Και μαγείρισσα και σκυλομάνα (από καταβολής κόσμου) πως θα ήταν δυνατόν να μη φτιάχνω μπισκότα για το κορίτσι μου, το Callistaki μου ε, ε ε;

Η αλήθεια είναι ότι, τόσα χρόνια, αγόραζα τα έτοιμα.  Θες η ευκολία, θες οι άλλες ασχολίες, θες που δεν το είχα σκεφτεί να το ψάξω.  Μέχρι που, μια φίλη μου μίλησε για την ενασχόληση της στο ΚΑΖ*, ένα καταπληκτικό καταφύγιο για αδέσποτα ζωάκια που τα μαζεύει, τα φροντίζει, τα στειρώνει, τα γιατρεύει, τα κανακεύει, και, τους βρίσκει οικογένειες, για να υιοθετηθούν, ελέγχοντας κάθε λεπτομέρεια με μεγάλη προσοχή.  Το ΚΑΖ λοιπόν, δύο φορές το χρόνο (Πάσχα και Χριστούγεννα) οργανώνει ένα bazaar που στηρίζεται, κυρίως, στις χορηγίες όσων θέλουν και επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια.  Έτσι, πέρσι, τα Χριστούγεννα θέλοντας να βάλω και εγώ το μικρό μου λιθαράκι, έφτιαξα νόστιμα σκυλο-μπισκοτάκια, που έβαλα σε σακουλάκια για να πουληθούν σε επισκέπτες με 2 και 4 ποδαράκια!

callista biscuits

Δοκιμαστής,  φυσικά, η Callista που όλη την ώρα της προετοιμασίας μέχρι και την ώρα της παράδοσης των σακουλακίων, ήταν εκεί δίπλα, ζητιανεύοντας, η καημένη — άχρηστη μάνα εγώ!!! — να της δώσω μπουκίτσα, ακόμα και, από το άψητο ζυμάρι. Μάλιστα, φέτος, από την ώρα που ετοίμασα τα σακουλάκια και τα έβαλα σε μια μεγάλη πορτοκαλιά σακούλα στις 4 το απόγευμα της μίας μέρας, μέχρι τις 6 το απόγευμα της επόμενης μέρας, που πήγα να τα παραδώσω, η Callista ξάπλωσε κάτω από τη σακούλα και δεν κουνήθηκε παρά μόνο για να φάει και να πάει βόλτα (δηλαδή 25 ώρες σχεδόν!!!) 

Το πείραμα πέτυχε, οι πελάτες έμειναν ικανοποιημένοι και έτσι, η διαδικασία επαναλήφθηκε, όμως αυτή τη φορά έκανα και μια extra δόση για τον δοκιμαστή μου!

Αν έχεις σκυλάκι (μικρό ή μεγάλο) μη διστάσεις να φτιάξεις τα μπισκοτάκια αυτά που ετοιμάζονται με ότι αλεύρι έχεις και μαζί ένα αβγουλάκι, λίγο λάδι και ζεστό νερό που θα ενισχύσεις με ότι έχεις στο σπίτι.  Κύβους λαχανικών, βοδινού ή κοτόπουλου, μερικά κομματάκια bacon, ζαμπόν ή γαλοπούλα, λίγο τριμμένο τυράκι, ακόμα και λίγα λαχανικά ή ψαράκι που τους κάνει τόσο καλό.

Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις στο μείγμα από 1 κ.σ. λιναρόσπορο (τριμμένο) ή και 1 κ.σ. κουρκουμά (για τα αλμυρούτσικα μπισκοτάκια) ή 1-2 κ.σ. peanut butter σε συνδυασμό (ή όχι) με κουρκουμά και λιναρόσπορο για τα λιγότερο αλμυρά μπισκοτάκια που θα φτιάξεις με φρούτα ή κολοκύθα.

Εδώ θα σου δώσω δύο βασικές συνταγές και εσύ, την επόμενη φορά που θα ανάψεις το φούρνο για να ετοιμάσεις οποιοδήποτε φαγητό ετοίμασε και 2 ταψάκια για το τετραποδάκι σου, θα σε λατρέψει ακόμα περισσότερο.

Να θυμάσαι ότι το αλεύρι θέλει υγρασία για να δέσει και να γίνει ζυμαράκι οπότε σκέψου τι μπορείς να προσθέσεις.  Εγώ, ανάμεσα στα άλλα που βάζω κατά καιρούς, αγοράζω και παιδικές τροφές (με μοσχάρι και λαχανικά ή μήλο και πορτοκάλι, που βρίσκω στα supermarkets) και ανακατεύω μια συσκευασία με το αλεύρι και κάνω κάτι μπισκοτάκια suuuuuuuper. Αν έχεις coupe-pâtes τα χρησιμοποιείς αλλιώς, με ένα ποτηράκι, ένα φλιτζανάκι, ένα μικρό τσέρκι ή με τα χέρια μπορείς να δώσεις το σχήμα και το μέγεθος που θέλεις.

