H φτερούγες του κοτόπουλου είναι ιδιαίτερες.  Τις μισείς ή τις λατρεύεις. Θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου και θα σου αναπτύξω (εναλλάξ) το μίσος (!!!) αλλά και τη λατρεία.

Τις μισείς, γιατί είσαι πολύ chic άτομο και δεν σου αρέσει να τρως με τα χέρια (Ο μόνος τρόπος να τις απολαύσεις). Τις μισείς, γιατί έχουν πολύ λίγο κρέας (Τόσο νόστιμο όμως). Τις μισείς, γιατί έχουν μικρά κόκαλα (ε και τι έγινε;) και, τις μισείς, γιατί, δεν σου αρέσει η πέτσα (Χάνεις, γιατί όταν είναι καλοψημένη, καραμελωμένη, και, τραγανή είναι τέλεια!).

Αν όμως τις λατρεύεις, τις λατρεύεις γιατί είναι πάρα, μα πάρα πολύ νόστιμες, και, μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είναι πολύ οικονομικές, τις βρίσκεις σε ξεχωριστή συσκευασία στο supermarket, τις πουλάει ξέχωρα ο κρεοπώλης και, αν είναι μάγκας σαν τον δικό μου, τις ετοιμάζει σε μια υπέροχη πικάντικη σάλτσα, ενώ εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να τις βάλεις στο φούρνο.  Άσε που, άμα τις βράσεις, φτιάχνεις τέλειο ζωμό (για να μαγειρεύεις) ή σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Εδώ θα μαρινάρουμε, θα ψήσουμε, και τέλος, θα γλασάρουμε και θα καραμελώσουμε φτερούγες,  με μια σάλτσα, υπέροχη με γεύση πορτοκάλι και μπόλικο σουσάμι.  Όταν αρχίσεις να τρως δεν θα σταματάς και, θα μετανιώσεις που τσιγκουνεύτηκες και, δεν αγόρασες ακόμα 1-2 κιλά.  Γίνονται ζουμερές, έχουν ισορροπημένη γεύση και, αν σου αρέσουν τα πικάντικα, μπορείς να τις κάνεις από καυτερές μέχρι πολύ ή πάρα πολύ καυτερές. Μη το φοβηθείς όμως γιατί η μαύρη ζάχαρη μπαίνει για να σου μαλακώσει την υφή του πιάτου και να το κάνει ονειρεμένο.

Χρειάζεσαι:

  • ¼ φλιτζάνι (60 ml.) soy sauce
  • 1 ½ κ.σ. ξύδι (από κόκκινο κρασί)
  • 3 κ.σ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη (μοιρασμένη)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. φρέσκο ginger, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
  • 1 ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 ½ κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο (λίγο, ίσα να ροδίσει)
  • ½ κ.γ. πιπέρι cayenne
  • 1 ½ κιλό φτερούγες κοτόπουλο (θα κόψεις την άκρη και θα τις κόψεις στη μέση (εκεί που ενώνονται τα δύο κοκκαλάκια, στον χόνδρο)

Διαδικασία:

  1. Ετοιμάζεις μια μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύεις με το σύρμα soy sauce, ξύδι, χυμό πορτοκάλι, σησαμέλαιο και δύο κ.σ. καστανή ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτεις το σκόρδο, ginger, ξύσμα πορτοκαλιού και πιπέρι cayenne μαζί με 1 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι.
  3. Προσθέτεις τις φτερούγες και ανακατεύεις καλά ώστε το μείγμα να πάει παντού και να καλύψει καλά τις φτερούγες.  Σκεπάζεις καλά το μπολ και αφήνεις στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες ή όλο το βράδυ (αν μπορείς ανακάτεψε το μείγμα μια-δύο φορές).
  4. Αφού περάσει το δίωρο ή την επόμενη μέρα προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C.
  5. Στρώσε το ταψί του φούρνου σου με αλουμινόχαρτο ή με αντικολλητικό χαρτί (για να γλυτώσεις το πλύσιμο!!!) τοποθέτησε τη σχάρα από πάνω και αφού αφαιρέσεις τις φτερούγες από τη μαρινάδα (ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ) στρώσε τις, σε μια σειρά πάνω στη σχάρα.
  6. Φούρνισε για 40-45 λεπτά (γυρίζοντας τις φτερούγες στο μισό χρόνο) μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  7. Όσο έχεις τις φτερούγες το φούρνο ετοιμάζεις τη σάλτσα για το γλασάρισμα.
  8. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύεις την μαρινάδα, που κράτησες, μαζί με την 1 κ.σ. ζάχαρη.
  9. Μόλις πάρει βράση το μείγμα σου χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά μέχρι  να μειωθεί στο 1/3 και να κολλάει στην πίσω πλευρά του κουταλιού σου.  Αποσύρεις από τη φωτιά, αφήνεις στην άκρη, και, περιμένεις να ροδίσουν οι φτερούγες.
  10. Μόλις γίνει αυτό τραβάς τη σχάρα ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ από το φούρνο και, με ένα πινέλο, περνάς τις φτερούγες (από όλες τις πλευρές) με την σάλτσα που έχεις αφήσει στην άκρη.
  11. Ξαναβάζεις στο φούρνο για 5 ακόμα λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να ροδίσουν καλά οι φτερούγες.
  12. Σερβίρεις ζεστές, σε μια πιατέλα και, πασπαλίζεις με καβουρδισμένο σουσάμι.
Πηγή:  Food 52 – φωτογραφίες Bobbi Lin