάρια που από πάνω ποτίζεται με κρέμα που κάνει το πιάτο ζουμερό και ιδιαίτερα χορταστικό.  Θα το σερβίρεις σκέτο με μια σαλάτα ή με πιλάφι, με ζυμαρικά ή με πουρέ.  Είναι αρκετό για 4 άτομα και θέλει λίγο λιγότερο από μιάμιση ώρα για να πάει στο τραπέζι.

Εύκολη και οικονομική πρωτεΐνη το κοτόπουλο που μπορείς, πάντα, να το ετοιμάσεις με πολλούς τρόπους.  Αν σου αρέσει περισσότερο το στήθος μπορείς να το επιλέξεις ή αν η οικογένεια είναι μοιρασμένη και οι μισοί θέλουν στήθος και οι άλλοι μισοί μπούτι μπορείς να κάνεις και αυτό. Επίσης, είναι ένα φαγητό που μπορείς να ετοιμάσεις και με γαλοπούλα.  Φτουράει, αρέσει σε όλους και ακόμα και αν δεν τόχεις καθόλου με την μαγειρική αποκλείεται να μην πετύχεις αυτό το πιάτο.  Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα-βήμα και θα δεις πόσο εύκολο και, τελικά, πόσο, νόστιμο είναι.

Χρειάζεσαι: 

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο φρέσκο
  • 3 φλιτζάνια (225 γρ.) κομμένα σε λεπτές φετούλες μανιτάρια οτιδήποτε σου αρέσει ένα είδος ή περισσότερα (agaricus, cremini, chanterelle, shiitake, πλευρώτους, porcini ή βασιλομανίταρο — από τα 2 τελευταία να βάλεις λίγο γιατί έχουν πάρα πολύ έντονη γεύση)
    • Αν δεν έχεις ή δεν βάλεις φρέσκο porcini ή βασιλομανίταρο να βάλεις μέσα σε λίγο χλιαρό νερό (1 φλιτζάνι) μερικά κομμάτια αποξηραμένα και να τα προσθέσεις στο παραπάνω μείγμα, θα προσθέσουν πολύ στη γεύση.
    • Επίσης, μπορείς να βάλεις μανιτάρια (που θα βρεις έτοιμα κομμένα) φρέσκα στο supermarket ή από κονσέρβα
  • 3 κλαράκια θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μπούτια κοτόπουλου χωρισμένα (κομμένο το μπούτι από το κοπανάκι

drumsticks and thighs

  • ½ φλιτζάνι (120 ml.) ζωμό κότας (αν δεν έχεις σπιτικό να προτιμήσεις τα ζελεδάκια) 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 ml. ξηρό λευκό κρασί
  • 60 ml. κρέμα γάλακτος
Βήματα:
  1. Ζεσταίνεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. (15 γρ.) βούτυρο σε ένα τηγανάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.  Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το βούτυρο ρίχνεις τα μανιτάρια μαζί με το θυμάρι και σοτάρεις, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά για 10-15 λεπτά.  Αν έχεις βάλει σε χλιαρό νεράκι αποξηραμένα μανιτάρια θα τα συμπληρώσεις μαζί με το ζουμάκι τους.
  2. Πετάς το θυμάρι, αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις και αφήνεις στην άκρη.
  3. Βάζεις ένα μεγαλύτερο σκεύος στο μάτι για να ζεστάνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαζί με 1 ακόμα κ.σ. (15 γρ.) βούτυρο. Μόλις κάψει το λάδι και κάνει φουσκάλες το βούτυρο προσθέτεις το κοτόπουλο για να το σοτάρεις.
    • Θα το έχεις πρώτα αλατοπιπερώσει και καλό είναι να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα τουλάχιστον.
  4. Βάζεις το κοτόπουλο στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω, στο καυτό μείγμα και, το ροδίζεις καλά πριν το γυρίσεις από την άλλη πλευρά.  Θέλεις να ροδίσει καλά γύρω-γύρω και να θωρακιστεί. Θα σου πάρει γύρω στα 10 λεπτά.
  5. Προσθέτεις τον ζωμό και, μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνεις το μάτι στο μέτριο — ίσα να σιγοβράζει –, σκεπάζεις το σκεύος και αφήνεις να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει πολύ, γύρω στην μισή ώρα.
  6. Μεταφέρεις το κοτόπουλο σε μια πιατέλα (το διατηρείς ζεστό) και αδειάζεις το ζουμί σε ένα μπολ.
  7. Στο ίδιο σκεύος, αφού δυναμώσεις το μάτι στο μέτριο προς δυνατό,  βάζεις τις υπόλοιπες 2 κ.σ. (30 γρ.) φρέσκο βούτυρο και ,μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέτεις το κρεμμύδι που θα σοτάρεις μέχρι να γίνει διάφανο.
  8. Προσθέτεις το κρασί, ξύνεις καλά τον πάτο του σκεύους για να μαζέψεις τις λιχουδιές και, αφήνεις να βράσει το μείγμα μέχρι να μειωθεί στο μισό. Προσθέτεις το μισό από το ζουμάκι που έχεις βάλει στο μπολ και αφήνεις να βράσει μέχρι, και πάλι, να μειωθεί στο μισό.
  9. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και αφήνεις να σιγοβράσει το μείγμα για 3 λεπτά. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλατοπίπερο αν χρειάζεται.  Προσθέτεις το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και αφήνεις να ενοποιηθούν οι γεύσεις και να ζεσταθούν όλα τα υλικά για 2 λεπτά.
    • Αν χρειάζεται προσθέτεις και τον υπόλοιπο ζωμό (διαφορετικά τον βάζεις σε ένα βαζάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να τον προσθέσεις σε κάποια σάλτσα που θα ετοιμάσεις μια επόμενη φορά).
  10. Σερβίρεις το κοτόπουλο ζεστό μαζί με τραγανό ψωμάκι και ότι άλλο έχεις επιλέξει.