Χρειάζεσαι (συνταγή για ΑΛΜΥΡΑ σκυλομπισκοτάκια):

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης (κάνει και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κ.γ. αλάτι (λιγότερο ή καθόλου αν υπάρχει λόγος )
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κύβους έτοιμο ζωμό (λαχανικών, κοτόπουλο ή βοδινό)
    • εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις 1 βαζάκι παιδική τροφή με μοσχάρι και λαχανικά ή κάποια άλλη αλμυρή που θα βρεις με κοτόπουλο ή ψάρι.
  • ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (σε αυτό θα διαλύσεις του κύβους και μετά θα προσθέσεις το μείγμα στο αλεύρι
  • 1-2 κ.σ. τριμμένο τυρί (ότι έχεις)
  • Προαιρετικά: κομματάκια bacon, ζαμπόν, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κρέας που σου περισσεύει και, το λαδάκι μαζί με λίγο τόνο από μια κονσέρβα που θα ανοίξεις για να βάλεις στην σαλάτα σου ή στα μπισκοτάκια – αν βάλεις τόνο να αποφύγεις το αλάτι και δεν θα βάλεις την 1 κ.σ. ελαιόλαδο που λέω παραπάνω)

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και στρώνεις 2 ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί
  2. Διαλύεις τους κύβους σε ζεστό νερό, προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτεις το αλεύρι.
  3. Ανακατεύεις μέχρι να έχεις ένα λείο ζυμαράκι — 2-3 λεπτά — (αν χρειάζεται υγρασία προσθέτεις λίγο λάδι ή νερό ενώ αν σου βγει μαλακό και κολλάει προσθέτεις λίγο αλεύρι).
  4. Ανοίγεις με τον πλάστη ένα φύλλο με πάχος 1 εκ. ή λίγο παραπάνω και με το coupe-pâtes δίνεις το σχήμα που θέλεις.
  5. Τοποθετείς τα μπισκότα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, αν θέλεις τα περνάς από πάνω με λίγο γάλα ή λίγο αβγό χτυπημένο με γάλα, πασπαλίζεις με λίγο τριμμένο τυρί και φουρνίζεις για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.  Αφήνεις να κρυώσουν καλά και διατηρείς σε ένα κουτί για … όσο αντέξουν (τα σκυλάκια, τα μπισκότα αντέχουν πολύ)!

Χρειάζεσαι (συνταγή για ΓΛΥΚΑ σκυλομπισκοτάκια): Και εδώ μπορείς να είσαι ευρηματικός/ή και να προσθέσεις πουρέ κολοκύθας, chips μήλου, κομματάκια μήλου (θα πρέπει να φαγωθούν γρήγορα αν το μήλο είναι φρέσκο και σε κομματάκια, μη σου χαλάσουν) ή παιδικές τροφές με φρούτα όπως αυτή που προτιμώ εγώ (μάλλον η Callista) μία που έχει μήλο και πορτοκάλι μαζί. 

  • ½ με 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας (τώρα βρίσκεις έτοιμη βρασμένη σε vacuum pack ή κατεψυγμένη.
    • αντί για κολοκύθα μπορείς να βάλεις κολοκύθια, καρότα, παντζάρια ή παιδική τροφή όπως ανέφερα παραπάνω.  Εδώ επίσης προσθέτεις τα chips μήλου ή και κομματάκια μήλου.  
  • 4 – 5 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης (κάνει και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • ¼ κ.γ. σόδα
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικό)

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και στρώνεις 2 ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα, το baking powder και την κανέλα, αφήνεις στην άκρη.
  3. Ανακατεύεις τα υπόλοιπα (υγρά) υλικά (κολοκύθα ή άλλο, μέλι, νερό, λάδι) και προσθέτεις, σιγά-σιγά το έτοιμο μείγμα με το αλεύρι που έχεις αφήσει στην άκρη και ζυμώνεις για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
  4. Δίνεις το σχήμα που θέλεις, στρώνεις πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, περνάς τα μπισκότα με λίγο γάλα ή με λίγο γάλα και αβγό χτυπημένο.
  5. Φουρνίζεις για 25 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να σκληρύνουν τα μπισκότα. Αφήνεις να κρυώσουν και αποθηκεύεις σε ένα κουτί.

Αυτή εδώ ήταν η τελευταία μας παραγωγή, με ανάμεικτο ζωμό από κοτόπουλο και μοσχάρι!

*ΚΑΖ SHELTER: Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες, να υιοθετήσεις ένα ζωάκι ή να βοηθήσεις με οποιοδήποτε τρόπο μπορείς να μπεις σε αυτά τα links: