Το ψαρονέφρι είναι χοιρινό κρέας συγκεκριμένου μεγέθους, είναι φιλέτο, ίσως το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού. Είναι νόστιμο και ελαφρύ, το βρίσκεις παντού (ακόμα και σε έτοιμες συσκευασίες και σε πολύ καλή ποιότητα στα Lidl) και είναι, πάντα ευπαρουσίαστο σε ένα τραπέζι.  Θέλει προσοχή, όμως, στο ψήσιμο.  Αν το παραψήσεις θα στεγνώσει και θα χάσει την φίνα γεύση του.

Υλικά για 2-4 άτομα:

  • 2 ολόκληρα ψαρονέφρια
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1- 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους
  • 1 κ.σ. μαδημένα φύλλα από φρέσκο δενδρολίβανο (αν δεν έχεις βάλε ξερό, απλά βάλε λίγο παραπάνω)
  • 100 ml. σόδα (υγρή)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 τοματίνια που θα ψήσεις σε ένα σχαροτήγανο με ελάχιστο λάδι και αλάτι (και αν θέλεις μια πρέζα garlic powder για νοστιμιά) για διακόσμηση (προαιρετικά)

Διαδικασία:

  1. Ανακάτεψε τη μουστάρδα με το μέλι και άφησε στην άκρη.
  2. Βάλε ένα βαθύ, μεγάλο — καλύτερα αντικολλητικό – τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει βάλε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  3. Πριν κάψει βάζεις τα ψαρονέφρια να σοταριστούν και να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές.  Περίμενε να ξεκολλήσει το κρέας από το τηγάνι πριν το γυρίσεις από την άλλη πλευρά, μην το πιέσεις γιατί θα το πληγώσεις.
  4. Χαμηλώνεις τη φωτιά, προσθέτεις το δενδρολίβανο και τη σόδα και περιμένεις να πάρει μια βράση.
  5. Αλατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις,  χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις το κρέας να σιγοψηθεί για 10 λεπτά με κλειστό τι καπάκι.
  6. Προσθέτεις το μείγμα με το μέλι και τη μουστάρδα και μόλις πάρει μια ακόμα βράση το μείγμα σου αποσύρεις από τη φωτιά και σερβίρεις.
  7. Μπορείς να κόψεις το ψαρονέφρι σε μερίδες και να το περιχύσεις με την σάλτσα που έχεις ετοιμάσει.
  8. Συνοδεύεται με πιλάφι, πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή με φρέσκα, βραστά ή ψητά λαχανικά.