Πως να μεταφράσω αυτό το υπέροχο, πλούσιο και καταπληκτικό σοκολατένιο γλυκό που ετοιμάζει η φίλη μου (λέμε τώρα) Donna Hay (https://www.donnahay.com.au/) από την Αυστραλία.  Την αγαπώ, την ακολουθώ με κλειστά μάτια και την πιστεύω γιατί έχει την απίστευτη ευκολία να κάνει το δύσκολο απλό και αυτό είναι κάτι που με ενθουσιάζει.

Παστάκια (σαν muffins είναι) από «λάσπη» σοκολάτας.  Στην υφή μοιάζει σαν λάσπη, στη γεύση όμως θα νοιώσεις την απόλυτη απογείωση.  Θέλει κάποια ιδιαίτερα υλικά αλλά αν θέλεις να κάνεις κάτι ιδιαίτερο θα τα ψάξεις και θα τα βρεις εύκολα γιατί υπάροχυν παντού.

Χρειάζεσαι (για 4 μεγάλα τεμάχια ή πολλά μικρότερα — σαν κανονικά muffins ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας, υπάρχει ποικιλία το εμπόριο):

1. Φόρμα για μεγάλα muffins ή μια κανονική με 6 ή 12 θέσεις ή πυρίμαχα μπολ χωρητικότητας 250 ml. (2) Αντικολλητικά χαρτάκια (αν βρεις από οικολογικό αντικολλητικό χαρτί καλύτερα), μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Muffin liners

  • 4 αβγά (μέτρια προς μεγάλα)
  • 80 ml. extra παρθένο ελαιόλαδο (να μην έχει πολύ έντονη μυρωδιά) ή κάποιο ελαφρύ λάδι όπως ηλιέλαιο,καλαμποκέλαιο κτλ.)
  • 150 γρ. ζάχαρη καρύδας – αν δεν βρίσκεις θα βάλεις κανονική κρυσταλλική ζάχαρη
  • 70 γρ. κακάο
  • 90 γρ. αλεύρι αμυγδάλου (βρίσκεις στα μπαχαράδικα ή τρίβεις ξεφλουδισμένα ωμά αμύγδαλα στο multi)
  • 2 κ.γ. εκχείλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ροζ ή κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα (1) παγωτό καϊμάκι ή βανίλια (2) ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος με ζάχαρη ή χωρίς και (3) σκέτη κρέμα γάλακτος

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 160°C και ετοιμάζεις το σκεύος ή τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις ντυμένα με χάρτινα φορμάκια για muffin ή αντικολλητικό χαρτί.
  2. Βάζεις τα αβγά σε ένα μπολ ή στον κάδο του mixer με το λάδι, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλεύρι αμυγδάλου και το εκχείλισμα βανίλιας.  Προσθέτεις και μια πρέζα αλάτι και, αν έχεις, 1 πρέζα ροζ ή κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύεις με το σύρμα (με το χέρι) ή πάλι με το σύρμα — σε χαμηλή ταχύτητα – στο mixer, μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Μοιράζεις το μείγμα στο σκεύος ή τα σκεύη που έχεις ετοιμάσει και φουρνίζεις για 15 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι έχουν αρχίσει να δένουν και να έχουν κρούστα στην επιφάνεια.
  4. Σερβίρεις χλιαρά με παγωτό ή κρέμα γάλακτος όπως περιγράφω παραπάνω.
ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ LICK (CONTROL+CLICK) ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ DONNA HAY NA TO ETOIMAZEI

Φωτογραφία: Con Poulos