Ο καιρός καλά κρατεί (καλοκαιρινός) αν και οι προβλέψεις διχάζονται. Άλλοι λένε ότι θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και άλλοι λένε ότι το «μικρό καλοκαιράκι» θα κρατήσει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου (του Αγίου Δημητρίου).  Ότι καιρό και να κάνει εμείς μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε για εμάς (μην παραλείπεις το μαγείρεμα ακόμα και αν έχεις να θρέψεις μόνο εσένα!) την οικογένεια ή τους φίλους. Προτείνω λοιπόν:

Επειδή οι σαλάτες δεν λείπουν από κανένα τραπέζι σου έχω εδώ μια σειρά από Εύκολα και γευστικά dressings.  Κράτησε κάπου αυτήν την ανάρτηση, θα χρειαστεί να ανατρέξεις σε αυτήν πολλές φορές, όσες και οι σαλάτες που θα ετοιμάσεις.

Παντζάρια, πορτοκάλια και τυρί σε σαλάτα!  Αυτή τη σαλάτα τη λες και χειμωνιάτικη.  Είναι πάρα πολύ νόστιμη, δυναμωτική, εύκολη και χορταστική.  Θα την απολαύσεις σκέτη για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο, θα την σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο ή σαν συνοδευτικό.

Το να φας Pizza 265 θερμίδων! είναι μεγάλο επίτευγμα.  Και pizza τρως και δεν φορτώνεις τον οργανισμό σου με πολλές θερμίδες.  Το μυστικό είναι στα μανιτάρια portobello. Διάβασε την συνταγή και θα δεις.

Ένα πιάτο που θα φτιάξεις και θα το απολαύσεις με διάφορους τρόπους είναι αυτό το Ψητό κουνουπίδι με κουκουνάρι και ταχίνι!.  Αν είσαι χορτοφάγος θα το απολαύσεις σκέτο. Μπορείς να το σερβίρεις σαν πρώτο πιάτο ή σαν ορεκτικό αλλά και να συνοδέψεις εύκολα οποιοδήποτε πιάτο με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.  Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ με οτιδήποτε πανέ (σνίτσελ, κοτομπουκιές ή ψαροκροκέτες).

Είναι τόσο χορταστικό αυτό το πιάτο που θα το επαναλάβεις πολλές φορές, κυρίως όταν δεν έχεις προλάβει ή δεν θέλεις να μαγειρέψεις αρκεί να έχεις όλα τα υλικά στο σπίτι, που σίγουρα τα έχεις.  Σε λιγότερο από μια ώρα θα απολαύσεις αυτήν την Spanish Tortilla = Ισπανική Ομελέτα και το μόνο που θέλει για να την συνοδέψεις είναι φρέσκο τραγανό ψωμάκι και μια σαλάτα.

Τηγανιτή quinoa (Egg fried quinoa).  Τέλεια γευστικό και υγιεινό αυτό το πιάτο που θα ετοιμάσεις για την ημέρα που θα έτρωγες κάποιο λαδερό.  Είναι χορτοφαγικό,  εύκολο, πολύ νόστιμο και χορταστικό.  Φρέσκο ψωμάκι άντε και λίγο τυράκι ή μια σαλάτα δίπλα θα σε γεμίσει χαρά και όσο περισσέψει θα το σερβίρεις την επόμενη με ψητό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.

Ο Σολομός a la Toscana είναι ένα πλούσιο πιάτο από όλες τις απόψεις.  Αν και λίγο βαρύ σε θερμίδες είναι ευέλικτο γιατί σου δίνω πολλές παραλλαγές αν είσαι «calorie conscious».  Θα συνοδέψεις το πιάτο με ζυμαρικά, ρύζι ή λαχανικά ψητά ή στον ατμό.

