Με καταγωγή (κατά το ήμισυ) από τη μεριά της μαμάς από τη μέση Ανατολή δεν θα μπορούσα να μην ξέρω να μαγειρεύω και κυρίως να απολαμβάνω αυτό το τέλειο ρύζι που τρώγεται ακόμα και σκέτο χωρίς τίποτα άλλο συνοδευτικό.   Εμένα είναι ένα από τα αγαπημένα μου ελαφριά πιάτα.

Με τρία μόλις υλικά, ρύζι, λάδι και φιδέ που θα στολίσεις με λίγο καβουρδισμένο κουκουνάρι θα ετοιμάσεις ένα πιλάφι που ταίρι του δεν θα ξαναβρείς.  Ταιριάζει με οποιοδήποτε φαγητό από φασολάκια λαδερά μέχρι σουτζουκάκια. Με κοτόπουλο ψητό ή κρέας κοκκινιστό. Με κεφτεδάκια ή με αβγά βραστά, σκέτο, με γιαούρτι ή μια φρέσκια σαλάτα.

Έμαθα από τη μαμά μου τη Renée να φτιάχνω αυτό το ρύζι και αν θέλεις να το πετύχεις θα ακολουθήσεις, κατά γράμμα, τις συμβουλές της. 

1- Πρέπει να ξεπλύνεις το ρύζι πολύ καλά γιατί το παραπάνω άμυλο κάνει το ρύζι να κολλάει πράγμα απαγορευτικό σε αυτή τη συνταγή.  2- Μετά πρέπει να μουσκέψεις το ρύζι για τουλάχιστον 20 λεπτά (καλύτερα σε ζεστό νερό) μέχρι να φουσκώσει και να σπάει αν βάλεις ένα κόκκο ανάμεσα στα δάχτυλα σου Αυτό γίνεται ώστε να λιγοστέψεις το χρόνο του ψησίματος έτσι ώστε ο κόκκος του ρυζιού να ψηθεί μέχρι την καρδιά του χωρίς να χάσει το σχήμα του και να μείνει σπυρωτό. Να προτιμήσεις οποιοδήποτε μακρόστενο, μεσόκοκκο ρύζι.  Πολύ καλό είναι το parboiled. 3- Για να έχεις το σωστό γευστικό αποτέλεσμα, από την αρχή, τσιγάρισε τον φιδέ σε ελαιόλαδο ή βούτυρο μέχρι να ροδίσει – σου το περιγράφω αναλυτικά παρακάτω – στη συνέχεια θα προσθέσεις το στραγγισμένο ρύζι που θα τσιγαρίσεις τόσο όσο κάθε κόκκος να καλυφθεί με μυρωδάτο λάδι ή βούτυρο.  4- Αφού μαγειρευτεί το ρύζι θα πρέπει να το αφήσεις να σταθεί για 20 περίπου λεπτά και στη συνέχεια να το αραιώσεις με τη βοήθεια ενός πιρουνιού για να μην κολλήσει.

Χρειάζεσαι (για 4 καλές μερίδες:

 

 

Πηγή: https://www.themediterraneandish.com