Υπέροχο και πολύ εύκολο αυτό το ψάρι. Tilapia σε κρούστα παρμεζάνας!.  Ιδιαίτερα γευστικό που θα σερβίρεις αποκλειστικά με ρύζι (λέω εγώ, εσύ κάνεις ότι σου αρέσει).  Αν η Tilapia είναι ένα ψάρι που δεν σε εμπνέει, κανένα πρόβλημα. Διάλεξε όποιο φιλέτο ψαριού σου αρέσει και ακολούθησε τα βήματα της συνταγής.

Αυτό το Πικάντικο, κοτόπουλο από το Μαρόκο! γίνεται σε 40 λεπτά και μπαίνουν όλα τα υλικά σε ένα σκεύος.  Είναι ελαφρώς πικάντικο αλλά η γεύση μαλακώνει με το καλοψημένο ρύζι.  Μια δροσερή σαλάτα δίπλα είναι ότι άλλο σου χρειάζεται για να σερβίρεις ένα πλήρες γεύμα.

Και εύκολη, και νόστιμη και με την υπογραφή της Ελένης Ψυχούλη αυτή η Πλούσια τάρτα κοτόπουλο.  Δεν θέλει πολλά πολλά αλλά έχει πολλά να πει τόσο μαγειρικά όσο και γευστικά.

Το Salisbury Steak δημιούργησε ο Αμερικανός γιατρό Dr. J.H. Salisbury (1823–1905), και το πρότεινε σε ασθενείς που επιθυμούσαν να χάσουν βάρος. Είναι μάλιστα ο προπομπός των φαγητών με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.  Σερβίρεται συνήθως με πουρέ, αρακά, καρότα ή φασολάκια μαζί με παχιά σάλτσα.  Κάποιες φορές σερβίρεται και με ζυμαρικά.

Rice kofta (από την Αίγυπτο).  Σκέτο με σαλάτα ή σε αραβική πίτα αυτό το ιδιαίτερα εξωτικό και μυρωδάτο (άμα δεις πόσα μυρωδικά θα του βάλεις θα καταλάβεις) πιάτο θα ικανοποιήσει και τον πιο δύσκολο συνδαιτυμόνα, μικρό ή μεγάλο.


Αν και δεν αγαπώ τα γλυκά ιδιαίτερα δεν θα παραλείψω να τα ετοιμάσω αν έχω τραπέζι στο σπίτι και, εννοείται, ότι θα τα τιμήσω δεόντως αν μου τα προσφέρουν.  Έχω όμως την υποχρέωση να σου προτείνω μερικά για να φτιάξεις τις επόμενες μέρες.

Θα ξεκινήσουμε με αυτήν την “Κρεμοτάρτα” από την Πορτογαλία που είναι «σκέτη κρέμα». Καθώς όμως ψήνεται τραγανίζει στο σημείο που εφάπτεται με το σκεύος και γίνεται σαν ταρτούλα.  Άμα ξεκινήσεις να τρως δεν θα σταματήσεις.

Η εποχή αυτή είναι φουλ στα μήλα.  Κόκκινα, κίτρινα ή πράσινα, τραγανά ή μαλακά, γλυκά ή ξινά είναι ότι πρέπει για να ετοιμάσεις αυτά τα υπέροχα Dumplings μήλου διαλέγοντας ένα είδος ή ποικιλία.  Θα τα σερβίρεις σκέτα πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη άχνη ή με παγωτό, σαντιγί, χτυπημένη — γλυκιά ή άγλυκη — κρέμα γάλακτος, μέλι, λιωμένη σοκολάτα, σιρόπι φρούτων, αραιωμένη μαρμελάδα ή σάλτσα καραμέλας.

Το Lava cake τρομάζει πολύ κόσμο γιατί σερβίρεται, με στυλ και ύφος, στα καλά εστιατόρια.  Μην μασάς! Είναι εύκολο, εντυπωσιακό και πολύ γευστικό.  Το μόνο που χρειάζεται είναι καλός προγραμματισμός.